Zdravé zuby, čistá pleť a pevné nehty patří mezi znaky, které na první pohled vypovídají o celkové dobré kondici a zdravotním stavu. Mohou být také vodítkem pro zjišťování skrytých výživových nedostatků. Zásadní pro zdravé nehty je kvalitní výživa a péče.

Ochrana a výživa

Ruce jsou vystaveny spoustě nepříznivých faktorů, které poškozují pokožku i nehty. Ochrana před vnějšími negativními vlivy se vám v tomto případě mnohokrát zhodnotí. Pokud pracujete manuálně, udržení krásných nehtů je opravdová výzva. Při práci chraňte ruce pomocí vhodných rukavic, nezapomínejte na ně ani při úklidu v domácnosti. Čistící přípravky vysušují pokožku, nehty jejich vlivem slábnou a ničí se. Kromě vnější péče je pro nehty velmi důležitá i výživa. Vaše strava by měla obsahovat dostatek vitamínů a minerálních látek, které jsou pro správný růst nehtů nepostradatelné. Kromě hodnotné stravy a různých potravinových doplňků využijte i posilovací olej pro výživu nehtů nebo pečující lázeň.

Domácí výživný olej pro nehty

Na přípravu posilující oleje budete potřebovat ricínový olej, který se získává se semen skočce obecného (Ricinus communis). Tento výtažek je v kosmetice hojně používán, například při léčbě dermatologických potíží, k regeneraci jizev, k výživě vlasů či redukci vrásek, k posílení vlasů i nehtů. Velmi potřebnou výživu vašim nehtům přinese i vitamín E, patřící mezi vitamíny rozpustné v tucích. Použijte ho ve formě olejového roztoku. Dále si připravte pistáciový olej. Pro výrobu oleje ho spotřebujete jen malé množství, ale tento olej se sladkým aromatickým nádechem najde své využití v kuchyni. Je vhodný ke zjemnění salátů nebo polévek, velmi lahodný je speciálně v krémových pokrmech, ovocných salátech nebo se dá použít k pečení místo másla. Do směsi patří také tea tree oil, hlavně kvůli svým dezinfekčním a antiseptickým účinkům.

V čisté a suché nádobce smíchejte 2 ml ricínového oleje, 3 ml pistáciového oleje, 5 kapek vitamínu E a 5 kapek tee tree a důkladně promíchejte. Přelijte do lahvičky se štětečkem, který usnadní aplikaci. Tento přípravek pak nanášejte pravidelně každý večer na nehty a jejich okolí, pro zvýšení účinku důkladně vmasírujte prsty. Brzy pocítíte změnu, směs nehty i okolní tkáně hloubkově hydratuje, předchází třepení a lámání, desinfikuje, a především zpevňuje a posiluje nehtovou ploténku.

Olejová koupel pro polámané nehty

Unavené a polámané nehty pomůže uzdravit i pravidelná olejová koupel. Velmi jednoduše ji připravíte smícháním 200 ml olivového oleje se lžičkou citrónové šťávy. Do posilující směsi se ale hodí i jiné oleje, v lékárně či v drogerii sáhněte třeba po mandlovém nebo kokosovém oleji. Do olejové lázně ponořte ruce a nechte působit deset minut. Opakujte alespoň dvakrát týdně.