Kurkuma není jen koření. Řadí se totiž mezi významné léčebné prostředky, proti kterému nemají mnohé nemoci žádnou šanci. Můžete si z ní vyrobit úžasný nápoj, a tím je kurkumové neboli zlaté mléko. Má nejen skvělou chuť i nutriční hodnoty, ale je i výborným léčebným prostředkem, na který se můžete spolehnout po celý rok. Nerozlučně je spjat s tradiční indickou medicínou, která kurkumu používá již přibližně šest tisíc let. Vyrábí se z kravského nebo také rostlinného mléka, do kterého se přidá kurkuma a další koření.

Zlaté mléko je prvotřídní antioxidant

Kurkumový nápoj má doslova zázračné účinky a používá se k odvrácení mnoha nemocí. Hlavní složkou v kurkumě je látka zvaná kurkumin. Vyznačuje se velice silnými antiseptickými, antioxidačními, analgetickými a protizánětlivými účinky. Kurkumové mléko díky tomu maximálně posiluje celý imunitní systém a skvěle podporuje zdraví během chřipek a nachlazení. Pokud do zlatého mléka přidáte navíc skořici a zázvor, získáte ještě silnější antioxidační účinky, protože i tyto dvě ingredience obsahují antioxidanty.

Utlumí bolest kloubů

Díky protizánětlivým vlastnostem vám dokáže zlaté mléko pomoci s různými záněty v těle. V případě, že vás často trápí klouby, zmírní jejich bolesti. Kurkumin má protizánětlivé účinky tak velké, že je možné jej srovnat i s některými farmaceutiky, oproti kterým však nemá žádné vedlejší účinky.

Mozek vám pojede naplno

Kurkumin je prospěšný i pro mozek, protože jej nutí vytvářet nová spojení, podporuje růst mozkových buněk a zvyšuje soustředění. Díky tomu je snižováno riziko vzniku nebezpečných nemocí, jako je například Alzheimerova choroba. Zlaté mléko současně pozitivně působí na paměť, stejně jako obsažený zázvor. Skořice zas snižuje příznaky Parkinsonovy choroby.

Zlaté mléko zlepšuje náladu

Cítíte se unavení, bez energie a bez šťávy? Než zajdete k psychologovi, udělejte si kurkumové mléko. Kurkumin je totiž velice prospěšný také v potlačování projevů deprese a stresu. Dokáže zlepšit náladu a zvýšit pocit pohody.

Kurkuma ochrání vaše srdce

Kombinace skořice, zázvoru a kurkumy je spojována s nižším výskytem srdečních chorob, které jsou v současnosti největšími zabijáky ve světě. Kurkumin napomáhá zlepšení funkce endotelu, což je obložení krevních cév. Endoteliální dysfunkce je hlavní příčinou nemocí srdce a zahrnuje neschopnost endotelu regulovat krevní tlak, krevní srážlivost a různé další faktory.

Kurkuma podporuje hubnutí

Rozhodli jste se shodit nějaké to kilo navíc? Popíjení zlatého mléka vám v tom může dokonale pomoci. Kurkuma totiž potlačuje pocit hladu, podporuje spalování tuků, má silné detoxikační účinky, a navíc obsahuje látky, které přispívají k pomalejšímu růstu tukových buněk

Jak si připravit zlaté mléko

Zlaté mléko si můžete pořídit jako hotový produkt, ale mnohem lepší je připravit si čerstvý nápoj. Jeho příprava není nijak náročná. Do malého hrnce vložte následující ingredience: 120 ml mléka (rostlinného, živočišného či mandlového, 1 lžičku kokosového oleje, 1 lžičku kurkumy, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky skořice, špetku černého pepře a 1 lžičku medu nebo javorového sirupu, pokud chcete mít nápoj sladký. Povařte vše 10 minut na mírném ohni a na závěr slijte přes plátýnko. Podávat můžete s kouskem celé skořice. Zhotovený nápoj vám v lednici vydrží i 5 dní.

Jak často a kdy pít zlaté mléko?

Jelikož se jedná o teplý nápoj, mohlo by se zdát, že nejlepším obdobím pro popíjení kurkumového drinku je podzim a zima. Ale neomezujte se a klidně tuto zdravou lahůdku popíjejte během celého roku, vaší imunitě prospěje i teď na jaře. Ráno vám skvěle nastartuje metabolismu, večer zase zklidní mysl a bude se vám lépe usínat. Dejte si vždy na nějaké období pauzu, protože všeho moc škodí. Dlouhodobé užívání kurkumy může vést k poruchám trávení, nevolnosti i k průjmům.

Tip na závěr

Vyrobte si kurkumové latte! Budete potřebovat stejné suroviny, jako na zlaté mléko, ale množství snižte na polovinu. Zlaté mléko nalijte do šálku a zalijte dávkou čerstvého espressa.

Zdroje: www.jaksiudelat.cz, www.ceskozdrave.cz, www.bylinkopedie.cz