Je až s podivem, jak komplikovanou situaci vlastně člověk vytvořil ve snaze, aby si ulehčil práci. Spousta přístrojů, šikovných pomocníků a vychytávek nás zbavuje namáhavé dřiny. Jenže pak většině z nás tělesná aktivita chybí a tloustneme. Zkuste využít běžné činnosti jakou jsou úklid a práce na zahradě k posílení své fyzické kondice a spálení přebytečných kilokalorií.

Energie z potravy

Každý den přijímáme z potravy určité množství energie, kterou při různých činnostech následně vydáváme. Jestli jste se svojí postavou spokojení, stačí přijímat tolik energie, kolik vydáte (spálíte), a tím si udržet vyrovnanou energetickou bilanci. Pokud ale toužíte pár kilo shodit, musíte vytvářet negativní energetickou bilanci snížením energetické hodnoty přijaté stravy přibližně o 20-30 % než je váš výdej energie.

Množství energie, které potrava obsahuje vyjadřujeme číselně pomocí jednotky joule (běžně se používají násobky, kilojoule - kJ) nebo kalorie či kilokalorie (kcal). Vztah mezi jednotkami je 1 kcal = 4,2 kJ. Na obalech všech potravin jsou uvedeny nutriční hodnoty, tedy obsah živin a energie ve 100 g výrobku, případně si je snadno dohledáte na internetu nebo si nainstalujte příslušnou aplikaci do telefonu. Stanovit množství energie, kterou potřebuje za den přijmout zrovna váš organismus, je trochu obtížné. Tato skutečnost je značně individuální a závisí na pohlaví, výšce, věku, aktuální váze a stupni pohybové aktivity. Váš optimální energetický příjem vám pomůže stanovit nutriční poradce, případně můžete využít některou z kalkulaček na internetu. Nezapomínejte také na vhodný poměr základních živin, které musí váš jídelníček obsahovat. Část energie potřebujete na pokrytí základních životních funkcí (bazálního metabolismu), něco spálíte samotným trávením potravy a zbytek připadne na vykonávání pohybových aktivit.

Cvičení s hadrem a smetákem v ruce

Zvýšit energetický výdej vám pomůže cvičení, ale energii potřebujete i na jinou činnost, kterou přes den vykonáváte. Nemusíte se tedy nutit ke sportovním aktivitám, zacvičit si můžete v klidu doma, třeba se smetákem nebo hráběmi. Celkový výdej energie opět závisí na vaší hmotnosti, ale také na intenzitě činnosti (pokud se mírně zadýcháte a pracujete ve svižnějším tempu, spálíte více kilokalorií).

Při běžném úklidu, který sestává z uklízení věcí a utírání prachu, spálí žena vážící 70 kg kolem 200 kcal za hodinu (tolik energie obsahují třeba dva obyčejné rohlíky). Moc se nezapotíte ani při vaření, žehlení či mytí nádobí (170 kcal za hodinu). Pořádné gruntování vám dá zabrat více, při klepání koberců, mytí oken, luxování a důkladném smýčení zvýšíte svůj energetický výdej za hodinu průměrně ještě o 100 kcal. Drhnutí podlahy už je činnost tak namáhavá, že se blíží k hodině aerobiku, spálíte 380 až 400 kcal. Ani při horlivém úklidu pak nezapomeňte na bezpečnost práce, úrazy v domácnostech patří k těm nejčastějším.

Zahradničení jako sport

S tukovými zásobami zamává i práce na zahrádce a kolem domu. Při aktivní práci na zahradě spálíte často více kalorií než při kolektivním cvičení či návštěvě posilovny. Nepotřebujete při tom žádné speciální oblečení ani nemusíte platit vstupné. Pravidelná tělesná činnost prospěje vašemu zdraví a posílí svaly. Nic se ovšem nemá přehánět, nesnažte se všechnu práci strhnout na jeden zátah, myslete i na bezpečnost a snažte se vyvarovat jednostranného zatěžování určitých partií. Přece jen prací na zahradě strávíte několik hodin a vaše tělo odvede pořádný kus práce.

Záleží ovšem na konkrétní činnosti, takové zalévání zahrady hadicí moc velkou námahu nepředstavuje, za hodinu odčerpá z vašich zásob energie jen asi 100 kcal (to představuje třeba dvě menší jablka). Když se ale při zavlažování obejdete bez hadice a budete nosit vodu v konvích, hravě tuto hodnotu ztrojnásobíte. Stříhání stromů a keřů i pletí zahrady vyžaduje větší nasazení, za hodinu se s přehledem dostanete přes 200 kcal. Jednou z nejnamáhavějších prací při zahradničení je rytí. Při intenzivním přehazování zeminy spálíte 200 kcal už za 20 až 30 minut. Po hodině rytí zahrady tak bez výčitek můžete sníst celou tabulku čokolády. Zkuste také někdy posekat zahradu kosou, ručním sekání trávy spálíte za čtvrt hodiny klidně 80–100 kcal. Koneckonců, než vytáhnete sekačku, elektrický kabel a vykonáte všechny přípravné práce, můžete mít stejný úsek zahrady dávno pokosený.