Brokolice je právem považována za superzeleninu. Ať již sklízíte vlastní sytě zelené růžice, nebo brokolici kupujete, v kuchyni by zdravé a chutné pokrmy z ní připravené rozhodně neměly chybět.

Brokolice je plná vitamínů, vápníku i protikarcinogenních látek

Brokolice je bohatá na vlákninu, beta karoten, vitaminy C a E a flavonoidy. Betakaroteny jsou silné antioxidanty snižující hladinu volných radikálů v krvi a tím i riziko cévních onemocnění. Podobný antioxidační efekt má i vitamin E a vitamin C, který navíc podporuje přenos energie na úrovni buněk a podporuje celkovou obranyschopnost organismu.

Růžice obsahuje komplex látek, jejichž antikarcinogenní aktivita byla prokázána in vitro i při pokusech na zvířatech. Významnou roli mají i glukosinuláty – sirné sloučeniny s výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení.

Brokolice obsahuje tolik vápníku jako mléko a je proto výborným doplňkem výživy při osteoporóze. Navíc kyselina listová, minerály, nízký obsah cukrů a tuků – to vše dělá z brokolice zeleninu, kterou bychom neměli opomíjet.

Brokolice se sýrovou omáčkou

Potřebujeme

  • 1 větší brokolici
  • 100 g sýru niva
  • 100 g sýru eidam
  • 250 ml smetany
  • trochu oleje
  • provensálské koření, kmín, sůl

Jak na to

  1. Místo povaření můžeme brokolici také napařit, cenné látky, chuť i barva se uchovají v ještě větší míře.

    Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a asi 7 minut povaříme v osolené vodě s trochou kmínu a pak ji scedíme.
  2. Na pánvičku nalijeme trochu oleje a až bude rozpálený, přidáme nastrouhané sýry a necháme je rozpustit.
  3. Přidáme koření a smetanu a směs dobře promícháme, aby se spojila v celek. Můžeme dochutit též kysanou smetanou.
  4. Brokolici přelijeme sýrovou omáčkou a podáváme se zeleninovou oblohou.

Zapečená brokolice se sýrem

Potřebujeme

  • 1 větší brokolici
  • 1 cibuli
  • 100 g sýru eidam nebo ementál
  • 250 ml smetany
  • 2 vejce
  • 150 g slaniny
  • 150 g točeného salámu nebo šunky
  • stroužek česneku, pepř, sůl

Jak na to

  1. Brokolici uvaříme v osolené vodě.
  2. Nakrájenou cibuli, slaninu a česnek zpěníme na oleji.
  3. Po celé ploše zapékací mísy rozložíme uvařenou brokolici, pro zvýraznění chuti ji můžeme pokapat citrónem. Nakrájený točený salám nebo šunku a asi 10 minut zapečeme v troubě.
  4. Pak smícháme smetanu, vejce, sůl a pepř, směs vlijeme na brokolici a vrátíme ji zapéci do trouby.
  5. Jakmile smetana ztuhne, posypeme brokolici strouhaným sýrem a necháme ho rozpustit.

Brokolice jako mozeček (omeleta)

Potřebujeme

  • 250 g brokolice
  • 1 lžíci másla
  • 1 cibuli
  • 2–3 vejce
  • sůl a pepř
  • petrželku

Jak na to

  1. Brokolici očistíme a namočíme do slané vody.
  2. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a na ni nadrobno nakrájíme brokolici.
  3. Podlijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka (pro zvýraznění chuti můžeme přidat i trochu bílého vína nebo kapku vinného octa).
  4. Podušenou brokolici zalijeme rozšlehanými vejci, promícháme a necháme vejce srazit.
  5. Hotové sypeme sekanou petrželkou. Jako přílohu můžeme podávat brambory nebo chléb.

Brokolicový krém

  1. Brokolici rozebereme na růžičky
  2. Na másle osmahneme cibulku, přidáme brokolici a chvilku dusíme.
  3. Zalijeme vývarem a asi 15 minut vaříme.
  4. Pak brokolici rozmixujeme se smetanovým sýrem, dochutíme citronem, solí, pepřem a muškátem.
  5. Mandlové lupínky nebo kostky housky opražíme dohněda a sypeme jimi polévku na talíři.