Milovníci zeleného čaje mohou zkusit pěstování této rostliny i v domácích podmínkách. Na samozásobení to stačit nejspíš nebude, ale poznat z blízka jak roste jedna z nejznámějších kulturních rostlin, určitě stojí za to.
Chuť doma sklizených lístků bude patrně slabší, nežli je tomu u lístků rostoucích v tropickém či horském klimatu, ale přesto bude jeho příprava a popíjení jedinečným zážitkem… Domácí čaj je nejlepší připravovat z čerstvých lístků. Lístky sklizené na čajových plantážích se ošetřují například horkou párou, která inaktivuje enzymy, jež by při sušení podnítily fermentaci.

Pěstování čajovníku
- Semena čajovníku klíčí nejlépe při teplotě nad 20 °C, ve vzdušném, mírně vlhkém substrátu. Před výsevem je vhodné je jeden až dva dny máčet ve vlažné vodě. Ve specializovaných zahradnictvích lze zakoupit i sazeničky.
- Čajovník potřebuje světlé stanoviště, ale zvláště na mladé rostliny by neměly dopadat přímé sluneční paprsky.
- Rostlině velmi svědčí vysoká vzdušná vlhkost – prospějí jí tedy odpařovače, misky s vodou, pokojové fontánky v bezprostřední blízkosti apod.
- Již mladé rostlinky je vhodné zaštipovat, aby se větvily a vytvořily půvabné, košaté keříky. Zaštípnuté konečky můžete použít na přípravu vlastního čaje.
- Čajovníku prospívá letnění.
- Ani v zimě neopadává, proto je potřeba mu dopřát co nejvíce světla. Může stát v teplém pokoji (kde jsou nároky na světlo a zálivku o to větší), nebo i na chladnějším místě, kde však teplota neklesá pod 10 °C.
- Substrát by měl být lehký, mírně kyselý. Zalévat je třeba pravidelně tak, aby byl mírně vlhký, nikoli mokrý. Tvrdá voda s obsahem vápníků je nevhodná.
Po dvou až třech letech růstu je možné sklízet lístky pravidelně, na začátku a na sklonku léta, obvykle vždy 2-3 koncové na každé větvičce.

Zelený čaj pro zdraví a dlouhověkost
Díky polyfenolům, látkám se silnými antioxidačmími vlastnostmi, může zelený čaj působit jako určitá prevence proti různým druhům rakoviny i srdečních onemocnění, prospěšný je i při nachlazení, může ulevit při astmatu. Pomáhá snižovat krevní tlak a podporuje pružnost cév a kapilár, prospívá i trávení. Díky obsahu fluoridu působí proti tvorbě zubního kazu.

Čajovník čínský (Camellia chinensis) je jednou z nejstarších kulturních rostlin. Má podobu pohledného keře s lesklými, tmavozelenými lístky. Na jaře a často znovu na sklonků léta rozkvétá půvabnými, bílými květy.