Pampeliška obecná (Taraxacum officinale) je plná vitaminů A, B, C, D, betakarotenu a minerálních látek (křemík, draslík, vápník, železo). Zajímavým faktem je, že list pampelišky obsahuje dvakrát víc železa než špenát. V mladých listech je obsaženo značné množství vitaminu C a kyseliny křemičité.
Vitamínová a detoxikační pampelišková kůra
Listy pampelišky jsou výborné i pro detoxikační kúru: po dobu 14 dnů jezte každý den pár čerstvě natrhaných lístků pampelišky. Nejenže očistíte a nastartujete tělo, ale zásobíte je i potřebnými vitaminy, dosáhnete pročištění trávicího ústrojí, ledvin, jater, a měl by se zlepšit i stav vaší pleti.
Lahodný pampeliškový salát s vejcem
Čerstvé pampeliškové listy jsou výborné do salátů. Listy jsou mírně nahořklé a chutí by se daly přirovnat k čekance.
- Uvařené brambory smícháme se spařenými listy pampelišky, přidáme najemno nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájené uvařené vejce.
- Dochutíme solí, pepřem a kapkou jablečného octa.
- Nakonec můžeme posypat nastrouhaným balkánským sýrem nebo eidamem.
Pikantní pampeliškový salát se sýrem
Potřebujeme
- hrst pampeliškových listů
- 1 tenčí pórek
- 1 rajče
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce naklíčené sóji
- 3 lžíce jablečného octa
- 1 lžíci kremžské hořčice
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g sýra (tofu nebo ovčího)
- 3 lístky libečku.
Ze všech ingrediencí smícháme salát a necháme ho 30 minut uležet v ledničce.
Osvěžující a povzbuzující nápoj s pampeliškou
Mladé lístky pampelišky rozmixujeme spolu s jablkem, větším pomerančem, přidáme šťávu z půlky citronu a med nebo hroznový cukr. Doplníme kelímkem bílého kefíru. Nápoj působí detoxikačně a proti únavě.