Samozřejmě záleží, jak moc jsme cukr konzumovali, než jsme se rozhodli začít jeho přísun krotit. Obvykle trvá 3 týdny, než si člověk nějaký zvyk osvojí. Proto nečekejte zázraky po prvních dnech. Vhodné je také začít množství konzumovaného cukru snižovat postupně. Je-li totiž naše tělo zvyklé na nadměrný přísun cukru, bude zpočátku pro náš organismus jeho omezení nepříjemné a bude to náležitě dávat najevo. Například častým střídání nálad.

Některé benefity se mohou dostavit již po několika týdnech. Patří k nim např. vyšší úroveň přirozené energie, stabilizace váhy, snížení chuti na sladké, zdravější pokožka, zlepšení kvality spánku, rychlejší usínání. Neméně důležité jsou však efekty, které mají svůj význam v dlouhodobém horizontu. K těm patří např. snížení rizika vzniku zubního kazu, zpomalování procesu stárnutí pleti, zlepšení paměti, snížení rizika vzniku obezity nebo cukrovky (Diabetes melitus) II. typu.

Doporučená denní spotřeba cukru

Cukr je často i tam, kde bychom ho nečekali. Potraviny obsahují jak cukr přirozeně se vyskytující (např. ovoce, zelenina, mléko a neochucené mléčné výrobky), tak i ten, který je do nich přidaný. Přidané cukry představují pro organismus čistý energetický příjem – proto jsou někdy označovány jako „prázdné kalorie“. Z toho důvodu je vhodné právě jejich příjem co nejvíce snižovat. Mezi přidané cukry se započítávají cukry z produktů jako med, slad, melasa, sirupy, případně dvakrát a více koncentrované ovocné šťávy. Přidaný cukr by neměl v naší stravě tvořit více než 10 % z celkového energetického příjmu (tzn. u dospělých s průměrnou fyzickou aktivitou při příjmu 8400 kJ/2000 kcal cca 50 g na den).

Pro představu:

  • 1 kávová lžička představuje přibližně 6 g krupicového cukru
  • 1 polévková lžíce obsahuje 12 g krupicového cukru

Tj. přidaný cukr by neměl denně přesáhnout 4 polévkové lžíce, popř. 15 kostek.

Světová zdravotnická organizace doporučuje snížit příjem volných cukrů dokonce ještě o polovinu, tj na 25 gramů denně.

Co všechno se počítá do spotřeby cukru

Průměrná roční spotřeba na jednoho obyvatele naší republiky neustále stoupá. Zatímco v roce 1920 to bylo 21,5 kg (údaj za celou Československou republiku), v roce 2019 už se tento údaj vyšplhal na 35 kg. Spotřeba cukru v kg zahrnuje rafinovaný cukr využívaný pro potravinářské účely – cukr krystalový, želírovací, kostkový, porcovaný, krupici, moučku, cukr obsažený ve výrobcích aj. Nezahrnuje cukr na přikrmování včel a cukr používaný ve zdravotnictví, vinařství a v chemickém průmyslu.

Zdroj: www.stobklub.cz, www.czso.cz, irecept.cz