Žádné drahé potravinové doplňky, infuze ani vesmírná strava. Ke zdravému životnímu stylu existuje jednoduchá cesta. Kvalitní strava z přirozených potravin, pohyb a dostatek spánku. Nenaleťte výrobcům a nekupujte za drahé peníze potraviny, které vašemu tělu nijak zvlášť neprospějí.

Skutečné jídlo

Největší prospěch přináší tělu přirozené jídlo. Zapomeňte tedy na nejrůznější prášky, gely a instantní potraviny. Ve stavu nouze možná zaženou hlad, ale do zdravého jídelníčku nepatří. Ke zdravému životnímu stylu vede překvapivě jednoduchá cesta. Konzumujte co nejvíce jídla z přirozených surovin a vyhýbejte se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám. Je například daleko lepší si vymačkat do vody šťávu z citrónu a osladit medem, než sáhnout po ovocném nápoji, jehož složení vydá na několik řádků. Stejně tak vám vločky s ořechy a čerstvým ovocem nabídnou mnohem více, než zapékané müsli nebo v horším případě snídaňové cereálie. Vyhledávejte opravdové jídlo z poctivých surovin, snažte se, aby složení kupovaných potravin bylo co nejjednodušší. Vyhýbejte se výrobkům, které se šikovně maskují jako zdravé a tělu prospěšné.

Zdravé slazení

Nahradit nezdravý cukr něčím prospěšnějším. To je jedna ze základních věcí, které se snažíme v jídelníčku změnit jako první. Ale nenechte se zmást reklamními slogany nebo lákavou etiketou. Často se za údajně zdravými sladidly skrývají nejrůznější sirupy s velký obsahem fruktózy. Ta je prezentována jako zdravá, protože se přirozeně vyskytuje v ovoci. Při konzumaci ovoce však přijmete i dost vlákniny a dalších látek, navíc ovoce ani nesníte tolik. Průmyslově získávané fruktózové sirupy jsou levnou surovinou, kterou výrobci přidávají do mnoha potravin. Odbourávání fruktózy v těle přitom zatěžuje játra a může přivodit nejrůznější zdravotní komplikace. Při vybírání sladidla studujte složení. Pokud sáhnete například po agávovém sirupu, kde je obsah fruktózy až 75 %, vraťte ho raději do regálu. Naproti tomu čekankový sirup, kde je hlavní složkou vláknina, se k doslazení pokrmů hodí.

Proteinové tyčinky

Nejrůznější müsli tyčinky za zdravé nelze vůbec považovat. Jedná se vlastně o extrudované obilniny s proslazeným ovocem, to celé slepené cukrem. Na trhu jsou k dostání i proteinové tyčinky, které nabízejí další možnost, jak vyřešit rychlou svačinu. I u těch je však klíčové složení. Nesmí převažovat jednoduché cukry, pozor dejte na ty tyčinky, které mají oproti bílkovinám více než dvojnásobné množství sacharidů (tedy více než 20 g sacharidů na 10 g bílkovin). Na jednu porci (jedna tyčinka) by mělo připadat alespoň 10 g bílkovin. Jinak se jedná spíše o sladkou tyčinku, než o zdroj proteinů. Hlídejte také obsah tuků (vyhýbejte se velkému množství těch nasycených) a dostatečný obsah vlákniny. Proteinové tyčinky nejsou rozhodně rychlým řešením v časové tísni, pokud nemáte své oblíbené už dopředu vybrané.

Rostlinná mléka

Alternativy mléka z rostlinných zdrojů lze doporučit, ale i tady rozhoduje složení. U mnoha běžně dostupných rostlinných mlék je jejich název jako mandlové nebo kešu mléko značně zavádějící. Při podrobném prostudování jejich složení zjistíte, že mohou obsahovat klidně jen 2 % mandlí, za to se v nich najde poměrně dost cukru a aditiv. Kvalitní rostlinná mléka je proto nutné dobře hledat, případně si je vyrobit doma.

Ovoce jen v názvu

Podobně jsou na tom i nejrůznější sirupy a ovocné nápoje. Mnohé zdravě se tvářící produkty představují pouze pořádnou dávku cukru (sacharózy), v horším případě fruktózy, obohacenou o stopové množství ovocné příchuti.

Bezlepkové je zdravé

Nahradit bílou mouku ve stravě zdravějším produktem není rozhodně od věci. Hodí se nejen celozrnné mouky, ale i ovesné a další obilné vločky. V honbě za zdravější skladbou jídelníčku se někdy uchylujeme k zcela bezlepkovým výrobkům. Opět je nutné pečlivě vybírat, různé bezlepkové směsi jsou často směsí škrobů a jednoduchých sacharidů. Vhodnou alternativou jsou například nejrůznější ořechové a luštěninové mouky.