Nezralé ořechy se začínají sbírat na svátek svatého Jana (24. 6.) a jejich sezóna trvá až do srpna. Tak si pospěšte, ať vám neutečou! Je pravda, že nezralé plody nedáte do koláče, ale utopíte je v nápoji, kterému se říká ořechovice. Naši předkové ho vařili celé generace. A dobře dělali. Zelené ořechy jsou totiž velkou zásobárnou vitaminu C (podle některých pramenů ho obsahují až padesátinásobně víc než třeba citrony). Navíc v nich najdete vitaminy B, E, PP a spoustu tříslovin, pektinů, rostlinných silic a kvalitních mastných kyselin. Ořechovice tak fungovala jako přírodní lék při slabosti a podlomené imunitě.
Domácí lékárnička
Z nezralých ořechů se v lidové medicíně vyráběly i sirupy a tinktury na obtíže s trávením, štítnou žlázou či kurdějemi. Inspirujte se moudrostí našich předků a vybavte si svou domácí přírodní lékárničku. Abyste mohli začít, potřebujete pořádnou zásobu nezralých ořechů. Sbírejte takové plody, ze kterých při zmáčknutí vytéká šťáva. Co z nich pak můžete všechno připravit?
Ořechovice
Tahle klasika se u vás doma neztratí. Dodá vám energii a zahřeje vás v chladných dnech.
Připravte si:
- 1 l 40 % - 50 % alkoholu (můžete použít vodku, grapu, calvados)
- 24 kusů zelených vlašských ořechů
- 1 ks celé skořice (o délce 5 – 10 centimetru)
- 1 muškátový oříšek (pokud nemáte, můžete použít mušátkový květ
- 7 kusů hřebíčku
- 1 zavařovačku o obsahu 4 litry
- celofán
- 2 – 4 gumičky
Postup přípravy:
- Ořechy umyjte a nakrájejte na čtvrtky.
- Do velké zavařovačky nasypte kousky ořechů a všechny další ingredience.
- Směs zalijte 1 litrem alkoholu tak, aby všechny ořechy byly ponořené.
- Vrchní část sklenice otřete dosucha. Přes hrdlo přetáhněte celofán a připevněte ho gumičkami.
- Nádobu umístěte na slunné místo a nechte 40 dnů louhovat. Chcete, aby byl výluh silnější? Umístěte ho na přímé slunce.
Malé varování: Nelekněte se, když roztok změní barvu – někdy může dokonce až zčernat.
Po uplynutí 40 dnů svařte 150 g cukru s 400 ml vody. Roztok nechte vychladnout a mezitím zceďte ořechový výluh. Cukrovou vodu smíchejte s výluhem a výsledný nápoj nalijte do lahví a zavíčkujte. Likér uložte na tmavé místo, kde bude dozrávat. V zimních měsících vám udělá dobrou službu!
Ořechový sirup na posílení imunity
Dodá vám sílu, když jste oslabení – například při nebo po nemoci.
Postup přípravy:
Nasbírejte 40 menších zelených ořechů a nakrájejte je na kousky. Ořechy vložte do zavařovačky a zalijte je litrem kvalitního medu. Sklenice umístěte na slunné místo a nechte ji tam měsíc a půl macerovat. Hotový sirup přeceďte, nadávkujte do skleniček a uschovejte v temnu. Užívejte vždycky lžičku po ránu – dodá vám sílu! Sirup také pomáhá jako první pomoc při žaludečních obtížích.
Obklad na kožní problémy
Trpíte na záněty, popáleniny nebo jiné kožní obtíže? Vyzkoušejte tenhle obklad…
Postup přípravy:
Do hrnce dejte hrst zralých a nezralých ořechů. Zalijte je hrnkem vody, přiklopte pokličkou a povařte. Výslednou tekutinu nechte vychladnout, namočte do ní látkový obklad (nebo gázu) a přiložte na postižená místa. Uleví se vám.
Zdroje: www.nkz.cz, wwww.varimesmarcelou.cz