Mořské řasy jsou významnou superpotravinou, která mimo jiné se zásadně podílí na obnově střevní flóry. Rostou v obrovských podmořských lesích v mělkých vodách a předpokládá se, že se objevily už v miocénu - geologické éře období třetihor, která začala asi před 23 miliony let.

Mořské řasy jako zdroj vitamínů a minerálů

Řasy jsou skvělým zdrojem draslíku, fosforu a železa, ale také zinku, chromu a jódu. Pro náš organismus představují také cenný zdroj vitaminů – a v tomto ohledu jsou opravdovou přírodní bombou. Obsahují vitaminy B1, B2, B3, B9 a B12 a ve velkém množství i velice cennou kyselinu pantothenovou (vitamin B5), která se účastní metabolismu všech živin v těle. Kromě toho jsou v nich vitaminy A, C, K a E, poměrně významné množství bílkovin a příznivá vláknina. Potvrdila to zpráva vědeckého týmu z University of Newcastle z roku 2010, která prokázala, že vlákninová složka zvaná alginát svým účinkem dokonce předčí některé tradiční zdroje (například čekankové puky).

Dokonalé využití prospěšných látek

Prvky v mořských řasách se nacházejí ve vazbách, ve kterých je náš organismus dokáže dokonale vstřebat a využít. Platí to hlavně pro vápník, který například z mléka díky vysokému podílu fosforu využijeme jen z malé části. Zajímavý je přitom vzájemný a téměř ideální podíl vápníku a hořčíku v řasách. Mořské řasy mají také vysoký obsah enzymů. Odborníci na zdravou výživu si je cení i pro jejich detoxikační vlastnosti.

Jak řasy zařadit do jídelníčku?

Dnes je u nás nabídka mořských řas bohatá, v některých obchodech s rybami se prodávají čerstvé, ale nejčastěji se s nimi setkáme v sušené formě a v podobě nejrůznějších preparátů. K těm nejznámějším patří wakame, arame, hijiki, kombu nebo nori, které se používají při přípravě suši. Želatinující výtažek z řas zvaný agar-agar, který je základem při výrobě sladkých i slaných aspiků. Tablety kelp jsou užívány jako přírodní zdroj jódu.

Každý z druhů má poněkud jiné množství uvedených látek, a proto je dobré je střídat. Můžeme je přidat do zeleninového vývaru a konzumovat ho s čerstvými bylinami, nebo s ním podlévat omáčky nebo dušenou zeleninu, přidávat ho při vaření luštěnin nebo při přípravě teplých zeleninových jídel. Z krátce povařených nebo blanšírovaných řas připravíme osvěžující salát - tradiční zálivka se skládá z rýžkového octa (lze nahradit vinným) a sojové omáčky. Vzhledem k přirozeně vysokému obsahu soli v řasách již není třeba pokrmy dosolovat.