V první řadě se samozřejmě snažte pokožku před přílišnou dávkou záření chránit, nezdržovat se venku přes poledne, používejte ochranný oděv a opalovací krémy. Když ale ani sebelepší prevence nepomůže, dopřejte pleti vhodnou regeneraci a péči. Na trhu je k dispozici mnoho ošetřujících mastí a balzámů, úlevu od bolesti a zmírnění horkosti vám poskytnou i některé osvědčené domácí prostředky z dostupných ingrediencí.

Voda zvenku i zevnitř

Je jasné, že po nadměrné dávce sluníčka se jeho svitu vyhýbáte a necháte podrážděnou kůži odpočinout. Nejrychlejší úlevu přinese studená voda, která zmírní pocit horkosti a utlumí bolest. Proto neváhejte a několikrát denně si dopřejte studenou sprchu. Nezapomínejte také hodně pít a hydratovat pokožku i zevnitř. Dopřejte si dostatek ovoce i zeleniny, které vám také dodají tekutiny. První pomoc poskytnou také různé druhy olejů nebo sádlo.

Koupel v mléce

Dobře známým a velmi účinným lékem na spáleniny od sluníčka je mléko. Navíc ho má doma skoro každý a je vždy připravené vychlazené v lednici. Smíchejte studenou vodu s mlékem v poměru 4:1 a přidejte pár kostek ledu. Do takto vzniklé lázně ponořte čistou gázu či žínku a přikládejte obklad na postižená místa. Nechte působit 20-30 minut a po několika hodinách opakujte dokud se obtíže nezmírní.

Nejen mléko, ale i další mléčné výrobky mají pozitivní účinky na pleť. Přidejte si do koupele podmáslí či jogurt nebo naneste přímo na pokožku jogurtový či tvarohový obklad a nechte působit. Kůže se ochladí, postupně vymizí zčervenání i pálivý pocit a rychleji se zregeneruje.

Ovesný obklad

Ovesné vločky jsou nejen zárukou dobré a nutričně hodnotné snídaně, kromě toho mají výborné účinky pří léčení spálenin. Vezměte dvě hrsti ovesných vloček a vložte je do bavlněného sáčku nebo gázy a zavažte, aby se nevysypaly. Balíček ponořte na chvíli do vlažné vody, pak ho vyjměte, lehce vymačkejte přebytečnou vodu a přiložte na postižená místa. Blahodárné účinky má i ovesná koupel. Protizánětlivou hojivou koupel si připravíte nasypáním ovesných vloček do lázně, přidat můžete i jogurt či mléko.

Bramborová kosmetika

Levným a účinným prostředkem pro zklidnění pleti je bramborová pasta, která velmi dobře funguje na podrážděnou pleť. Oloupané brambory nastrouhejte, případně rozmixujte a kašičku naneste na kůži. Stejně se dá použít i gáza namočená do šťávy z brambor. Pokud nemáte po ruce žádný vhodný nástroj k rozmělnění brambor, nakrájejte je na plátky a kousky hlízy přikládejte přímo na pokožku. Rozpálené pokožce uleví i pasta připravená z kukuřičného nebo bramborového škrobu.

Ocet a soda nejen na úklid

Velmi efektním přírodním lékem pro léčbu popálenin je i ocet, který tvoří společně s jedlou sodou nejvděčnější prostředky při úklidu. Nejlepší na spáleniny je jemný jablečný ocet aplikovaný na pokožku například z rozprašovače. Můžete samozřejmě použít i gázu nebo vatu a potírat červená místa na povrchu těla. Jedlou sodu přidejte do koupele, případně z ní udělejte kašičku a natírejte na tělo.

Bylinky a čaj

Využijte léčivou sílu bylin a uvařte si čaj z máty, levandule a jitrocele doplněný o zelený čaj. Tentokrát ho nebudete pít, odvar poslouží k výrobě léčivého obkladu. Na léčbu spálenin jsou dobré také vyluhované sáčky čaje, stačí je přikládat na problematická místa na těle.

Kokosový balzám

Milovníci domácí kosmetiky si snadno připraví poopalovací péči z dostupných surovin. Nachystejte si kokosový olej, který lehce ohřejte nebo necháte povolit na sluníčku. V čisté misce ho smíchejte se stejným množstvím aloe vera gelu. Pečlivě prošlehejte až se obě suroviny spojí a výsledkem bude hladký jemný krém. Hotový balzám uchovávejte v lednici.