Káva je lahodný stimulant, který má řadu pozitivních účinků na naše zdraví, přestože se vedou na toto téma tak často diskuse. Víme, proč byste kávu rozhodně měli pít.

Kofein je malý zázrak

Káva obsahuje více než tisíc přísad, a tou nejznámější a nejúčinnější je samozřejmě kofein. V lidském těle působí přibližně 15 až 30 minut. Vstupuje do krve ze žaludku a tenkého střeva, postupně je distribuován po celém těle a končí až v mozku. Látka se po několika hodinách rozloží v játrech a z těla ji vyloučí ledviny močí. Povzbuzující efekt kofeinu může trvat 1 až 2 hodiny, ale u každého je to jinak.

Když pijete kávu, uvolňuje se vám adrenalin a kortizol, tedy hormony chránící tělo třeba v případě nebezpečí. Aktivují se obranné mechanismy, cévy se stahují, krevní tlak stoupá a zlepšuje se zásobování buněk kyslíkem. Tělo je hned čilejší a výkonnější. Ve správném množství nejenže chrání před nemocemi, ale zlepšuje i paměť.

Kolik kávy je ještě zdravé?

Obecně platí, že dva až tři šálky kávy denně mají pozitivní vliv na naše zdraví. Nemělo by to být víc, protože příliš mnoho kofeinu může být pro tělo naopak škodlivé. U některých nemocí lékaři nedoporučují konzumaci kávy vůbec. Pak je samozřejmě možné pít kávu bez kofeinu.

Proč pít kávu?

V rakouském Innsbrucku se týmu zkušených badatelů z lékařské univerzity podařilo dokázat, že pouhých 100 miligramů kofeinu, jež obsahují zhruba dva obvyklé šálky vroucího nápoje, dokážou s krátkodobou pamětí opravdu zázraky. Ten, kdo ji pije, má rychlejší reakce než ti, kteří si ji odříkají.

Rychlejší reakce a lepší krátkodobá paměť

Pracovní skupina vedená Florianem Koppelstätterem podrobila experimentu celkem patnáct pokusných osob. Lidé měli co nejrychleji stisknout tlačítko, aby na monitoru znovu vyvolali písmeno, které předtím spatřili, a v mžiku jim zase zmizelo. Funkce a činnost jejich mozku byly zároveň permanentně monitorovány. Výsledkem bylo, že lidé, kterým v organismu koloval kofein, reagovali s menší časovou prodlevou než jejich kolegové, kteří po dvanáct hodin abstinovali. Zvýšení mozkové aktivity se nedostavilo ani u příjemců placeba.

Káva zvyšuje obsah paměti

Pořízené záznamy z magnetické rezonance potvrdily, že u konzumentů kávy dochází ke zvýšení činnosti čelního mozkového laloku, v němž bylo lokalizováno jedno ze sídel krátkodobé paměti. Stejně tak je i vyšší aktivita předního cingula, jedné ze struktur bílé hmoty mozkové, v níž se regulují pozornost a soustředění. Kofein tak napomáhá nejen reakční rychlosti, ale také přispívá ke zvýšení obsahu paměti a jeho utvrzení.

Chrání i před Alzheimerem

Podle jiné studie zvyšuje káva ochranu před Alzheimerovou chorobou. Experti z Floridy dle dlouhodobých pozorování zjistili, že se u milovníků kávy tato vážná nemoc vyskytuje méně než u lidí, kteří kávu nepijí. Potvrdili tak výsledky již dřívějšího výzkumu, podle kterého je za tuto ochranu zodpovědný právě kofein. Bezvadně totiž snižuje tvorbu bílkoviny zvané beta-amyloid. V kávě je látka, která spolu s kofeinem zvyšuje tvorbu růstového faktoru, brání tak rozvoji Alzheimerovy nemoci a zlepšuje paměť.

Zdroje: www.zena.aktualne.cz, www.tyden.cz, www.idnes.cz