Každý člověk, tedy i každé znamení, potřebuje přísun vitamínů a minerálů. Podle toho, kdy jste se narodili, vám na základě astrologie dělají jedny druhy zeleniny lépe než druhé. Klíčem je především barva plodů…
Beran (21. 3. – 20. 4.) - červené plody
Beranům prospívají především rajčata, červené papriky – kapie nebo červená řepa – tedy plody červené. Rajčata jsou bohatá na železo, draslík a hořčík, který zabraňuje křečím. Červená řepa je zase prevencní rakoviny, zejména její šťáva, která se dá pít i jako smoothie.
Býk (21. 4. – 21. 5.) – oranžové plody
Pro Býky jsou nejvhodnější plody oranžové – tedy třeba mrkev, oranžové papriky, dýně hokaido. Betakaroten obsažený v mrkvi je výborný antioxidant, k tomu mrkev snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu a eliminuje vznik šedého zákalu. Dýně hokaido je výborná na klouby a jejich výživu.
Blíženci (22. 5. – 21. 6.) – plody zelené barvy
Svěží zelená – okurka, pórek, zelená paprika, zelený listový salát, jarní cibulka – taková je barva plodů vhodných pro Blížence. Šťavnatá okurka, vyhlášená pro každou dietu, je skvělou součástí pitného režimu, protože obsahuje až 90 % vody. Pórek je zdroj vlákniny a vitamínu K, nezbytného pro proces buněčného růstu.
Rak (22. 6. – 22. 7.) – bílé plody
Protože planetou Raků je stříbrná Luna, nejlépe jim svědčí plody bílé barvy – květák, celer, ředkev, patison. Květák neobsahuje téměř žádný tuk, zato má spoustu vitamínu A, B a C. Celer má protizánětlivé účinky a je zdrojem aminokyselin.
Lev (23. 7. – 22. 8.) – plody v barvě oranžové až zlaté
Čím sytější oranžová barva, tím lépe, což platí třeba u papriky. Sytost oranžové souvisí s podílem vitamínů a minerálů v ní obsažených. Exotické kiwado ve tvaru ježka zaujme na první pohled, navíc obsahuje zinek a vápník.
Panna (23. 8. – 22. 9.) – žluté plody
Pannám by si měly nejvíce vybírat zeleninu žlutou, tedy papriku nebo řepu, která je v porovnání s řepu červenou sladší a jemnější a má vysoký podíl kyseliny listové. Žlutá paprika je zásobárnou vitamínu E a antioxidantů.
Váhy (23. 9. – 23. 10.) – růžové plody
Že vás na první pohled nenapadne moc růžové zeleniny? A co třeba růžová kedlubna, doslova nabitá minerálními látkami, jako je vápník, železo a zinek. Růžová cibule, vhodná do salátů nebo jako příloha, zase obsahuje bioaktivní enzymy a antioxidanty.
Štír (24. 10. – 22. 11.) – černá zelenina
Černá ředkev nebo černá rajčata – to je zelenina ideální pro Štíry. Černá ředkev je de facto přírodní antibiotikum, které rozpouští hleny, podporuje činnost jater a čistí močové ústrojí.
Černá rajčata zase obsahují anthokyany, předcházející vzniku srdečních onemocnění a stařecké demenci.
Střelec (23. 11. – 21. 12.) – plody fialové
Střelci by se měli zaměřit na fialovou zeleninu, i když ani ta není běžná. Nejznámější je asi lilek, který může nahradit i maso, takže jej milují vegetariáni. Lilek podporuje činnost jater, čistí krev a je výborným pomocníkem při nemocech kůže, jako jsou akné či ekzémy. Fialové artyčoky neboli „plody lásky“ jsou považovány za afrodiziakum!
Kozoroh (22. 12. – 20. 1.) – plody v hnědé barvě
Kozorozi by měli hojně konzumovat brambory a všechny plody hnědé barvy. Výborné je i taro, které zlepšuje trávení, posiluje imunitu a snižuje hladinu cukru v krvi. Běžná cibule světle hnědé barvy působí blahodárně při bolestech v krku i proti dusivému kašli.
Vodnář (21. 1. – 20. 2.) – světle fialová zelenina
Znáte třeba vodnici? Tato zapomenutá plodina světle fialové barvy je výborná pro Vodnáře. Má vysoký obsah draslíku a éterických olejů, podporujících vylučování žaludečních šťáv. Tuřín zase obsahuje obrovské množství minerálních látek a stopových prvků.
Ryby (21. 2. – 20. 3.) - zelenina namodralá a světle zelená
Ryby by měly jíst třeba zelí nebo avokádo. Zelí zaručuje krásnou pleť a silnou imunitu, a pomáhá při chronických onemocněních. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, takže je srovnatelné s olivovým olejem. Zároveň je bohatým zdrojem draslíku a mědi.
Zdroje:
https://www.lifee.cz/galerie/zeleninovy-horoskop_100152.html