Sezamová semínka můžete přidávat do pokrmů jen tak, ale lze je využít i k výrobě pasty tahini, která je považována téměř za pokrm nesmrtelnosti. Dodá tělu významné živiny a nabije vás energií. A hlavně se hodí k výrobě mnoha pokrmů.

Zdravá pochoutka

Pasta tahini je typická pro kuchyni Blízkého východu a je nedílnou a nepostradatelnou součástí velkého počtu tamějších jídel. V podstatě se jedná o směs drcených sezamových semínek s olejem. Postupem času se sezamová pasta stala oblíbenou ingrediencí i v kuchyni severoafrické, bulharské i asijské.

Tahini je skvělé dochucovadlo, které můžete využít nejen k přípravě slaných jídel, jako je hummus, ale přidává se i do některých sladkých pokrmů. Na našem současném trhu je většinou v nabídce pasta ze světlého sezamu, ale k její výrobě lze použít i ten žlutý, hnědý či černý. Zkuste si vyrobit domácí tahini, je to jednoduché a značně ušetříte.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Rychlá a finančně nenáročná pasta tahini

Nejprve opražte na suché pánvi nebo v troubě předehřáté na 175 °C 1 kg zvolených sezamových semínek. Postačí tak 15 minut. Semínka se krásně rozvoní a měla by lehce zezlátnout. Zároveň dojde k likvidaci případných biologických kontaminantů. Lehce opražená semínka nechte tak 15 minut vychladnout.

Následně sezam mixujte po dobu tak 5 minut a postupně přidávejte cca 50 ml oleje. Vhodný je sezamový, ale i řepkový nebo z hroznových semínek, které nemají moc výraznou chuť.

Sezamová pasta na sladko i na slano

Z tahini pasty si můžete připravit chutný a tolik oblíbený humus, stačí rozmixovat vařenou cizrnu, česnek, tahini a náležité koření. Pokud však do sezamové pasty dáte med a kakao vznikne vám zdravá verze koupené nuttely.

Jak sezam přispívá zdraví?

Sezamová semínka podle vědců obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou protizánětlivé mono nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty. Stejně tak je v ní značný podíl vitamínu A a E a vitamínů skupiny B. A jedná se o jeden z nejvýznamnějších zdrojů vápníku, ale i manganu, hořčíku, zinku, fosforu a železa. Sezam je také ze všech semínek nejbohatší na fytosteroly, které podporují správnou imunitu a pomáhají snižovat hladinu nezdravého cholesterolu.

Co ještě sezam umí?

Pasta tahini je výbornou prevencí proti osteoporóze. Protože má silné antibakteriální účinky, je i výborným bojovníkem proti mnoha nepříjemným zánětům. Stejně tak značně posiluje nervový systém, srdce a cévy a podílí se na správném fungování jater a ledvin. Podstatně snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, srdečních chorob a rakoviny. Jedná se také o výbornou výživu zubů, vlasů a nehtů a bohatý zdroj vlákniny.

Jak pastu skladovat

Hotovou tahini pastu skladujte v lednici v uzavřené skleněné nádobě. Vydrží vám tak i déle než měsíc. Část oleje se může časem oddělit, jde však o zcela normální jev. Před použitím stačí pastu pouze pečlivě promíchat.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, medicalnewstoday.com, www.styl.instory.cz, www.bezhladoveni.cz, www.womanonly.cz