Brokolice je právem považována za superzeleninu. Ať již sklízíte vlastní sytě zelené růžice, nebo brokolici kupujete, v kuchyni by zdravé a chutné pokrmy z ní připravené rozhodně neměly chybět.
Brokolice je plná vitamínů, vápníku i protikarcinogenních látek
Brokolice je bohatá na vlákninu, beta karoten, vitaminy C a E a flavonoidy. Betakaroteny jsou silné antioxidanty snižující hladinu volných radikálů v krvi a tím i riziko cévních onemocnění. Podobný antioxidační efekt má i vitamin E a vitamin C, který navíc podporuje přenos energie na úrovni buněk a podporuje celkovou obranyschopnost organismu.
Růžice obsahuje komplex látek, jejichž antikarcinogenní aktivita byla prokázána in vitro i při pokusech na zvířatech. Významnou roli mají i glukosinuláty – sirné sloučeniny s výrazným preventivním účinkem proti nádorovému bujení.
Brokolice obsahuje tolik vápníku jako mléko a je proto výborným doplňkem výživy při osteoporóze. Navíc kyselina listová, minerály, nízký obsah cukrů a tuků – to vše dělá z brokolice zeleninu, kterou bychom neměli opomíjet.
Brokolice se sýrovou omáčkou
Potřebujeme
- 1 větší brokolici
- 100 g sýru niva
- 100 g sýru eidam
- 250 ml smetany
- trochu oleje
- provensálské koření, kmín, sůl
Jak na to
- Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a asi 7 minut povaříme v osolené vodě s trochou kmínu a pak ji scedíme.
Místo povaření můžeme brokolici také napařit, cenné látky, chuť i barva se uchovají v ještě větší míře.
- Na pánvičku nalijeme trochu oleje a až bude rozpálený, přidáme nastrouhané sýry a necháme je rozpustit.
- Přidáme koření a smetanu a směs dobře promícháme, aby se spojila v celek. Můžeme dochutit též kysanou smetanou.
- Brokolici přelijeme sýrovou omáčkou a podáváme se zeleninovou oblohou.
Zapečená brokolice se sýrem
Potřebujeme
- 1 větší brokolici
- 1 cibuli
- 100 g sýru eidam nebo ementál
- 250 ml smetany
- 2 vejce
- 150 g slaniny
- 150 g točeného salámu nebo šunky
- stroužek česneku, pepř, sůl
Jak na to
- Brokolici uvaříme v osolené vodě.
- Nakrájenou cibuli, slaninu a česnek zpěníme na oleji.
- Po celé ploše zapékací mísy rozložíme uvařenou brokolici, pro zvýraznění chuti ji můžeme pokapat citrónem. Nakrájený točený salám nebo šunku a asi 10 minut zapečeme v troubě.
- Pak smícháme smetanu, vejce, sůl a pepř, směs vlijeme na brokolici a vrátíme ji zapéci do trouby.
- Jakmile smetana ztuhne, posypeme brokolici strouhaným sýrem a necháme ho rozpustit.
Brokolice jako mozeček (omeleta)
Potřebujeme
- 250 g brokolice
- 1 lžíci másla
- 1 cibuli
- 2–3 vejce
- sůl a pepř
- petrželku
Jak na to
- Brokolici očistíme a namočíme do slané vody.
- Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a na ni nadrobno nakrájíme brokolici.
- Podlijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka (pro zvýraznění chuti můžeme přidat i trochu bílého vína nebo kapku vinného octa).
- Podušenou brokolici zalijeme rozšlehanými vejci, promícháme a necháme vejce srazit.
- Hotové sypeme sekanou petrželkou. Jako přílohu můžeme podávat brambory nebo chléb.
Brokolicový krém
- Brokolici rozebereme na růžičky
- Na másle osmahneme cibulku, přidáme brokolici a chvilku dusíme.
- Zalijeme vývarem a asi 15 minut vaříme.
- Pak brokolici rozmixujeme se smetanovým sýrem, dochutíme citronem, solí, pepřem a muškátem.
- Mandlové lupínky nebo kostky housky opražíme dohněda a sypeme jimi polévku na talíři.