Pampeliška obecná (Taraxacum officinale) je plná vitaminů A, B, C, D, betakarotenu a minerálních látek (křemík, draslík, vápník, železo). Zajímavým faktem je, že list pampelišky obsahuje dvakrát víc železa než špenát. V mladých listech je obsaženo značné množství vitaminu C a kyseliny křemičité.

Vitamínová a detoxikační pampelišková kůra

Listy pampelišky jsou výborné i pro detoxikační kúru: po dobu 14 dnů jezte každý den pár čerstvě natrhaných lístků pampelišky. Nejenže očistíte a nastartujete tělo, ale zásobíte je i potřebnými vitaminy, dosáhnete pročištění trávicího ústrojí, ledvin, jater, a měl by se zlepšit i stav vaší pleti.

Lahodný pampeliškový salát s vejcem

Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Listy jsou mírně nahořklé a chutí by se daly přirovnat k čekance.

  • Uvařené brambory smícháme se spařenými listy pampelišky, přidáme najemno nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájené uvařené vejce.
  • Dochutíme solí, pepřem a kapkou jablečného octa.
  • Nakonec můžeme posypat nastrouhaným balkánským sýrem nebo eidamem.

Pikantní pampeliškový salát se sýrem

Potřebujeme

  • hrst pampeliškových listů
  • 1 tenčí pórek
  • 1 rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce naklíčené sóji
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíci kremžské hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g sýra (tofu nebo ovčího)
  • 3 lístky libečku.

Ze všech ingrediencí smícháme salát a necháme ho 30 minut uležet v ledničce.

Osvěžující a povzbuzující nápoj s pampeliškou

Mladé lístky pampelišky rozmixujeme spolu s jablkem, větším pomerančem, přidáme šťávu z půlky citronu a med nebo hroznový cukr. Doplníme kelímkem bílého kefíru. Nápoj působí detoxikačně a proti únavě.