Typickou štiplavou chuť zázvoru dodává látka zvaná gingerol. Jde o silný antioxidant, jenž se osvědčil v boji se žaludečními a střevními potížemi. Kromě toho je mu připisována schopnost zmírnit bolesti hlavy i kloubů a léčit záněty různého druhu. Pomáhá dokonce i při bolestech menstruačních.

Jak si připravit zázvorovou vodu

Budete potřebovat asi 3 cm oddenku zázvoru, který nastrouháte na jemném struhadle. Na plotně přiveďte k varu hrnec s 1 litrem vody a zázvor v něm chvíli povařte, stačí 5 minut. Směs nechte vychladnout, potom ji přeceďte přes jemné sítko, ochuťte medem a lžící citrónové šťávy a přelijte nejlépe do skleněné lahve.

Zázvorovou vodu uchovejte v lednici a popíjejte ji místo limonády. Měla by se zkonzumovat během 24 hodin, každý den si proto připravte novou. Kúru dodržujte týden, poté si od zázvoru dejte na pár týdnů přestávku.

K čemu zázvorová voda pomáhá?

Zdravotními účinky zázvoru se v minulosti zabývalo mnoho vědeckých studií a ačkoli se většinou prováděly jen na malém vzorku dobrovolníků, závěry vyzněly pro zázvor příznivě. Prokázalo se například, že pravidelné pití zázvorové vody snižuje hladinu cukru v krvi. Stejně tak se zřejmě upraví i cholesterol, tento test však byl proveden zatím jenom na hlodavcích.

V současné době se zkoumá vliv zázvoru na rakovinové bujení a ověřuje se hypotéza, že může zpomalit, nebo dokonce zcela zastavit, růst některých zhoubných nádorů. Antioxidanty obsažené v zázvoru mají každopádně pozitivní účinky při detoxikaci organismu a zabraňují jeho předčasnému stárnutí.

(Zdroj: www.medicalnewstoday.com/articles/322257#risks-and-side-effects)

Doporučená denní dávka zázvoru

Se zázvorem je nicméně třeba zacházet jako s medikamentem a užívat ho jen v omezeném množství. Denní dávka pro dospělého člověka by neměla překročit 5 g čerstvého zázvoru, dětem do 2 let se zázvor nepodává vůbec a těhotné ženy by se o jeho konzumaci měly poradit s lékařem. Když to se zázračným kořenem přeženete, mohli byste trpět pálením žáhy, bolestmi břicha nebo průjmem, u někoho se vyskytne i alergická reakce. Zázvor se také nesnese s některými léky, obzvláště nebezpečné je jeho užívání v kombinaci s pilulkami na ředění krve a s léčivy podávanými při cukrovce.

(Zdroj: cs.medlicker.com/1230-zazvor)