Krásnými a zdravými nehty se můžete pyšnit, i když jsou nehtové salóny v našich městech zavřené. K dokonale upraveným nehtům totiž nestačí jen profesionální zabroušení a úprava. Pokud je nemáte v dobrém stavu, stejně nebudou nikdy vypadat skvěle. Naštěstí není to tak těžké, máme pro vás pár osvědčených rad, jak dostat vaše nehty do kondice.

Zbavte se plísně

Poměrně úporným nepřítelem nehtů nejen na nohou, ale i na rukou, jsou různé typy plísní. Pestrou nabídku antimykotických přípravků koupíte v lékárně. Můžete si pomoci také přírodními prostředky, alespoň v případech, kdy ještě není plíseň příliš rozšířená. Tradičním pomocníkem je pro své antiseptické účinky česnek kuchyňský (Allium sativum), který zmiňujeme v těchto případech skoro pokaždé. Není divu, je to jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Způsobů, jak česnek aplikovat je několik, záleží na vás, který si vyberete. Ten úplně nejjednodušší je nakrájet česnek na slabé plátky. Jeden přiložit na postižený nehet, přikrýt gázou, zalepit a nechat působit minimálně hodinu, ale klidně i několik. Postup opakujte jednou denně do vymizení problému.

Mast z česneku či koupel z octa

Vyrobit si můžete i česnekové mazání, stačí rozetřený česnek smíchat s rostlinným olejem (velmi vhodný je například konopný) a troškou octa. Také ocet sám o sobě působí velmi dobře, plísně totiž nemají rády kyselé prostředí. Pokud tedy nemáte rádi česnek, můžete zkusit opakovanou koupel v teplém až horkém octu (musíte vyzkoušet, jakou teplotu ještě snesete). Někdy je doporučována také opakovaná koupel v octové vodě, střídaná s roztokem jedlé sody. Rychlé změny pH nedělají plísním dobře.

Léčivá lichořeřišnice a měsíček

Sázkou na jistotu je také lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus), neboli řeřicha. Její antibiotické a antiseptické účinky znali už domorodí indiáni Jižní Ameriky, odkud tato rostlina původně pochází. Ti ji přikládali přímo na ránu. Při problémech s nehty si můžete udělat výluh, ve kterém budete postižené prsty pravidelně koupat, nebo vyrobit mast, když necháte rostlinky lichořeřišnice vylouhovat v rozpuštěném tuku (klidně lze použít i obyčejné sádlo). Mast nebo olejové mazání můžete vyrobit také z měsíčku lékařského (Calendula officinalis). Stačí nechat okvětní lístky (nebo i celé květy) macerovat alespoň měsíc ve vhodném rostlinném oleji, případně tuhnoucím tuku. Tak vznikne buď mazání, nebo tuhá mast.

Nehty posílí přeslička

Silné desinfekční účinky nabízí též přeslička rolní (Equisetum arvense). Odvar z ní působí proti zánětům nehtového lůžka, vyrobit si můžete i mast, která se budu hodit i na případná drobná poranění. Přeslička navíc obsahuje velké množství vápníku, takže nejenže vás zbaví zánětů a mykóz, ale pomůže také k posílení nehtů. Koupele v přesličkovém výluhu můžete proto absolvovat i preventivně. Asi třítýdenní kůra dokáže s vašimi nehty zázraky. Vývar z přesličky se dá užívat i vnitřně, pokud budete mít chuť.

Lámavých nehtů vás zbaví rum

Kromě plísňových onemocnění bývají častým problémem křehké a lámavé nehty. Mnoho žen tento problém řeší nalepováním různých plastových či gelových „nehtů“ na svoje vlastní. Ale i v těchto případech není rozhodně na škodu zkusit svoje vlastní trochu posílit. Dobrým pomocníkem v tomto směru je kopr vonný (Anethum graveolens), přesněji jeho semínka. Z těch se dá udělat odvar, ve kterém budete své nehty pravidelně koupat. Ideálně večer před spaním, kdy je jistotu, že látky budou na prstech působit i přes noc. Minimální délka kůry je tři týdny, ale můžete vydržet i déle.

Velmi blahodárně působí na kvalitu nehtů včelí med. Dokonalého výsledku dosáhnete, pokud jej smícháte s rumem. Stačí vytvořit mazlavou směs (asi půl na půl) a potřít si s ní celou plochu nehtů. Nechte působit alespoň hodinu, pak ruce omyjte a ošetřete krémem (nebojte se použít třeba vlastnoručně vyrobenou měsíčkovou mast). Dobře funguje také koupel v odvaru nebo výluhu z lněného semínka, případně z kopřivy dvoudomé (Urtica dioica). Ten můžete v případě chuti i popíjet.

Nehty mohou varovat

Neměli bychom zapomínat na to, že některé vady či choroby nehtů nemusí být jen estetickým problémem, ale mohou signalizovat také něco vážnějšího – nejčastěji nedostatek některé z látek důležitých pro tělo. Pokud je v organismu nedostatek minerálů, bere si je právě z nehtů. Jejich zdravějšího vzhledu tak můžete dosáhnout i změnou jídelníčku. Rozhodně by v něm neměly chybět zdroje zdravých tuků, jako je například avokádo, ryby, dýňová, konopná či lněná semínka, nezapomínejte ani na červenou řepu, jablka či mrkev. A dobrá zpráva na konec, pomocníkem na cestě ke zdravým a silným nehtům mohou být i látky obsažené v kvalitní čokoládě. Tak na to myslete, až budete příště mlsat.