Nálev z lístků čajovníku popíjeli lidé v Orientu již tisíce let před naším letopočtem. Kromě povzbuzujících vlastností mu byly odedávna připisovány i blahodárné účinky na zdraví. Osvěžující zelený čaj je zdraví prospěšný, musíte jej ovšem správně připravit.

Šálek zeleného čaje osvěží i léčí

  • Zelený čaj má příznivější účinky nežli černý, neboť u lístků nedošlo k fermentaci, která značnou část cenných látek znehodnocuje.

Správná příprava zachová lahodnou chuť i cenné látky

Pokud vám zelený čaj chutná příliš trpce, vina bude spíše v nevhodné přípravě nežli v lístcích samotných. Ty by se měly opravdu zalévat vodou jen 70-80°C horkou, a to pouze krátce. Vařící voda a příliš dlouhý čas z lístků vyluhuje příliš mnoho tříslovin, což nálevu nepřidá ani na chuti, ani na zdravotních účincích (může například příliš zatěžovat ledviny).

Z kvalitního čaje mnohem více vytěžíte, pokud budete čaj v konvičce opakovaně zalévat menším množstvím vody – druhý, třetí a často i další nálevy jsou stále chutné a lahodné. První přitom stačí luhovat pouhou minutu, další o něco déle, případně i teplejší vodou.

Jednotlivé sorty čaje se co do chuti značně liší, proto je dobré jich vyzkoušet více. Nejvíce jich pochází z pravlasti, Číny, ale velmi kvalitní zelené čaje se pěstují i v Japonsku. Indie, ač produkuje čaje především černé, má zelené také v sortimentu.