K nezdravým jídlům přidejte i instantní polévky!
Rychlá doba si žádá rychlá jídla. Alespoň to se nám snaží tvrdit výrobci těchto polotovarů, mražených hotových jídel či instantních pokrmů a polévek.
Je to ale dobrý nápad? Bohužel, ve většině případů jsou tyto výrobky výjimečně nezdravé a skutečně plné látek, které často do jídel nepatří a vy byste si je tam rozhodně také nedali. Želbohu, instantní polévky jsou především směsicí toho, co našemu tělu škodí!
Také na YouTube kanálu TopTrending CZ vám povědí, kterých 5 potravin patří mezi ty nejméně vhodné.
Doma připravené jídlo není standard, ale výsada
Pokud máte možnost mít jídlo, byť ohřívané či mražené, ale poctivé uvařené doma nebo v jídelně z čerstvých ingrediencí a bez konzervantů, pak rozhodně takový způsob stravování nepovažujte za obyčejný. Naopak! V dnešní době máte velké štěstí, že se dokážete stravovat vhodně a bez nutnosti používání těchto zdánlivě výhodných instantních rychlovek.
Rozhodně nejde všechny výrobce takovýchto potravin házet do jednoho pytle a je jisté, že některé tyto výrobky jsou lepší než jiné, nepoužívají stejné postupy ani ingredience. Platí to jistě i u instantních polévek, které ale defacto musejí obsahovat konzervanty i vysoký podíl sodíku a dochucovadel, protože by jinak bývaly nechutnaly.
Na druhou stranu veřejné mínění o mnohých látkách je nutné také někdy poopravit. Specialitou mezi dochucovadly je pak takzvaný glutamát sodný, který běžně nazýváme glutamanem a na obalech potravin ho najdete také jako E621. Už jistě víte, že ne všechna éčka jsou varovným signálem. Jak je to v případě glutamátu sodného?
I když si získal v minulosti špatnou pověst, pozdější velmi rozsáhlé studie se nedopídily závěru, že by tato látka pocházející z fermentovaných potravin bohatých na cukry jako je cukrová třtina nebo řepa, jakkoli zhoršovala zdraví či zvyšovala rizika onemocnění.
Glutamát sodný je tedy bezpečný, i když jako na všechny potraviny a konkrétní látky v nich mohou být někteří citlivější, a také u nich může glutaman způsobit nepříjemnou reakci. Nutno dodat, že glutamanu navíc konzumujeme obecně významně menší množství, než je vůbec povolené denní maximum.
Proč jsou instantní polévky zdraví škodlivé?
Co je tedy problémem instantních polévek a dalších jídel? Především velmi vysoký obsah soli. Množství sodíku, který představuje zhruba 40 % soli, překračujeme obvykle až třikrát, což významně ohrožuje lidské zdraví a přímo se spojuje s riziky i onemocněními.
Právě sůl, respektive sodík, je velikou hrozbou pro vaše srdce a ledviny, které takovou zátěží nesmírně trpí. Jen pro představu, denní doporučená dávka sodíku je 2 300 mg což představuje zhruba jednu čajovou lžičku soli.
Dalším problémem jsou konzervanty, dochucovadla, barviva a další aditiva, ale také fakt, že instantní polévky a jídla často obsahují minimální množství skutečné zeleniny či zdrojů bílkovin a také jejich nutriční hodnota je minimální. Na druhou stranu mohou být instantní pokrmy kalorické i bohaté na nezdravé tuky a zároveň díky nízkému obsahu bílkovin a vlákniny nezasytí.
Zdá se tedy, že jde o velmi špatnou kombinaci složení. Jsou to pokrmy, které nezaženou hlad, a ještě navíc mohou představovat zdravotní rizika v případě, že jsou součástí vašeho jídelníčku často.
Zdroje: aazdravi.cz, healthline.com