nakládané zelí

Zelné saláty a nejlepší kombinace přísad

Zelné saláty ze všech druhů zelí celoročně zpestřují náš jídelníček ať už jako zdravá šťavnatá příloha, nebo samostatný pokrm. Dá se připravit v mnoha kombinacích. Kdo přimíchá například brusinky, může přidat také sterilované houby a vejce.

Utopencův zelný salát

Potřebujeme

  • sáček kysaného zelí
  • 3 cibule
  • 5 špekáčků
  • 3 kyselé okurky
  • 1 červenou papriku nebo feferonku
  • 3 lžíce oleje
  • cukr
  • ochucený ocet (koprový nebo estragonový)
  • nahrubo tlučený pepř
  • lžičku hořčičného semínka

Jak na to

Zelí vymačkáme, pokrájíme a přidáme do něj na kostičky nakrájenou cibuli. Zalijeme olejem, ve vodě rozpuštěným cukrem a ochuceným octem.

Přidáme papriku, feferonku, pepř a lžičku hořčičného semínka.

Oloupané špekáčky nakrájíme na kolečka, okurky na kostičky a vše vmícháme do zelného salátu. Necháme v lednici 2-3 dny rozležet. 

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Salát ze syrového červeného zelí

Potřebujeme

  • 600 až 700 g  červeného zelí
  • velkou cibuli
  • po 1/4 lžičce • kmínu • mletého hřebíčku • nového koření
  • 1 dl vody
  • 6 lžic jablečného octa
  • 40 g cukru
  • 3 lžíce rostlinného oleje

Jak na to

Zelí nakrouháme, spojíme s nadrobno krájenou cibulí a kořením. Zalijeme vřelou marinádou, připravenou krátkým svařením všech tekutých složek. Napěchujeme do porcelánového hrnce a necháme do druhého dne odležet v chladnu.

Salát ze sterilovaného červeného zelí a pečeného kuřete

Potřebujeme

  • 250 g sterilovaného červeného zelí
  • 200 g pečeného kuřecího masa
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 3 tlučená zrnka jalovce
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • lžičku worcesteru
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • lžíci posekané pažitky
  • 3 na plátky nakrájená, natvrdo vařená vejce
  • sůl

Jak na to

Zelí překrájíme a smícháme s masem nakrájeným na nudličky.

Okořeníme, přidáme další přísady a promícháme. Povrch ozdobíme plátky vajec.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Pekingské zelí s hroznovým vínem

Potřebujeme

  • 300 g pekingského zelí
  • 300 g hroznového vína
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • lžičku medu
  • špetku soli
  • kayenský pepř
  • 4 lžíce arašídového oleje
  • lžíci dýňových semínek

Jak na to

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Varianta: Výborná je kombinace s krátce osmaženými vyloupanými semínky slunečnice.

Zelí nakrájíme na tenké proužky, kuličky vína rozpůlíme a obojí smícháme.

Zalijeme zálivkou z citronové šťávy, medu, soli, pepře a 3 lžic oleje.

Na zbylé lžíci oleje pražíme 3 minuty za stálého míchání dýňová semínka a salát jimi posypeme.

Dračí dech

Potřebujeme

  • hlávku pekingského zelí
  • jarní cibulku
  • naložené kyselé houby
  • 5 stroužků česneku
  • pražené mandle
  • čerstvou červenou papriku (může být i naložená)
  • krupicový cukr • ocet • sůl • pikantní olej

Jak na to

Zelí nakrájíme na tenké nudličky, spaříme je horkou vodou a promícháme s okapanými houbami, nakrájenou cibulkou a utřeným česnekem. Ochutíme, znovu promícháme, dozdobíme několika proužky červené papriky a praženými mandlemi. 

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Salát z kysaného zelí s pomeranči

Potřebujeme

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Tip: Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme ho na cedníku tekoucí vodou.

    500 g kysaného zelí
  • 2 pomeranče
  • svazeček pažitky
  • 50 g hrozinek
  • 1 dl kyselého mléka
  • lžíci jablečného octa
  • špetku mletého kmínu
  • sůl
  • půl lžíce zeleného pepře (čerstvého nebo naloženého)
  • lžíci oleje
  • 75 g nesolených pistácií

Jak na to

Připravíme zálivku z kyselého mléka, jablečného octa, kmínu a soli. Okapané zelí překrájíme, dílky pomerančů nakrájíme na menší kousky, pažitku nasekáme nadrobno, přidáme namočené hrozinky, zelený pepř a promícháme. Na oleji osmahneme pistácie a nasypeme je na salát.

Hlávkové zelí se sušeným ovocem

Potřebujeme

  • 250 g bílého zelí
  • 200 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka, hrozinky)
  • 1/4 pórku
  • lžíce rostlinného oleje
  • trochu kopru
  • sůl
  • cukr
  • citronová šťáva podle chuti

Jak na to

Na velmi jemné nudličky nakrájené zelí promneme, aby zkřehlo. Přidáme rozkrájené sušené ovoce, na tenká kolečka nakrájený pórek a ostatní suroviny. Promícháme a uložíme na 2-3 hodiny do chladna.

Co se hodí k čemu

Saláty z jemně nakrájeného kyselého nebo hlávkového zelí můžeme obměňovat podle toho, které ingredience máme zrovna k dispozici. Vyberte si z několika zajímavých kombinací:

  • cibule, kořenová zelenina, křen
  • česnek, rajče, paprika, vařený brambor
  • křen, jablko, mrkev
  • sterilovaná kapie, sterilovaná okurka, vlašské ořechy
  • kedlubna, vejce, klobása
  • brusinky, sterilované houby, vejce
  • ananas, hrozinky, mandle, jablko
  • olivy, jablko, konzervovaná ryba

Akční letáky