Když potřebujete zhubnout, jednoduše stačí přijímat méně kalorií, než vydáváte. Jenže, to obvykle znamená poměrně radikálně zmenšit porce toho, co jíte. Ale jak se vyrovnat s hladem, jak zvládnout psychicky ten pocit nedostatku. V tom vám může pomoci zelenina. Některé druhy ovoce či zeleniny mají tak malý počet kalorií, že si je můžete dopřávat (téměř) bez omezení. Pochopitelně, všeho s mírou. Hlavně si dejte pozor na různá smoothie, ve kterých bývá často zelenina namíchaná s ovocem a mixovaná forma přece jen svádí k tomu, vypít více.

Zeleninový salát zpestřený ovocem

Tradiční „hubnoucí“ potraviny máme tendenci hledat spíše mezi druhy zeleniny. Pokud si ale chcete zpestřit jídelníček, pak můžete vyzkoušet i ovoce. Třeba takové jahody, pokud si je nedáte s cukrem a šlehačkou, mají jen 35 Kcal ve 100 gramech. Takže, i kdybyste spořádali kilový košíček, bude to 350 Kcal. To sice není úplně málo, ale i jako druhá večeře je to snesitelné. A těžko říct, jestli kilo jahod vůbec dokážete sníst. Bát se nemusíte ani bobulovin, borůvky mají 44 Kcal a maliny 60 Kcal ve 100 gramech. Další kategorií, která je v redukčním jídelníčku vítána, jsou citrusy. Z hlediska výživových hodnot jsou na tom velmi dobře mandarinky (43 Kcal) či grep (41 Kcal). Pomeranč (50 Kcal) má navíc slušné 3 gramy vlákniny ve 100 gramech. Je všeobecně známo, že pomeranče obsahují hodně vitamínu C (může to být až 60 mg ve 100 gramech, přičemž doporučená denní dávka je mezi 80 až 100 mg.

Nebojte se kvašení

Výhodné jsou ty druhy ovoce a zeleniny, na jejichž strávení spotřebuje tělo více energie, než díky nim přijme. To platí i o jablkách, těm bychom se ale před spaním měli vyhnout , mají totiž poměrně hodně cukru a tedy kalorií. Dobrým spalovačem kalorií je brokolice, která má asi 33 Kcal ve 100 gramech, ale k jejímu strávení potřebujete skoro sto kalorií. Podobně funguje také řapíkatý celer (20 Kcal/100 g). Pokud se chcete pustit do hubnutí, vyzkoušejte určitě přípravu kvašených pochutin. Kvasit můžete jak ovoce, tak zeleninu. Samozřejmě je tu dietní zázrak v podobě kvašeného zelí – minimum kalorií, hodně vlákniny, ale také spousta vitamínů. Platí, že kvašené výrobky podporují naše trávení, dokáží velmi efektivně obnovovat střevní mikrobiom, který v hubnutí hraje velice důležitou roli. Proto se kvašené ovoce či zelenina také počítá mezi ty, které dodávají negativní kalorie.

Jíte a nepřibíráte

Takže pokud občas zápasíte s náhlými ataky hladu, nebo máte stále hlad, stačí jen správně vybírat. Máme pro vás pět druhů zeleniny, které můžete jíst skoro bez omezení.

Okurka salátová – 14 Kcal/100 g

Není to tak úplně náhodou, že právě salátovou okurku najdeme ve velkém množství dietních receptů. Jedna okurka má obvykle kolem 350 gramů, pokud ji nakrájíme na kostky, je to opticky skutečně pořádná nálož. A přitom to znamená jen nějakých 50 kalorií. Okurka je totiž tvořena z velké části vodou, může to být skoro až 90 procent. Přitom jsou v ní obsažené bílkoviny podporující činnost ledvin a pročišťující naše trávicí ústrojí. Kromě toho obsahuje okurka také širokou paletu vitamínů. Zkrátka, téhle zeleniny se nebojte. Klidně si ji dejte, kdykoli máte hlad.

Ledový salát – 16 Kcal/100 g

Jen o trochu více kalorií než v okurce je v ledovém salátu. I u něj platí, že pouhých 200 gramů je objemově opravdu velká porce. Je proto ideální s ním doplnit jídlo, na němž budou i kaloričtější druhy potravin. Kromě kyseliny listové, kterou bychom v salátu tak trochu očekávali, obsahuje listový salát i docela dost vitamínu C, a také vitamínu K. Ten nám často ve stravě chybí, přitom je velmi důležitý pro správnou srážlivost krve a stavbu kostí. V salátu jsou navíc pouhé 2 gramy sacharidů.

Celer řapíkatý – 21 Kcal/100 g

Mezi potraviny s negativním kalorickým dopadem na jídelníček patří celer. Platí to i o bulvovém celeru, ten má sice 37 Kcal ve 100 gramech, ale v tomhle množství se nachází 3 gramy vlákniny. S jeho strávením má tak tělo celkem dost práce. Pokud bulvový celer navíc podusíte, bude mít ve 100 gramech jen 7 kalorií. Ale i v řapíkatém celeru najdeme 2 gramy vlákniny v deseti dekách. Přitom řapíkatý celer má pouhé 3 gramy sacharidů. Celer řadíme k potravinám s účinným přírodním antibiotickým vlivem, zejména šťáva má silné protizánětlivé účinky a pomáhá také proti plísním. A podobně jako bulvový celer, i ten řapíkatý pozitivně ovlivňuje libido, zejména u mužů.

Chřest bílý – 22 Kcal/100 g

Také milujete chřest? Pozitivní je, že dnes už se nemusíte omezovat jen na tradiční sezónu na jaře a během léta. Když máte štěstí, v supermarketech ho seženete celoročně. Samozřejmě jej můžete využít do rizota. Ale skvělý je, i když jej lehce ogrilujete na pánvi nebo grilu, případně uvaříte. Jen pozor na holandskou omáčku, ta už tak úplně bez kalorií není. Jinak ale dokáže grilovaný chřest zvýšit úroveň jakéhokoli salátu, jeho chuť je prostě skvělá. Chřest má diuretické účinky, podporuje vylučování vody a tak se hodí při léčbě ledvinových kamenů, ale pomáhá i při revmatismu či dně.

Zelí bílé – 31 Kcal/100 g

Pokud je některá zelenina u nás spojena s kvašením, pak to určitě platí o bílém (a částečně i červeném) zelí. Jíst se dá ale docela dobře i syrové, a opět platí něco podobného, co u okurky a salátu, docela dobře s ním „doženete“ objem porce. Má sice asi dvakrát více kalorií než salát a třikrát než okurka, ale i tak půl kilogramu zelí znamená jen asi 150 kalorií, a to skoro nestojí za řeč. Kalorická vydatnost navíc klesá, pokud jej vykvasíme, bude kalorií ještě méně. A k tomu získáme množství probiotických mikroorganismů, které vylepší náš střevní mikrobiom. Samozřejmě nesmíme zapomenout na to, že 100 gramů zelí nám dodá asi polovinu doporučené denní dávky vitamínu C.