Výhodou je, že příprava je velmi rychlá a snadná a tak si můžeme směs, která se zvlášť hodí v boji proti nachlazení a chřipce, snadno připravit a mít ji kdykoli po ruce.

  • Zázvor je proslulý svými analgetickými a protizánětlivými účinky. Skvěle také pomáhá proti astmatu a vysokému tlaku, zabraňuje srážení krve a snižuje v krvi hladinu cholesterolu. Oblíbený je také pro své silné antioxidační účinky.
  • Med pomáhá snižovat krevní tlak, zlepšuje trávení i spánek. Působí jako antibakteriální a také antiseptický činitel.
  • Citrony jsou pro naše zdraví přínosné především pro svůj vysoký obsah vitamínu C.

Domácí nakládaný zázvor s medem

  • 2 větší citrony (nejlépe v bio kvalitě)
  • 1 kořen zázvoru – cca 10 cm dlouhý
  • med (ideálně od místního včelaře)

Kořeny zázvoru opatrně očistíme. Čím méně je budeme okrajovat, tím více důležitých látek zůstane zachováno. Zázvor můžeme oškrábat nožem nebo některou specielní žínkou na čištění zeleniny, hodit se může i speciální lžička se zubatým krajem, která je určená ke škrábání zeleniny. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, popř. nudličky, tedy včetně kůry.

Vše nasypeme do důkladně vymyté sklenice a zalijeme medem. Kdo se chce vyhnout pálivým kouskům zázvoru v hotové směsi, může zázvor s citronem rozmixovat v kuchyňském robotu a pak promíchat s medem. Pokud nemáte mixér k dispozici, je možné zázvor nastrouhat. Část citronu přidáme pro ozdobu ve větších kouscích kolem sklenice.

K ochucení můžeme přidat kousek skořicové kůry nebo hřebíček. Lahvičku důkladně uzavřeme a hotovou směs necháme 3 dny uležet, nejlépe v chladničce. Pak už můžeme používat podle potřeby. Nejčastěji se přidává do horké vody (na šálek vrchovatá čajová lžička), ale je možné konzumovat i samotnou směs (výborné při bolestech v krku).

Zdroj: Youtube

Pozor na předávkování: I kdyby vám zázvorový med mimořádně chutnal, pamatujte, že dospělý člověk by neměl denně konzumovat více než 4 gramy čerstvého zázvoru. Nadměrná konzumace zázvoru může podráždit žaludek. Při dávce 5 gramů jsou popisovány některé nežádoucí účinky jako nevolnost, průjem a srdeční poruchy. Dětem do dvou let bychom zázvor podávat neměli vůbec, u dětí starších dvou let by měla dávka zázvoru odpovídat přibližně třetině dávkování u dospělých (s přihlédnutím k hmotnosti dítěte).

Zdroj: www.jaktak.cz, www.dtest.cz, www.nazeleno.cz