Něco málo o zelí…

Tato brukvovitá zelenina se s oblibou pěstuje už něco přes 4 000 let. Říká se, že zelí už rostlo i v pravěku v oblasti Středomoří a vypadalo jako malý keřík. Už staří Římané a Řekové s oblibou využívali jeho blahodárné účinky. Pravdou je, že na dalekých výpravách Kryštofa Kolumba nesměla nikdy na palubě lodi chybět tučná zásoba sudů s naloženým zelím.

Zelí je téměř bez kalorií

Budete mile překvapeni, protože ve 100 g zelí je pouhých 19 kilokalorií. Takže, kdo chcete zhubnout, zařaďte do jídelníčku zelí! Kromě toho je v tomto množství ještě obsaženo 0 g tuku, 5 g sacharidů a necelý 1 g bílkovin. Z 92 % procent je tvořeno vodou a obsahuje významné omega-3 mastné kyseliny.

Proč je zelí zdravé

Listy zelí dodají vašemu tělu vitamín A, C, vitamíny ze skupiny B, vitamíny K a P, biotin, karotenoidy, draslík, sodík, vápník, hořčík, selen, železo a zinek. A díky obsaženým probiotikům vám výborně upraví střevní mikroflóru. Jak lze zelí kromě konzumace využít v péči o vaše tělo?

Obklad neboli dle mluvy našich babiček „naklepaný zelný list“

Pokud patříte mezi revmatiky nebo vás často bolí klouby či svaly, udělejte si ze zelí léčebný obklad. Nejprve zelný list naklepejte, nejlépe pevně sevřenou dlaní, poté jej na chvíli zahřejte na teplé pánvi a přiložte na postižené místo. Zelný list zklidní podrážděnou pokožku, popřípadě sníží otok, urychlí hojení a sníží produkci hnisu. Ze zelného listu si můžete připravit i obklad chladivý. Po naklepání jej na chvíli vložte do lednice.

Zelí vám zajistí nejen bystré oči, ale i paměť

Zelí je skvělým antioxidantem s mnoha významnými látkami. Obsahuje cholin, betakaroten, lutein a flavonoidy. Je známo, že při pravidelném přísunu luteinu dochází ke značnému snížení vzniku šedého zákalu a degenerativních onemocnění očí. A významný cholin vás ochrání před aterosklerózou a „nakopne“ vaši paměť.

Zelí vám ochrání tělesné tkáně

Zelí úspěšně eliminuje volné radikály, které poškozují tkáně. Díky tomu je velmi prospěšné pro všechny, koho trápí hypertenze, osteoporóza nebo některé druhy srdečních onemocnění. A protože je zelí bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, podporuje pravidelné vylučování potravy a odpadních látek z těla.

Vyměňte džus za čerstvou šťávu z kysaného zelí

Neměli byste kromě konzumace zapomínat i na pravidelné popíjení kysané šťávy. Dodáte tělu neskutečný vitamínový elixír s probiotiky a posílíte tak svou imunitu. Šťáva je dobrým pomocníkem při zácpách, protože má lehce projímavé účinky. V případě, že si ji budete dávat 0,3 – 0,5 l denně, půjde o dobrou prevenci před nemocemi jako je revma, artróza a dna. Výborně zabírá i při kašli, kdy si lze smíchat šťávu s medem a užívat tento lektvar po lžičkách.

Pijte i šťávu z čerstvých listů

V této formě vám zelí pomůže například při žaludečních vředech a pro celkové zklidnění žaludku. Nakrájejte si pár listů čerstvého zelí, rozmixujte je a šťávu slijte do sklenice. Před každým jídlem si dejte vždy malou skleničku po dobu jednoho týdne, nebo jen tak občas jako dobrou prevenci.

Zdroje: www.bylinkopedie.cz, www.vitalia.cz, www.celostnimedicina.cz