Některé potraviny jsou nejen zdravé, ale i velmi kalorické.
Zdroj: Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock.com

Zákeřné potraviny:Jídla, která považujeme za dietní, ale jsou to kalorické bomby

Začátek roku bývá u mnoha lidí časem plným předsevzetí. Ale jak se kupí pracovní úkoly a rodinné starosti, původní skvělá předsevzetí se pomalu vytrácejí. Přitom mnohdy není potřeba držet přísnou dietu, ale stačí vyhodnotit své stravovací návyky a zaměřit se na nejbolavější místa.

O mnoha prohřešcích proti zdravému životnímu stylu často velmi dobře víme, ale přivíráme před nimi oči. Ale jsou i takové potraviny, které jsou v mnoha ohledech zdraví prospěšné, ale zároveň nemálo kalorické. Představíme vám některé z nich.

Na přeslazené zákusky raději zapomeňte.

Uváděné energetické hodnoty jsou spíše orientační, vždy závisí na konkrétním produktu. Nejlépe, když se podíváte na údaje u svých oblíbených potravin. Ideální je si nákup připravit předem a patřičné údaje o energetické hodnotě daného výrobku zjistit prostřednictvím internetu. Tak ušetříte čas a nervy v obchodě. Požadované údaje jsou sice na obalech vytištěné, ale často nejmenší možnou velikostí písma. Jejich hledání a čtení při nákupu zbytečně zdržuje.

 Zakysané mléčné nápoje

Co se složení týče, jsou zakysaná mléka obvykle vhodnou volbou. V tomto případě bychom si měli všímat nejen energetické hodnoty (1 dl mívá asi 300 kJ), ale také množství, které konzumujeme a případného přichucení (přislazení). Půllitrová láhev kefírového mléka nám pak může dodat tolik energie, jako lehký oběd.

Cereálie

Cereálie mají punc zdravé potraviny. Ale v pestře potištěných krabicích či sáčcích se často skrývá velmi různorodý obsah. Pražené müsli často obsahuje také kousky čokolády a oříšků, a bývá smažené na oleji, který navýší energetickou hodnotu. Všímat bychom si měli obsahu vlákniny. Obecně platí minimálně 5 gramů na 100 gramů výrobku. Obsah přidaných cukrů by měl být nižší než 28 gramů na 100 gramů výrobku, ještě lepší je varianta, pokud nejsou přidané cukry žádné. Pokud vás nebaví zkoumat drobný text na obalech, pak si můžete zvolit některou v obchodě míchanou směs, popř. si koupit ovesné vločky a namixovat si vše podle svých potřeb.

Oříšky a sušené ovoce

Ořechy, oříšky či mandle patří k oblíbeným dobrotám, které tu a tam uzobáváme třeba při sledování televize. Pokud nejsou obalené v čokoládě či nějaké polevě, máme pocit, že mlsáme velmi zdravě. Ano, tyto plody obsahují mnohé prospěšné živiny. Ale také nezanedbatelnou porci energie a často jich na posezení dokážeme zkonzumovat i 10 dkg (pro srovnání energetická hodnota másla bývá něco přes 3000 kJ). Z následujících údajů je jasné, že žádné „superdietní“ ořechy neexistují, že v tomto případě je třeba dostatečně pevná vůle a nenabírat plné hrsti: lískové 2870 kJ, arašídy 2510 kJ, kešu 2530 kJ, mandle 2590 kJ, vlašské ořechy 2820 kJ, pistácie 2660 kJ.

Sušené ovoce i různé ořechy patří ke kaloricky vydatným potravinám.

Další skrytou kalorickou bombu představuje sušené ovoce, zvlášť, pokud obsahuje přidaný cukr. Stále častěji se v nabídce prodejců objevuje také tzv. lyofilizované ovoce. V tomto případě je surovina za speciálních podmínek sušená mrazem. Výhodou je, že se nepřidává cukr, olej ani jiné látky. Například takto upravený banán může mít energetickou hodnotu 1 448 kJ.

Těstoviny

Těstoviny se určitě neřadí mezi dietní potraviny. Ale i mezi jejich druhy jsou nemalé rozdíly, které často výrazně ještě posunou ingredience do konkrétního druhu jídla. Největší energetickou nálož představují lasagne.

S bešamelem se u lilkových ani cuketových lasagní trápit nemusíte.

I malá porce mívá běžně kolem 2 000 kilojoulů a to díky bešamelové omáčce z másla, mouky a sýra. Dále pak záleží, zda přidáme zeleninu (např. špenát) nebo jaké bude složení masa.

Džusy

Ovocné džusy jsou sice zdravé, ale zároveň i velmi kalorické (běžně mají 2 000 kilojoulů na litr, tedy podobně jako limonády). O něco zdravější jsou přírodní nedoslazované džusy.

Vždy raději volte ovoce než ovocnou šťávu

Nezáleží tedy na tom, zda si koupíme kvalitní džus, či si jej připravíme čerstvý doma. Pokud si hlídáme příjem kalorií, pak je vhodnější sáhnout po obyčejné vodě.

Kalorie vs. kilojouly

Na většině obalů potravin nacházíme nutriční (výživové) hodnoty potravin. K základním údajům patří informace o obsažené energii. Energetická hodnota bývá uváděná v kcal, respektive v kJ. Kalorie i kilojouly jsou fyzikální jednotky, pomocí kterých se vyjadřuje množství tepla – resp. množství energie. Kalorie (značka cal) je starší jednotka energie, dnes již většinou nahrazená joulem. Častěji se však používá jednotka tisíckrát větší (dříve označovaná jako tzv. velká kalorie), kilokalorie, značená kcal. 1 cal = 4,187 J; kilokalorie odpovídá přibližně 4,187 kJ. Joule je jednotka práce a energie, označujeme jej značkou J. 

Zdroj: Vlasta.cz

Akční letáky