Nápoj zlatavé barvy je již po několik staletí součástí indické kultury. Podle reportérky Vidya Rao je zlaté mléko „nápoj, který připravují indické matky, aby pomohly svým dětem usnout." V ajurvédské medicíně se dále používá ke zmírnění kašle a nachlazení. Vědci si proto tuto pochutinu vzali do hledáčku a zjistili obdivuhodné věci.

Klíčové ingredience jsou nabité antioxidanty

Hlavními složkami zlatého mléka jsou kurkuma, skořice a zázvor. Tyto ingredience obsahují důležité antioxidanty, jako jsou kurkumin, cinnamaldehyd a gingerol. Sloučeniny bojují proti poškození buněk a chrání tělo před oxidačním stresem. Studie z roku 1998 prezentuje závěry vědců, kteří doporučují společně s kurkumou konzumovat černý pepř. Ten obsahuje piperin, přírodní látku, jež zvyšuje vstřebávání kurkuminu o 2 000 %.

Snižuje zánět o bolesti kloubů

Aktivní složky koření mají také silné protizánětlivé účinky. Lékaři předpokládají, že u chronických onemocnění, včetně rakoviny, metabolického syndromu, Alzheimerovy choroby a srdečních chorob, hraje zánět v těle klíčovou roli. Aby tyto nemoci nepropukly, je vhodné pravidelně konzumovat protizánětlivé potraviny. Kurkuma, skořice a zázvor mohou také snížit bolest kloubů způsobenou osteoartritidou a revmatoidní artritidou.

Může zlepšit paměť a funkci mozku

Zlaté mléko může prospět i vašemu mozku. Dokazuje to studie z roku 2015, která zjistila, že kurkumin může zvýšit hladiny mozkového neurotrofického faktoru (BDNF). Tato sloučenina pomáhá mozku vytvářet nová spojení a podporuje růst mozkových buněk. Dá se tak zabránit rozvoji Alzheimerovy choroby. Navíc také účinkuje proti depresím. Pozadu nestojí ani zázvor nebo skořice. Výzkumy na zvířatech potvrdily, že tyto látky snižují příznaky Parkinsonovy choroby a zlepšují mozkové funkce.

Související články

Chrání před srdečními chorobami a snižuje hladinu cukru v krvi

Kurkuma, zázvor a skořice prospívají srdeční činnosti a chrání před srdečními chorobami. Také snižují hladinu cukru v krvi a zlepšují citlivost na inzulín. Například 1–6 gramů skořice denně nalačno může snížit hladinu cukru v krvi až o 29 %.

Má antibakteriální, antivirové a protiplísňové vlastnosti

Vlastnosti zlatého mléka oceníte především před zimou. Studie ze zkumavek naznačují, že kurkumin má antibakteriální, antivirové a antifungální vlastnosti, které mohou pomoci předcházet infekcím a bojovat proti nim. Kromě toho, sloučeniny v čerstvém zázvoru pomáhají zamezit růstu některých bakterií. Extrakt ze zázvoru také bojuje s lidským respiračním syncyciálním virem (HRSV), který patří mezi běžné příčiny respiračních infekcí. Ani cinnamaldehyd nezaostává. Aktivní sloučenina ve skořici zabraňuje růstu bakterií a pomáhá při léčbě infekcí dýchacích cest způsobených houbami. Tyto vlastnosti také posilují imunitní systém organismu.

Zlaté mléko

Recept na zlaté mléko je jednoduchý. Budete potřebovat půl šálku kravského nebo rostlinného mléka, 1 lžičku kurkumy, 1 malý kousek čerstvého zázvoru nebo půl lžičky sušeného, půl lžičky skořice, 1 špetku černého pepře a 1 lžičku medu na doslazení. Všechny ingredience buď rozmixujte nebo, pokud máte práškový zázvor, rozmíchejte ručně. Směs přelijte do hrnce a ohřejte. Nápoj oslaďte medem. Kurkumové mléko pijte preventivně 1x denně. Při nachlazení nebo chřipce 2-3x denně. Hrnek žlutého nápoje si můžete dopřát i před spaním. Počítejte se zvláštní chutí a také s tím, že se kousíčky koření zcela nerozpustí.

Zdroj: www.today.com, www.healthline.com