Po zimě jsou přetíženy v našem organismu především ledviny a močové cesty, společně s játry a žlučníkem. Protože se podílejí na vylučování odpadních látek z těla, měli bychom jim v tom pomoci. Jarní období je na „vyčištění“ těchto důležitých orgánů naprosto ideální.

Podpořte regeneraci jater

Játra jsou centrálním orgánem látkové výměny a jsou naprosto klíčová v poslední fázi trávení potravy a její látkové a energetické přeměny. Zároveň jsou velice důležitým detoxikačním orgánem s neskutečnou schopností regenerace. Jedním ze základních úkolů jater je schopnost zneškodňovat nepotřebné látky nebo škodliviny, jako jsou například chemické přídavky potravin, léky, alkohol, ale i toxické látky z hub či virové infekce. Proto není od věci játrům pomoci prostřednictvím správné stravy a bylinek.

Nepřehánějte to s tuky, váš žlučník bude vděčný

Žlučník je malý orgán, který slouží k uchování žluči, kterou produkují játra. Dospělý člověk za 1 den vyprodukuje kolem 1 l této tekutiny, která je důležitou látkou při trávení, protože pomáhá vstřebávat tuky. Jakmile je tuků moc, mohou nastat potíže. Patříte mezi ty, kdo mívají problémy se žlučníkem? V první řadě se vyvarujte tučných a smažených jídel a vsaďte na bylinkové čaje. Jejich sílu znali už naši předci a jako podpůrná nebo preventivní léčba jsou stále v kurzu.

Zeměžluč lékařská (Centaurium erythraea)

Zeměžluč je známá bylinka, která dorůstá do výšky 20 až 50 cm, má přímou čtyřhrannou lodyhu a spodní listy vytvářejí přízemní růžici. Ve volné přírodě ji snadno poznáte podle typicky starorůžových až fialových drobných kvítků, které celé léto zdobí mnohé slunné louky, stráně i paseky. Zeměžluč je citlivá na čistotu půdy i ovzduší, a proto na některých místech bohužel mizí.

Zeměžluč pomůže nejen s trávením

Bylina je známá svou typicky hořkou chutí a patří mezi prvotřídní přírodní léky na mnohé nemoci zažívacích orgánů: žlučníku a žlučových cest, jater, dvanáctníku, žaludku a střev. Zeměžluč totiž obsahuje především glykosidické hořčiny, pryskyřice, mastné kyseliny, alkaloid erythricin, nikotinamid, silice, flavonoidy a éterické oleje. Výborně zlepšuje funkci žlučníku, peristaltiku střev a upravuje metabolismus. Velice pomáhá při nechutenství, pálení žáhy, nadýmání, plynatosti a překyselení žaludku.

Zeměžluč vzpruží i vaši krev

Zeměžluč se často pravidelně užívá také jako podpůrný lék při poruchách krvetvorby, zlepšuje krevní oběh, celkově má blahodárný vliv na organismus a posiluje imunitu. V lidovém léčitelství našla zeměžluč uplatnění jako podpůrný lék při diabetu nebo při nepravidelné a silné menstruaci. Odvar ze zeměžluče můžete použít k hojivým a dezinfekčním obkladům na hojící se pokožku či drobná podráždění. Pomohou k rychlejšímu hojení.

Recept na zeměžlučový čaj

Vložte do hrnku 1 lžičku sušené zeměžluči, zalijte ji 200 ml vroucí vody a nechte tak 15 minut louhovat. Poté čaj sceďte a pijte 2 až 3x denně, neslazený a vlažný, při nechutenství půl hodiny před jídlem, na úpravu zažívání po jídle.

Recept na odvar

Zalijte 2 polévkové lžíce sušené natě zeměžluče vroucí vodou a louhujte 20 až 25 minut. Následně odvar sceďte a použijte dle potřeby na pokožku.

Související články

Zdroje: www.zahradaapriroda.cz, www.dumazahrada.cz, www.prirodnicestou.cz

Janča - Zentrich: Herbář