Zdroje: www.healthline.com, www.webmd.com

Zázvorová voda jako součást pitného režimu i diety

Vodu pijeme a potřebujeme všichni, a pokud si chcete pitný režim trošku ozvláštnit a využít léčivých látek různých typů koření, bylin či potravin, právě ochucení vody se nabízí jako nejlepší možnost. Zázvor stejně jako jiné koření či byliny lze svařit na čaj, ale ten si obvykle dochutíme cukrem nebo medem, a to už jsou kalorie navíc. Chcete-li využít blahodárné účinky potravin či koření, jako je například zázvor, ochucená voda je právě tím nejjednodušším způsobem. Nenaruší vám dietu, a navíc zpestří pitný režim.

Příprava zázvorové vody

Zázvorovou vodu připravíte jednoduše svařením litru vody s půl lžičkou čerstvého nastrouhaného zázvoru. Když voda dosáhne varu, odstavte ji ze sporáku a nechejte zázvor ještě deset minut louhovat. Sceďte a užívejte ráno, ale také kdykoli během dne. Takto připravená zázvorová voda je stejně přínosná jako gram zázvorového extraktu. Pokud chcete, můžete zázvor kombinovat s dalším kořením. Vhodná je například skořice nebo anýz.

Účinky zázvorové vody a čaje

Nejenže zázvorová voda zpestří váš pitný režim, navíc vašemu tělu také zajistí látky, které byste jinde jen těžko hledali. Zázvor působí silně protizánětlivě. Právě redukce zánětu v těle úzce souvisí s projevy alergií. Zařazením zázvoru do jídelníčku či pitného režimu, pomůžete tělu se zánětem lépe bojovat. Podobně je tomu také u svalové bolesti způsobené zánětem. Každodenní konzumace zázvorové vody uleví i při bolavých svalech.
Mezi další důležité přínosy patří rozhodně regulace krevních cukrů i „špatného“ cholesterolu. Tradičně se používá zázvor proti nevolnosti a na problémy se zažíváním.
Zázvorová voda je také dobrým doplňkem redukční diety. Patrně ovlivňuje nejen hubnutí samotné, ale také napomáhá pocitu sytosti a rovnováze krevních cukrů, takže je se zázvorovou vodou dodržování zdravé diety a nepřejídání se jednodušší.
Důležité jsou také antioxidanty obsažené v zázvoru. Konzumace zázvorové vody může snížit rizika onemocnění srdce, neurodegenerativních chorob, rakoviny, ale také projevy stárnutí.