Chcete zhubnout po padesátce? Přestože už to nejde tak snadno jako ve dvaceti, nejedná se o nic nereálného. Menopauza a andropauza sice shazování kil trochu komplikují, ovšem s náležitým jídelníčkem a pravidelným pohybem jistě dosáhnete kýženého výsledku.

A pokud snad chcete ze svého denního programu vyškrtnout večeři, nedělejte to! Večeře je totiž při dietě zásadní. Nejedná se však o neřízené přejídání a opakované návštěvy ledničky. Za večerní přejídání může zpravidla nekvalitní stravování během dne.

Kdy večeřet a jak velkou porci sníst? S tím vám poradí odborník na zdravý životní styl Petr Havlíček a dietoložka Karolína Hlavatá ve videu:

Zdroj: Youtube

Proč je to po 50 s hubnutím trošku jinak?

Věk kolem padesátého roku přináší ženám zpravidla do života různé změny tělesného a někdy i psychického charakteru. Souvisí to s obdobím klimakteria, které právě v tomto období každá z nás prožívá, a tedy i s jistou hormonální nerovnováhou, jež se někdy projevuje zpomaleným metabolismem a nepříjemným přibíráním na váze.

V tomto věku má organismus vyšší nároky na kvalitní živiny a zároveň dochází k poklesu svalové hmoty. Ve výsledku to znamená i pomalejší spalování tuků. Je tedy nutné upravit nejen svůj životní styl, ale i jídelníček. Jezte především kvalitní a zdravé potraviny, plné důležitých živin, vitamínů a minerálů, a dopřávejte si také menší porce. Po padesátce se začíná tuk usazovat zejména v rizikových partiích, jako jsou boky a pas.

Proč jíst třikrát denně

Pokud si myslíte, že vynechání večeře vám zajistí úbytek kilogramů, jste na omylu. Dodržováním třech hlavních jídel si zabezpečíte pravidelný příjem energie a vyváženější hladinu krevního cukru, díky čemuž se vyhnete pocitům hladu a lépe zvládnete i případné chutě na sladké.

Kdy si dát večeři?

Jíst byste měla pětkrát denně a nejpozději 2 až 3 hodny před spánkem. Proto se nedržte tvrzení, že jíst by se mělo jen do 17 hodin. Každý z nás má totiž zcela jiný denní režim, se kterým je potřeba stravování vyladit.

Pokud chodíte spát až o půlnoci, dejte si první večeři kolem šesté večer, a ještě druhou menší kolem deváté. Může se jednat třeba o kousek ovoce, jogurt či krajíček chleba se šunkou a zeleninou. V žádném případě neuléhejte hladové. Jediné, čeho byste dosáhla, by byl nekvalitní spánek.

Co si dát k večeři?

Večeře nemusí být teplá, ačkoliv jedno teplé jídlo za den byste si dát měla. Podle toho, co jste měla k obědu, zvolte i večeři. Velice vhodným jídlem je v každém případě polévka, která nejenom zasytí, ale dodáte tak tělu i potřebné živiny a bílkoviny, které by měla samozřejmě obsahovat.

Perfektní volbou jsou pomazánky, obzvláště ty tvarohové, které jsou výborným zdrojem bílkovin a vápníku. Vhodným doplňkem je pak celozrnné a tmavé pečivo společně s čerstvou zeleninou či bylinkami. Výbornou variantou jsou i ryby, které lze upéct dietně v troubě nebo na páře a dodat k nim například dušenou zeleninu nebo čerstvý zeleninový salát.

Zdroje:

www.idnes.cz, www.zeny.cz, www.vlasta.cz