Utopencův zelný salát
Potřebujeme
- sáček kysaného zelí
- 3 cibule
- 5 špekáčků
- 3 kyselé okurky
- 1 červenou papriku nebo feferonku
- 3 lžíce oleje
- cukr
- ochucený ocet (koprový nebo estragonový)
- nahrubo tlučený pepř
- lžičku hořčičného semínka
Jak na to
Zelí vymačkáme, pokrájíme a přidáme do něj na kostičky nakrájenou cibuli. Zalijeme olejem, ve vodě rozpuštěným cukrem a ochuceným octem.
Přidáme papriku, feferonku, pepř a lžičku hořčičného semínka.
Oloupané špekáčky nakrájíme na kolečka, okurky na kostičky a vše vmícháme do zelného salátu. Necháme v lednici 2-3 dny rozležet.
Salát ze syrového červeného zelí
Potřebujeme
- 600 až 700 g červeného zelí
- velkou cibuli
- po 1/4 lžičce • kmínu • mletého hřebíčku • nového koření
- 1 dl vody
- 6 lžic jablečného octa
- 40 g cukru
- 3 lžíce rostlinného oleje
Jak na to
Zelí nakrouháme, spojíme s nadrobno krájenou cibulí a kořením. Zalijeme vřelou marinádou, připravenou krátkým svařením všech tekutých složek. Napěchujeme do porcelánového hrnce a necháme do druhého dne odležet v chladnu.
Salát ze sterilovaného červeného zelí a pečeného kuřete
Potřebujeme
- 250 g sterilovaného červeného zelí
- 200 g pečeného kuřecího masa
- 2 prolisované stroužky česneku
- 3 tlučená zrnka jalovce
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- lžičku worcesteru
- 3 lžíce rostlinného oleje
- lžíci posekané pažitky
- 3 na plátky nakrájená, natvrdo vařená vejce
- sůl
Jak na to
Zelí překrájíme a smícháme s masem nakrájeným na nudličky.
Okořeníme, přidáme další přísady a promícháme. Povrch ozdobíme plátky vajec.
Pekingské zelí s hroznovým vínem
Potřebujeme
- 300 g pekingského zelí
- 300 g hroznového vína
- 2 lžíce citronové šťávy
- lžičku medu
- špetku soli
- kayenský pepř
- 4 lžíce arašídového oleje
- lžíci dýňových semínek
Jak na to
Varianta: Výborná je kombinace s krátce osmaženými vyloupanými semínky slunečnice.
Zelí nakrájíme na tenké proužky, kuličky vína rozpůlíme a obojí smícháme.
Zalijeme zálivkou z citronové šťávy, medu, soli, pepře a 3 lžic oleje.
Na zbylé lžíci oleje pražíme 3 minuty za stálého míchání dýňová semínka a salát jimi posypeme.
Dračí dech
Potřebujeme
- hlávku pekingského zelí
- jarní cibulku
- naložené kyselé houby
- 5 stroužků česneku
- pražené mandle
- čerstvou červenou papriku (může být i naložená)
- krupicový cukr • ocet • sůl • pikantní olej
Jak na to
Zelí nakrájíme na tenké nudličky, spaříme je horkou vodou a promícháme s okapanými houbami, nakrájenou cibulkou a utřeným česnekem. Ochutíme, znovu promícháme, dozdobíme několika proužky červené papriky a praženými mandlemi.
Salát z kysaného zelí s pomeranči
Potřebujeme
- 500 g kysaného zelí
Tip: Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme ho na cedníku tekoucí vodou.
- 2 pomeranče
- svazeček pažitky
- 50 g hrozinek
- 1 dl kyselého mléka
- lžíci jablečného octa
- špetku mletého kmínu
- sůl
- půl lžíce zeleného pepře (čerstvého nebo naloženého)
- lžíci oleje";i:10;s:27:"75 g nesolených pistácií
Jak na to
Připravíme zálivku z kyselého mléka, jablečného octa, kmínu a soli. Okapané zelí překrájíme, dílky pomerančů nakrájíme na menší kousky, pažitku nasekáme nadrobno, přidáme namočené hrozinky, zelený pepř a promícháme. Na oleji osmahneme pistácie a nasypeme je na salát.
Hlávkové zelí se sušeným ovocem
Potřebujeme
- 250 g bílého zelí
- 200 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, jablka, hrozinky)
- 1/4 pórku
- lžíce rostlinného oleje
- trochu kopru
- sůl
- cukr
- citronová šťáva podle chuti
Jak na to
Na velmi jemné nudličky nakrájené zelí promneme, aby zkřehlo. Přidáme rozkrájené sušené ovoce, na tenká kolečka nakrájený pórek a ostatní suroviny. Promícháme a uložíme na 2-3 hodiny do chladna.
Co se hodí k čemu
Saláty z jemně nakrájeného kyselého nebo hlávkového zelí můžeme obměňovat podle toho, které ingredience máme zrovna k dispozici. Vyberte si z několika zajímavých kombinací:
- cibule, kořenová zelenina, křen
- česnek, rajče, paprika, vařený brambor
- křen, jablko, mrkev
- sterilovaná kapie, sterilovaná okurka, vlašské ořechy
- kedlubna, vejce, klobása
- brusinky, sterilované houby, vejce
- ananas, hrozinky, mandle, jablko
- olivy, jablko, konzervovaná ryba