O zelené kávě jste nikdy neslyšeli? Není to žádný jiný druh, jedná se o klasická kávová zrna typu arabica, která však neprošla pražením. Zrnka jsou jen vystavena na několik týdnů slunci a nepřijdou tak o zdraví prospěšné látky, které by se jinak pražením zničily. Nejdůležitější je kyselina chlorogenová, významný antioxidant. Podle vědeckých studií polu s kofeinem zabraňuje vstřebávání cukru z přijímané potravy a přeměně na tuk. Proto je zelená káva skvělá při hubnutí. Navíc snižuje i chuť k jídlu.

Proti žlučovým kamenům

A to zdaleka není všechno. Pití zelené kávy prý působí preventivně proti cukrovce a kardiovaskulárním chorobám. Konzumovat by ji měli všichni, kteří trpí problémy se žlučníkem, zabraňuje totiž vzniku žlučových kamenů. Sníží také únavu, podpoří mozek v jeho činnosti, snižuje krevní tlak a pomůže vám i v boji s celulitidou.

Kvalitní mlýnek

Výše uvedené účinky už jsou pádný důvod k tomu pít zelenou kávu pravidelně, nemyslíte? Jak vlastně chutná? Trochu jako zelený čaj, ale i kávové chuti se dočkáte. Na rozdíl od černé kávy nevytváří typickou pěnu. Můžete si koupit jak zrnkovou, tak mletou zelenou kávu. V případě zrnkové kávy musíte mít velmi kvalitní mlýnek, který zvládne tvrdá zrnka. V opačném případě je dobré zrnka nechat pár hodin ve vodní lázni. Dejte pozor, zelená káva obsahuje vysoké množství kofeinu, nedoporučuje se těhotným ženám ani kojícím maminkám.

Hledejte info na obalu

Nenechte se ani zmást pochybnými diskuzemi na internetu, že zelená káva nefunguje, nejspíš se jedná o produkt, který je jen za zelenou kávu vydáván. Kupujte vždy u ověřených prodejců a na obalu hledejte informaci o obsahu kyseliny chlorogenové, která je označována jako CGA 800.

Jak zelenou kávu připravit?

Mletou kávu pak připravíte klasicky jako černou praženou. Zalijte ji v šálku nebo french pressu horkou vodou. Na jeden šálek dejte zhruba 2 kávové lžičky zelené kávy a nechte 5 minut louhovat. Určitě do zelené kávy nepřidávejte mléko, snížil by se tak účinek zmiňované kyseliny chlorogenové.


Zdroje: www.idnes.cz, www.vybornakava.cz