Zdroje: Bylinky z klášterní lékárny, J. G. Mayer, K. Saum, B. Uehleke ISBN: 80-242-1099-1, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Máte po ruce zelí?

Zelí je nejen zdravou potravinou, ale také zeleninou, jejíž listy jsou už po generace oblíbeným prostředkem úlevy. Obklady ze zelných listů jsou dobře známé nejen mezi babičkami, které trpí na bolestivé klouby, ale také kojícími maminkami, které někdy užívají obklady ke zmírněním bolestí prsou. Jaký zázrak skrývají zelné listy?

Pro mnohé bylo překvapením, že účinky zelných obkladů potvrdila například kontrolovaná randomizovaná studie „Účinnost zábalů z listů zelí při léčbě symptomatické osteoartrózy kolene", která byla publikována v odborném časopise The Clinical Journal of Pain v listopadu roku 2016.

O těchto a dalších bádáních si můžete poslechnout také v tomto videopříspěvku:

Zdroj: Youtube

Dna, revma i bolest v krku: Obklady ze zelných listů!

Zelné listy mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci snížit bolest a otoky v místě aplikace. Obklady zelnými listy se proto používaly i při záchvatu dny, bolestech v krku nebo při revmatických obtížích.

Navíc listy obsahují i antioxidanty a vitamíny, které mohou podpořit hojení ran a obnovit tak rychleji poškozenou tkáň. Dříve se proto používaly listy i k hojení popálenin, což však rozhodně nelze doporučit. I když listy mají hojivé účinky, popáleniny rozhodně není vhodné čímkoli zakrývat. V případě popálení vyhledejte lékařskou pomoc a listy použijte jen v případě doléčování, ne na živou poškozenou tkáň.

Kysané zelí na chodidla

Toto však rozhodně nejsou jediné důvody, proč se obklady používaly. Například také zklidňují podráždění a svědění, a proto se hodí i při poštípání hmyzem. Nicméně v případě alergické reakce je jejich účinek nedostatečný a určitě je proto vhodné nasadit léčbu farmaky či kontaktovat zdravotníka.

Zelné listy, ale také kysané zelí může pomoci snížit horečku a ulevit při nemoci. Pro tyto účely se používají listy či kysané zelí nejen jako obklady čela, ale i chodidel.

Jak použít zelné listy?

Jejich použití je velmi prosté. Zelný list můžete před aplikací mírně pomačkat například válečkem, přiložit přímo na kůži a zafixovat elastickým upnutým oblečením, obvazem nebo i lepicí páskou. Zelný list nechejte působit hodinu až půl dne, případně přes noc. Hnědnoucí listy nahraďte novými.

Související články