Pokud jde člověk spát v rozumnou hodinu a nenacpal si břicho těžkým jídlem, má ráno nízkou hladinu cukru, málo vitamínů, živin a dalších látek. Snídaně je tedy perfektní možností, jak tyto látky doplnit. Dopoledne tak budete aktivnější, nebude vás honit mlsná a na oběd toho sníte podstatně méně.

Složení je základ

Je však pochopitelné, že když se nacpete palačinkami nebo rohlíkem s „taveňákem", hubnutí moc nepomůžete. Základem je vyváženost. Snídaně na bázi sacharidů a tuků, jako je bílé pečivo, džemy, máslo, sladké pečivo nebo croissanty, není vhodná. Má totiž vysoký glykemický index, který způsobí, že budete mít zase brzy hlad. Má také nedostatek bílkovin a vlákniny. Zdravá snídaně obsahuje bílkoviny, tuky a sacharidy ve správném množství.

Pozor na cereálie

Výživový poradce Petr Havlíček upozorňuje, že například cereálie s mlékem vyvážené množství živin neobsahují. Proto je nemůžeme považovat za zdravou snídani, od níž očekáváme navíc hubnutí. Tato snídaně má totiž cca 73 % sacharidů, 16 % bílkovin a 11 % tuků a budeme mít po ní brzy hlad. (Zdroj: www.mall.tv)

Vyvážená sladká snídaně

Jogurt se zvýšeným obsahem bílkovin s ovocem a ořechy je podle Havlíčka skvělou volbou. Jogurt zastupuje bílkoviny, ovoce sacharidy a ořechy tuky. Zasytí nás, pohladí mlsný jazyk a dostaneme do sebe všechny potřebné živiny. Pokud máte rádi k snídani sladkou ovesnou kaši, nemusíte zoufat. Důležité je, aby poměr sacharidů a bílkovin byl opět vyvážený. Denní dávka ovesných vloček u žen by se měla pohybovat mezi 30-40 g, u mužů mezi 40-50 g. Uvařte je ve vodě, přidejte jogurt, ovoce a semínka a snídejte bez výčitek.

Slaná alternativa

Milovníci slaných snídaní mají více možností, jak si zdravý start do dne nakombinovat. Vajíčka, celozrnné pečivo, šunka, sýr, tofu, luštěninové pomazánky a k tomu hromada zeleniny a kousek ovoce vás zasytí na celé dopoledne.

Pozor na kalorie navíc

Při hubnutí je dobré přemýšlet nad tím, zda náhodou svému tělu nedodáváte zbytečné kalorie navíc. Kávu si dejte bez cukru, stejně jako čaj. Omezte slazené nápoje a džusy. Podle odborníků by měla snídaně zahrnovat 300 až 400 kalorií z celkového denního množství. Pokud si ale kalorie nechcete při hubnutí počítat, můžete se držet tzv. zdravého talíře. Ten byl měl u snídaně obsahovat 50 % zeleniny a ovoce, 25 % bílkovin a 25 % sacharidů plus množství tuků o velikosti vašeho palce. (Zdroj: www.richardlipmanmd.com/