Zelenina je nezbytnou potravinou, která by měla být zastoupena v našem jídelníčku každý den. Podívejte se, které důležité vitaminy a minerální látky nejpěstovanější druhy obsahují.
Brambory
- Jsou zdrojem vitaminu Ca B.
- Nejvíc se v lidové medicíně využívá šťáva ze syrových brambor, tradičně na trávicí těžkosti, gastritidy, poruchy jater a žlučové kameny.
- Syrová bramborová šťáva utišuje záněty a podporuje hojení kožních infekcí a poranění.
- Plátky syrové brambory jsou vynikajícím obkladem na opary a omrzliny.
Celer
- Používají se všechny části včetně semen. Nať je bohatá na vitaminy a minerály, je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou.
- Éterické oleje mají povzbuzující účinek na zažívací orgány. Betakaroten neutralizuje volné radikály.
- Draslík reguluje krevní tlak a krevní oběh. Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje nervy a zlepšuje subjektivní stav. Sto padesát gramů pokrývá čtvrtinu denní potřeby draslíku. Nejlepší je jíst celer syrový, například strouhaný v salátech.
- Celerové listy se dají dobře sušit a dlouho si uchovávají vůni.
Brokolice
- Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny.
- Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitaminů Ca E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.
- Asi 1–3 dávky (po 200 g) povařené brokolice s česnekem týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny.
- Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto by lidé, kteří jedí brokolici víc než 2–3x týdně, měli jíst potraviny s vyšším obsahem jódu.
Brokolice zlepšuje práci srdce
Cibule
- Alicin snižuje riziko aterosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém.
- Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky.
- Je výbornou prevencí proti osteoporóze.
- Obsahuje hodně zinku, který je důležitý pro podporu imunity, vitaminy B, C, A i E.
- Čím více cibule budete jíst, tím lépe. Můžete ji jíst i syrovou, určitě však čerstvou, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává neúčinnou. Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.
Cibule obsahuje hodně zinku
Recepty z cibule
Proti chřipce
Cibuli nadrobno nasekejte a uvařte se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.
Na respirační infekce
Připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.
Na opar rtu
Na ret přikládejte plátek syrové cibule.
Bolest v krku
Zábal z jemně nasekané cibule zmírní bolesti krku.
Červená řepa
- Zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze.
- Doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin. Pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.
- Přidávává se do salátů, jí se nastrouhaná. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Pozor, více než 100 ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je třeba ji zpočátku míchat s mrkvovou šťávou.
Červená řepa se doporučuje při odtučňovacích kúrách
Česnek
- Povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální účinky a po staletí se využívá jako lék na rýmu, při zánětu krku, na kašel a dýchací potíže. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje volný průtok krve, snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cukru v krvi.
- Má vysoký obsah vitaminů A, B1 , B2 a C.
- Účinky jednoho stroužku denně pocítíme již po třech týdnech. Česnek se používá v kloktadlech a čajích, při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový tampon napuštěný česnekovým olejem a vložený do ucha je starý lék proti zánětu.
Mrkev
- Mrkev je bohatá na vitaminy A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík.
- Snižuje hladinu cholesterolu, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách, nedokrvení a oslabení organismu. Chrání zrak. Je vynikající regenerační potravinou při únavě.
- Pravidelná konzumace čerstvé mrkve (nebo mrkvové šťávy) v kombinaci s půstem je detoxikační terapií pro játra. Do čerstvé mrkvové šťávy je dobré vmíchat i lžičku olivového oleje, který usnadňuje využití betakarotenu.
Mrkev je bohatá na vitaminy A, B a C
Paprika
- Vitamin C neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organismu. Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu.
- Betakaroten posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým vlivem slunce na pokožku.
- Jedna středně velká paprika pokryje až trojnásobek denní potřeby dospělého člověka. Nejvíce betakarotenu a vitaminu C obsahuje červená paprika.
Pór
- Díky vláknině příznivě působí na trávicí trakt, proti žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje vitamin E, karoteny, železo a syrový kyselinu listovou, vitamin C a B1 .
- Podobně jako cibule a česnek, i pór je mimořádně antiseptický a pomáhá chránit srdce a cévy před aterosklerózou a vysokým krevním tlakem.
- Pórový odvar je vynikající prostředek při nahrazování úbytku minerálů po dobu nevolnosti a při průjmu.
Pórek příznivě působí na trávicí trakt
Pórový odvar
Připravíte ho jednoduše tak, že povaříte asi 5 větších pórů ve 2–3 litrech vody asi 1–2 hodiny. Šťávu extrahujte protlačením přes gázu. Přidejte med a pravidelně užívejte 3x denně 1 dl.
Petržel
- Je bohatá na vitamin C, provitamin A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík.
- Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Je užitečným zdrojem vápníku, odvodňuje.
- Doporučuje se používat jako koření.
- Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou.
- Odvar ze semen uvolňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy a podrážděný žlučník.
Rajčata
- Povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech.
- Draslík snižuje krevní tlak. Slouží jako odvodňovací prostředek.
- Obsahují antioxidanty, vitamin E, vitamin C a betakaroten.
- Lze je jíst v libovolném množství.
- Bohatý na karoteny a vitamin E je i rajčatový protlak.
Řeřicha
- Je bohatá na železo, vitamin C a měď.
- Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy.
- Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů.
- Stimuluje činnost jater, slinivky a žlučníku.
- Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení.
- Denní dávka řeřichy pro dospělou osobu by však neměla překročit jednu polévkovou lžíci.
Řeřicha je bohatá na železo
Salát
- Kyselina listová a vitamin B, jež obsahuje, zlepšují činnost mozku, paměť, koncentraci a spánek.
- Konzumace povzbuzuje trávení a činnost jater, má uklidňující účinky.
- Denně se doporučuje sníst 150 g (např. s rajčaty a bylinkami).
- Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listy však rychle ztrácejí vitamin C a kyselinu listovou.
Ředkvičky
- Pomáhají při prevenci rakovinových onemocnění.
- Používají se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek.
- Obsahují vitaminy C a B.
- Doporučují se jíst syrové.
Ředkvičky obsahují vitaminy C a B
Ředkvičková pomazánka
Smíchejte 200 g nahrubo nastrouhaných ředkviček, po 100 g lučiny a tvarohu, sůl, pepř, pažitku a citronovou šťávu.
Špenát
- Je užitečným zdrojem železa.
- Obsahuje vitaminy C, B1 a B2 , jód, vápník a kyselinu šťavelovou.
- Betakaroten a vitamin E zachytávají volné radikály, draslík snižuje krevní tlak a magnézium působí proti svalovým křečím.
- Může ochránit před degenerací zraku, 200 g pokrývá polovinu denní potřeby vápníku.
- Mražený špenát si uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny listové.
Zelí
- Obsahuje velké množství minerálních prvků a vitamin C.
- Balastní látky regulují zažívání a povzbuzují střevní činnost. Kysané zelí pomáhá při pocitu plnosti, pálení žáhy a nadýmání.
- Šťáva z čerstvého zelí léčí žaludeční vředy, dvanáctník a choroby tlustého střeva.
- Acetylcholin, který obsahuje, působí při depresích. Má i antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám.
- Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového měchýře a léčí kožní choroby.
- Při žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc pít 5–6 skleniček šťávy denně, asi hodinu před jídlem.
Zdroj: Časopis Receptář