Zelí je od pradávna známé svými léčivými schopnostmi, a proto se velmi často využívalo i v lidovém léčitelství. O jeho schopnostech věděly už své i naše babičky, které ho používaly k léčení všemožných neduhů. Má totiž skvělou schopnost vytáhnout z těla záněty.

Má až magické účinky

Zelí je přímo nadupané nejen vitamínem C a také A a B, ale mnohými minerálními látkami. Velice pozitivně ovlivňuje lidský organismus svými detoxikačními účinky a cenné je i pro svůj vysoký obsah vlákniny. Proto není od věci zařadit zelí v syrové podobě alespoň jednou týdně do jídelníčku.

Využití zelí jsou pestrá

Zelím se připisuje schopnost ochrany dokonce i před mnoha vážnými chorobami, jako je například rakovina žaludku, tlustého střeva nebo dvanácterníku. Přepískli jste to s alkoholem? Díky svým detoxikačním účinkům vás na nohy postaví právě syrové nebo kysané zelí. Dokonce se vám hodí i v případě hubnutí, protože vyvolává pocit sytosti.

Využijte čerstvé listy, je to dokonalý obklad

Trpíte bolavými klouby, výrony či revmatem a následnými otoky? Využijte čerstvých zelných listů, protože se jedná o ideálního pomocníka. Bolavé končetiny do nich zabalte, nebo je přiložte na postižená místa. Aby vám listy na těle držely, omotejte je obvazem, anebo si nasaďte bavlněné ponožky. Ze všeho nejlepší je, když si necháte obklad na těle po celou noc, účinek bude mnohem silnější. ráno budete mile překvapeni, že po otoku není ani památky.

Zelí to umí i s křečovými žílami a záněty tepen

Zelné listy si umí poradit i s nadměrným překrvením. V tomto případě přiložte na postižená místa zelí tak, aby zakrytá plocha byla třikrát větší než vyskytující se potíže. Zakryjte je vatou, převažte obvazem a nechte působit nejlépe opět celou noc. Zelný zábal oživí na inkriminovaných místech krevní oběh i tkáně a vyčistí krevní vlásečnice.

Už žádná bolest hlavy ani migrény

Protože jde o neduhy s bolavým a často i dlouhým průběhem, člověka „vyřadí z provozu" na dlouhou dobu. Zkuste se z tohoto stavu vylízat co nejrychleji pomocí kousku zelí, který přiložíte na krk nebo čelo.

Zelím proti angínám

Bohužel i letní čas je časem nepříjemného onemocnění jménem angína. Ale i v tomto případě vám skvěle pomůže noční obklad ze zelných listů. Dokonale urychlí léčbu hnisavého zánětu na mandlích, a to i díky urychlení vylučování jedů z organismu. V tomto případě můžete využít i šťávu z kysaného zelí, která funguje jako velice účinné kloktadlo.

Využijte obklady i na bolavá bedra

Přehnali jste to s úklidem, anebo se léčíte s ploténkami? Vsaďte opět na zelí ve formě obkladu. Ozdravnou kúru aplikujte každou noc, dokud se situace nezlepší.

Poštípali vás komáři?

O svědivé pupínky od komárů není během léta opravdu žádná nouze. Všechna zasažená místa potřete šťávou ze zelného listu nebo jeho kousek přilepte na oteklá místa náplastí.

Zdroje: www.ekomarket.cz, www.prirodajelek.cz, www.vylectese.cz