Káva má díky obsahu kofeinu stimulační účinky. To je jeden z hlavních důvodů, proč ji pijeme. Zvyšuje totiž duševní a fyzickou výkonnost, snižuje únavu a ospalost. Proto si ji mnoho žen nedokáže odpustit. Brzké vstávání, plná pozornost na domácnost, děti a práci, si však může vybrat svou daň v podobě únavy či nemoci. Káva před tímto na oko zachraňuje.

Je schopna:

Zvyšovat pracovní kapacitu a vytrvalost, zlepšovat paměť, pomáhat odolávat stresu a depresi, zvyšovat imunitu, chránit ledviny, žlučník, štítnou žlázu a další orgány, snižovat riziko vzniku rakoviny, astmatu, aterosklerózy, anémie, srdečního infarktu, cukrovky a dokonce i Parkinsonovy choroby. Káva je také bohatá na mnoho minerálů a vitamínů, například A, C, skupiny B, draslík, hořčík, vápník, železo. Tento produkt má zároveň téměř nulový obsah kalorií (pokud ho nepijete s cukrem a smetanou), což ocení zejména ženy. Tento seznam se však musí trochu upravit pro křehké polovičky. Zvláště během menstruace, těhotenství a menopauzy.

Vliv kávy na ženské tělo

Ženské tělo totiž metabolizuje kofein odlišně. Kofein se v játrech štěpí enzymem CYP1A2. Ten samý enzym je zodpovědný za rozklad estrogenu. Je možné, že u některých žen může konzumace kofeinu interferovat s enzymem CYP1A2 a ovlivňovat metabolismus estrogenů, což může vést k dominanci estrogenu a řadě hormonální nerovnováhy. Toto však zjistí pouze genetické testy.

Kdy kávu raději nekonzumovat:

1. Těhotenství

Pití kávy byste měli omezit na minimum během těhotenství. Nadměrné množství kávy totiž může vést k rozvoji gestačního diabetu u dítěte, zpomalení růstu a podváhy. Káva také nepříznivě ovlivňuje vývoj všech systémů plodu, škodí zvláště kardiovaskulárním a nervovým. Nápoj navíc způsobuje otok těla, zvyšuje úzkost, podrážděnost, způsobuje poruchy spánku a další nepříjemné stavy.

2. Pokud chcete otěhotnět

Studie z roku 2016 publikovaná v časopise “Fertility and Sterility” (Plodnost a sterilita) zjistila, že pití tří nebo více kofeinových nápojů denně zvýšilo riziko předčasného ukončení těhotenství o 74 procent. Studie ukázala stejné riziko, ať už ženy konzumovaly kofein před nebo po početí.

3. Během menstruace

Asi každá žena zažila během menstruace stavy, během nichž se jí raději vyhýbala celá rodina. Koktejl hormonů totiž dokáže s náladou udělat své. V době nestabilního emocionálního a psychického stavu by se tedy káva, která dráždí nervový systém, měla konzumovat méně nebo vůbec. Navíc, káva působí močopudně, a pokud tělu vodu nedodáme, ve finále ho může začít zadržovat. To už tak nafouklému tělu nesvědčí.

4. Během menopauzy

Stimulační kofein může zhoršit návaly horka a jako diuretikum může zhoršit problém s únikem moči. Navíc, jelikož má káva kyselé pH, odvádí z těla minerály z kostí. To může zhoršit osteoporózu. V tomto období by měly ženy kávu zcela vynechat.

5. Při problémech s kvasinkami

Pokud máte problém „se spodkem", měli byste omezit konzumaci překyselujících potravin a nápojů, tedy čaje, slazených nápojů a kávy.

Zdroje:

https://momsmedpedia.com/the-harm-and-benefits-of-coffee-for-womens-health/

https://www.prozeny.cz/clanek/kava-kazdemu-nesvedci-proc-si-ji-odpustit-v-menopauze-63670