Plody vlašského ořechu jsou nejen chutné, ale i zdravé. Stejně jako ostatní části tohoto stromu, zužitkovat se dá z něho totiž téměř vše. Nejenže si můžete pochutnat na vyloupaných plodech, ale využít se dají i listy, slupky, a dokonce i celé zelené ořechy. Proto některé očesejte už nyní a nečekejte až do podzimu.
Jak připravit zelené vlašské ořechy v medu? Podívejte se na toto video:
Ořešák má obří sílu
Nejenže se jedná o na pohled krásný strom, ale pokud ho máte v zahradě postará se i odpuzování hmyzu. Z tohoto důvodu se kdysi sázeli ořešáky v blízkosti hnojišť. V případě, že byste chtěli zužitkovat listy, ideální je červen. Zhruba od 24. června se už však dají sbírat zelené ořechy. Sbírají se do fáze, kdy se dají slupky propíchnout. Zelené ořechové slupky se pak sbírají krátce před dozráním ořechů, nesmějí však zčernat. Čas zralých ořechů je v období září.
Zelené ořechy
Mnozí z nás o tom neví, ale právě zelené ořechy jsou jedním z nejcennějších pokladů přírody, a to přesto, že jsou nedozrálé. Lidové léčitelství jej dokonce využívá od nepaměti. Zelené ořechy jsou nejenom skutečnou lahůdkou, ale jsou i výjimečně zdravé. Můžete si z nich vyrobit odvar, sirup, kompot, džem, kompot, anebo likér.
Zdravotní přínosy
Zelené ořechy ovlivňují v našem těle mnohé a obsahují velké množství vitaminu C. Především se jedná o dokonalý posilovač imunity, který výborně detoxikuje. Zároveň disponují silnými protizánětlivými vlastnostmi, a tak fungují proti mnoha infekcím. Stejně tak účinně regulují metabolické procesy.
Zelené ořechy mají také účinkují proti únavě, špatným náladám či případné depresi. Výborně totiž posilují paměť a zklidňují nervy. Pozitivně působí i na játra a žaludek, čistí krev, sliznici jícnu a podporují i vylučování těžkých kovů.
Když si ze zelených ořechů vyrobíte olej, máte skvělý prostředek na posílení vlasů, anebo proti lupům. Stejně oživí povadlou a unavenou pleť.
Hodí se i do kuchyně
Zelené ořechy nejsou jenom elixírem zdraví, ale můžou se stát i součástí vašeho jídelníčku. Mohou být zajímavou přílohou ke všem druhům masa, nebo je lze přidávat do zeleninových salátů. Anebo si můžete vyrobit chutný kompot.
Recept na kompot ze zelených ořechů
Sesbírané nedozrálé zelené vlašské ořechy nejprve pečlivě omyjte a hustě je propíchejte silnější jehlicí. Vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte 14 dní louhovat.
Každý dem měňte vodu a poslední dny by měly být slupky ořechů hnědé až černohnědé. Po uplynutí náležité doby, ořechy sceďte a následně povařte v čisté vodě, dokud nesklouznou po nabodnutí z jehlice.
V tento moment zelené ořechy opět sceďte a nechte je vychladnout ve studené vodě. P/o okapání je vložte do sterilizovaných sklenic a zalijte horkým nálevem, který jste si předem připravili svařením 1 l vody a 2 kg cukru. Můžete dodat pro zajímavější chuť i pár kousků hřebíčku a kousek skořice. Pak sklenice uzavřete a sterilizujte na 95 °C po dobu 20 až 40 minut podle jejich velikosti. Věřte, že se máte opravdu na co těšit!
Související články
Zdroje: www.hobby.instory.cz, www.varimedobroty.cz, www.bylinkyprovsechny.cz