Podpořte právě teď svou kondici něčím naprosto zdravým a zároveň chutným. Přestože si zrovna v tomto období nemůžete utrhnout na zahrádce dávku čerstvých vitamínů, můžete si ji vypěstovat doma. Nejenže si zpestříte jídelníček, ale také ušetříte ranec peněz a dodáte svému tělu tu správnou dávku energie.

Inspirujte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Klíčky každý den

Naklíčená zrna a semínka konzumovali už naši předkové v dávných dobách. A naštěstí jsou opět velmi populární. Jsou totiž neskutečně zdravé, výživné a v podstatě se jedná o velmi levný zdroj vitamínů té největší kvality! Nejenže vás energeticky podpoří, ale dodá vám potřebné výživné látky a dokonale posílí imunitu, což se teď během zimy určitě hodí.

Když se probouzí život

Ve chvíli, kdy se zrno vyvíjí z klíčku do výhonku, získává na síle i řada enzymů, které proměňují zásobní škroby na cukry. Jedná se tak doslova o vitaminovou bombu, plnou potřebných minerálů a bílkovin. Nejčastěji jsou zastoupeny vitamíny skupiny B a C, minerály jako například železo, vápník, hořčík a fosfor. Obsaženo je i množství chlorofylu, který regeneruje a detoxikuje náš organismus. Významné je i zastoupení řady aminokyselin, které podporují imunitní systém a správný metabolismus.

Nejlepší cestou jsou nakličovací sklenice

Jedná se o velmi praktickou záležitost a na současném trhu je často i v zajímavých designových provedeních. Klíčení je s ní téměř bez práce a zamezíte tak značně zbytečnému výskytu plísní či škodlivých mikroorganismů a hnilobným procesům. Součástí bývají i odkapávací misky a talířky, a to společně i se stojany, o něž nádobu podepřete. Klíčit si můžete dát jakoukoliv bobulovinu. Mezi nejčastěji využívané patří mungo, cizrna, ředkvičky, čočka, fazole, alfalfa a jetel.

Zelenina, kterou máte za tři dny na stole

Dejte si do nádoby 3 polévkové lžíce čočky, můžete si namíchat i směs z různých druhů. Přidejte stejné množství fazolek mungo a 2 polévkové lžíce cizrny. Následně veškeré ingredience zalijte vodou, a to až kousek pod hrdlo nádoby. Použité suroviny postupně nabobtnají. Voda by neměla být s obsahem chlóru, protože by mohlo dojít k narušení procesu klíčení kvůli zničení některých potřebných bakterií.

Následně nádobu uzavřete sítkovým uzávěrem na klíčení a nechte pracovat. Druhý den slijete přebytečnou vodu, kterou nemusíte vylévat, ale použijte ji jako zálivku na vaše pokojové květiny. Jistě takovou výživu ocení.

Následně propláchněte nabobtnalé ingredience v čisté vodě a nechte je řádně okapat, zabráníte tak případným plísním. V klíčící nádobě nechte v odkapávací poloze zrna naklíčit a již za tři dny se dočkáte výsledků, kdy bude nádoba naprosto plná ozdravné čerstvé zeleniny. Vždy po 12 hodinách je nutné plody propláchnout, tedy ráno i večer.

Jak klíčky použít?

Protože má každý klíček jinou chuť, můžete tuto zdravou lahůdku používat jako zajímavé dochucovadlo mnohých pokrmů. Hodí se nejen na krajíc chleba s máslem, který si možná dáváte k snídani, ale s přehledem jimi dokonale okořeníte chuť čerstvých salátů a všech možných zeleninových i masových pokrmů. Stejně tak lze klíčky použít jako přísadu do pomazánek, jogurtů a polévek.

Zdroje: www.kitchenette.cz, www.vegmania.cz, www.magazinzahrada.cz