Brambory

  • Jsou zdrojem vitaminu Ca B.
  • Nejvíc se v lidové medicíně využívá šťáva ze syrových brambor, tradičně na trávicí těžkosti, gastritidy, poruchy jater a žlučové kameny.
  • Syrová bramborová šťáva utišuje záněty a podporuje hojení kožních infekcí a poranění.
  • Plátky syrové brambory jsou vynikajícím obkladem na opary a omrzliny.

Celer

  • Používají se všechny části včetně semen. Nať je bohatá na vitaminy a minerály, je vhodná jako potravinový doplněk pro nemocné cukrovkou.
  • Éterické oleje mají povzbuzující účinek na zažívací orgány. Betakaroten neutralizuje volné radikály.
  • Draslík reguluje krevní tlak a krevní oběh. Díky bohatému obsahu draslíku uklidňuje nervy a zlepšuje subjektivní stav. Sto padesát gramů pokrývá čtvrtinu denní potřeby draslíku. Nejlepší je jíst celer syrový, například strouhaný v salátech.
  • Celerové listy se dají dobře sušit a dlouho si uchovávají vůni.

Brokolice

  • Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny.
  • Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitaminů Ca E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.
  • Asi 1–3 dávky (po 200 g) povařené brokolice s česnekem týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny.
  • Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto by lidé, kteří jedí brokolici víc než 2–3x týdně, měli jíst potraviny s vyšším obsahem jódu.

Cibule

  • Alicin snižuje riziko aterosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém.
  • Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky.
  • Je výbornou prevencí proti osteoporóze.
  • Obsahuje hodně zinku, který je důležitý pro podporu imunity, vitaminy B, C, A i E.
  • Čím více cibule budete jíst, tím lépe. Můžete ji jíst i syrovou, určitě však čerstvou, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává neúčinnou. Výzkumy doporučují sníst denně 60 g.

Recepty z cibule

Proti chřipce

Cibuli nadrobno nasekejte a uvařte se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.

Na respirační infekce

Připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.

Na opar rtu

Na ret přikládejte plátek syrové cibule.

Bolest v krku

Zábal z jemně nasekané cibule zmírní bolesti krku.

Červená řepa

  • Zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze.
  • Doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin. Pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.
  • Přidávává se do salátů, jí se nastrouhaná. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Pozor, více než 100 ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je třeba ji zpočátku míchat s mrkvovou šťávou.

Česnek

  • Povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální účinky a po staletí se využívá jako lék na rýmu, při zánětu krku, na kašel a dýchací potíže. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje volný průtok krve, snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cukru v krvi.
  • Má vysoký obsah vitaminů A, B1 , B2 a C.
  • Účinky jednoho stroužku denně pocítíme již po třech týdnech. Česnek se používá v kloktadlech a čajích, při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový tampon napuštěný česnekovým olejem a vložený do ucha je starý lék proti zánětu.

Mrkev

  • Mrkev je bohatá na vitaminy A, B a C, betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík.
  • Snižuje hladinu cholesterolu, předchází zácpě, pomáhá při kožních chorobách, nedokrvení a oslabení organismu. Chrání zrak. Je vynikající regenerační potravinou při únavě.
  • Pravidelná konzumace čerstvé mrkve (nebo mrkvové šťávy) v kombinaci s půstem je detoxikační terapií pro játra. Do čerstvé mrkvové šťávy je dobré vmíchat i lžičku olivového oleje, který usnadňuje využití betakarotenu.

Paprika

  • Vitamin C neutralizuje volné radikály a posiluje obranyschopnost organismu. Přírodní látka kapsaicin povzbuzuje činnost zažívacího traktu.
  • Betakaroten posiluje buňky, brzdí proces stárnutí a chrání před škodlivým vlivem slunce na pokožku.
  • Jedna středně velká paprika pokryje až trojnásobek denní potřeby dospělého člověka. Nejvíce betakarotenu a vitaminu C obsahuje červená paprika.

Pór

  • Díky vláknině příznivě působí na trávicí trakt, proti žlučovým kamenům a nechutenství. Obsahuje vitamin E, karoteny, železo a syrový kyselinu listovou, vitamin C a B1 .
  • Podobně jako cibule a česnek, i pór je mimořádně antiseptický a pomáhá chránit srdce a cévy před aterosklerózou a vysokým krevním tlakem.
  • Pórový odvar je vynikající prostředek při nahrazování úbytku minerálů po dobu nevolnosti a při průjmu.

Pórový odvar

Připravíte ho jednoduše tak, že povaříte asi 5 větších pórů ve 2–3 litrech vody asi 1–2 hodiny. Šťávu extrahujte protlačením přes gázu. Přidejte med a pravidelně užívejte 3x denně 1 dl.

Petržel

  • Je bohatá na vitamin C, provitamin A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík.
  • Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Je užitečným zdrojem vápníku, odvodňuje.
  • Doporučuje se používat jako koření.
  • Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou.
  • Odvar ze semen uvolňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy a podrážděný žlučník.

Rajčata

  • Povzbuzují apetit a zažívání a brzdí růst choroboplodných bakterií ve střevech.
  • Draslík snižuje krevní tlak. Slouží jako odvodňovací prostředek.
  • Obsahují antioxidanty, vitamin E, vitamin C a betakaroten.
  • Lze je jíst v libovolném množství.
  • Bohatý na karoteny a vitamin E je i rajčatový protlak.

Řeřicha

  • Je bohatá na železo, vitamin C a měď.
  • Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy.
  • Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů.
  • Stimuluje činnost jater, slinivky a žlučníku.
  • Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení.
  • Denní dávka řeřichy pro dospělou osobu by však neměla překročit jednu polévkovou lžíci.

Salát

  • Kyselina listová a vitamin B, jež obsahuje, zlepšují činnost mozku, paměť, koncentraci a spánek.
  • Konzumace povzbuzuje trávení a činnost jater, má uklidňující účinky.
  • Denně se doporučuje sníst 150 g (např. s rajčaty a bylinkami).
  • Umyté, zabalené hlávky s roztrhanými listy však rychle ztrácejí vitamin C a kyselinu listovou.

Ředkvičky

  • Pomáhají při prevenci rakovinových onemocnění.
  • Používají se při léčení onemocnění žlučníku, žaludku a průdušek.
  • Obsahují vitaminy C a B.
  • Doporučují se jíst syrové.

Ředkvičková pomazánka

Smíchejte 200 g nahrubo nastrouhaných ředkviček, po 100 g lučiny a tvarohu, sůl, pepř, pažitku a citronovou šťávu.

Špenát

  • Je užitečným zdrojem železa.
  • Obsahuje vitaminy C, B1 a B2 , jód, vápník a kyselinu šťavelovou.
  • Betakaroten a vitamin E zachytávají volné radikály, draslík snižuje krevní tlak a magnézium působí proti svalovým křečím.
  • Může ochránit před degenerací zraku, 200 g pokrývá polovinu denní potřeby vápníku.
  • Mražený špenát si uchovává více živin než zvadlý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržuje podstatné množství živin mimo kyseliny listové.

Zelí

  • Obsahuje velké množství minerálních prvků a vitamin C.
  • Balastní látky regulují zažívání a povzbuzují střevní činnost. Kysané zelí pomáhá při pocitu plnosti, pálení žáhy a nadýmání.
  • Šťáva z čerstvého zelí léčí žaludeční vředy, dvanáctník a choroby tlustého střeva.
  • Acetylcholin, který obsahuje, působí při depresích. Má i antioxidanty a jiné látky zlepšující odolnost proti chorobám.
  • Obklady z čerstvých listů zmírňují bolesti svalů, hlavy, močového měchýře a léčí kožní choroby.
  • Při žaludečních potížích je třeba nejméně měsíc pít 5–6 skleniček šťávy denně, asi hodinu před jídlem.

Zdroj: Časopis Receptář