Nálev z lístků čajovníku popíjeli lidé v Orientu již tisíce let před naším letopočtem. Kromě povzbuzujících vlastností mu byly odedávna připisovány i blahodárné účinky na zdraví. Osvěžující zelený čaj je zdraví prospěšný, musíte jej ovšem správně připravit.

Šálek zeleného čaje osvěží i léčí

  • Zelený čaj má příznivější účinky nežli černý, neboť u lístků nedošlo k fermentaci, která značnou část cenných látek znehodnocuje.

Správná příprava zachová lahodnou chuť i cenné látky

Pokud vám zelený čaj chutná příliš trpce, vina bude spíše v nevhodné přípravě nežli v lístcích samotných. Ty by se měly opravdu zalévat vodou jen 70-80 °C horkou, a to pouze krátce. Vařící voda a příliš dlouhý čas z lístků vyluhuje příliš mnoho tříslovin, což nálevu nepřidá ani na chuti, ani na zdravotních účincích (může například příliš zatěžovat ledviny). Pokud patříte mezi milovníky zeleného čaje, je vhodné se při výběru varné konvice poohlédnout po takové, která umožňuje regulaci teploty.

Z kvalitního čaje mnohem více vytěžíte, pokud budete čaj v konvičce opakovaně zalévat menším množstvím vody – druhý, třetí a často i další nálevy jsou stále chutné a lahodné. První přitom stačí luhovat pouhou minutu, další o něco déle, případně i teplejší vodou.

Jednotlivé sorty čaje se co do chuti značně liší, proto je dobré jich vyzkoušet více. Nejvíce jich pochází z pravlasti, Číny, ale velmi kvalitní zelené čaje se pěstují i v Japonsku. Indie, ač produkuje čaje především černé, má zelené také v sortimentu.