Přestože se necítíte jako ve dvaceti a často se vám po ránu kvůli únavě nechce z postele, zkuste tento hendikep postupně změnit. I když si procházíte novým životním obdobím, a tím je klimakterium, neznamená to, že by snad váš život končil. Chce to jen vědět, jak na změny pozitivně reagovat a jak s nimi naložit. Proto si udělejte už perfektní ráno, získaná nálada a pocit pohody vás pak bude provázet po celý den. Co doporučují vědci?

Základem je pravidelný denní rytmus

Pro celkový chod a prospívání organismu je dobré mít jistý denní režim a rytmus. To znamená, že byste měly dělat některé činnosti v podobnou dobu, a to i o víkendu. Samozřejmě se občas nevyhnete situacím, kdy tento rozvrh porušíte, ale vždy se ho snažte dát opět co nejdříve do pořádku. Budete celkově více vyrovnané a v psychické pohodě. Jak by tedy mělo vypadat vaše ráno?

Pozor na prudké vstávání

Vzhledem k hormonálním výkyvům dochází i k rychlým změnám krevního tlaku. Často se to projevuje hned ráno, když rychle vyskočíte z lůžka. Nedivte se pak, že se vám motá hlava. Vleže totiž krev proudí volně, jakmile však „vyletíte“, připomene se gravitace.

Velká část krve se zpravidla drží v dolních končetinách, dojde proto k rychlému poklesu tlaku neboli hypotenzi. Vstávejte tedy pomalu, nejprve se na chvíli posaďte, a teprve potom, nejlépe s oporou ruky, vstávejte. Tlak se mezitím vyrovná a nehrozí vám pád.

V menopauze se objevují potíže vnitřního ucha

Problémem ranní závrati může být také tzv. polohová závrať, která vychází z vnitřního ucha. Je častá právě u žen v období kolem padesátého roku věku. Tato neškodná závrať však trvá pouze chvilku, do jedné minuty opět zmizí. Objevuje se i během dne při změně polohy hlavy.

Pusťte k sobě denní světlo

Zkuste si na noc nezatahovat závěsy, anebo je hned ráno roztáhněte. Denní světlo a sluneční paprsky vás příjemně probudí. Stejně tak vás osvěží čerstvý vzduch, proto si otevřete okno a řádně si hned po ránu vyvětrejte.

Protáhněte ztuhlé tělo

Tím, že si ráno trošku zacvičíte, pomůžete mu se rozpohybovat. Stačí, když se pořádně protáhnete, zejména pokud spíte v poloze na břiše, která není příznivá pro záda a krční páteř. Pokud máte fyzičku, můžete si dát i trochu do těla. Cvičení vás rozpohybuje a vyplaví vám do krve endorfiny (hormony štěstí) na celý den.

Při cvičení správně dýchejte

Není nad to dopřát si po ránu i pár minut soustředění a připravit mysl na celý den. Proto při cvičení správně dýchejte a myslete na každý svůj pohyb. Dáte si takovou malou ranní meditaci, obzvlášť při strečinku.

Ranní sprcha vás osvěží

Po cvičení je nejlepší teplá sprcha, kterou ukončíte studenou vodou. Rozproudí vám krev a celkově vás nastartuje do všech činností, které vás čekají.

Dopřejte si zdravou snídani

Snídaně by měla být vždy zdravá a výživná, aby vám poskytla potřebnou energii. Samozřejmě se vydatnost snídaně odvíjí také od toho, jak fyzicky těžká činnost vás čeká. Upřednostněte ovoce a zeleninu, celozrnné pečivo s kvalitním sýrem. Stejně tak byste měly hned po ránu začít s pitným režimem. Výborně fungují bylinkové čaje, voda s citronem nebo čerstvé zeleninové šťávy.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.kutnohorsky.denik.cz, www.prozeny.cz, www.ulekare.cz