Zlatobýl obecný je u nás původní bylina

Zatímco ostatní druhy zlatobýlu jsou k nám přivlečené rostliny a nekontrolovatelně se šíří v přírodě, zlatobýl obecný (Solidago virgaurea), nazývaný také celík zlatobýl, je u nás původní. Je to žlutě kvetoucí bylina, která dorůstá až do výšky jednoho metru. Zlatobýl roste často na náspech a sušších propustných půdách. Daří se mu také v podhůří, kde můžete najít jeho vzrůstem menší poddruh.

Účinky zlatobýlu při ledvinových obtížích

Z rostliny se v tradičním léčitelství používá kvetoucí nať, z níž si můžete přichystat čaj. Zlatobýl se užívá především vnitřně. Obvykle je zlatobýl základem čajů používaných při onemocnění ledvin. Působí dezinfekčně i močopudně, a navíc pomáhá také při ledvinových kamenech. Výhodou jsou také protikřečové a protizánětlivé účinky. Vnitřně se proto používá i pro podporu látkové výměny, proti zadržování vody v těle nebo jako prostředek pro zmírnění zbytnělé prostaty u starších mužů.

Zlatobýl pozitivně účinkuje i na cévní systém

Dále je možné zlatobýl využít k při příznacích osteoporózy nebo stařecké demence. Je to proto, že napomáhá flexibilitě a snížení lámavosti cévních stěn a kapilár. Ze stejného důvodu lze užívat i zevně na poranění, ale také na ekzémy. Zevně lze použít bylinu ke koupelím či jako mast. Ženy mohou použít odvar k vaginálním výplachům.

Účinky zlatobýlu na krásu

V kosmetice se zlatobýl používá v šamponech nebo k omývání obličeje, protože pomáhá také při mastné pokožce a zvyšuje i její pružnost a pevnost. Odvar si můžete vyrobit vlastní a užívat jej jako oplach po použití běžné kosmetiky.

Vypěstujte si vlastní zlatobýl

Pokud je pro vás zlatobýl zajímavý, zvažte jeho pěstování. V přírodě je to totiž možné bylinu zaměnit za podobné rostliny, které mohou být i jedovaté. I u nás můžete nají zlatobýl kanadský, který lze užívat stejně jako zlatobýl obecný. Druh zavlečený z Ameriky je běžná léčivka, u níž se využívá i kořenů rostliny.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org, https://vitalitis.cz, https://www.bylinkyprovsechny.cz