První jarní měsíce jsou symbolem znovuzrození a očisty. Možná právě proto jsou dle čínského pentagramu v ohrožení hlavně játra a žlučník, dva orgány, které spolu velmi úzce spolupracují.

Jak ovlivnit činnost jater a na co je velmi důležité si dát pozor, se podívejte v tomto krátkém videu:

Zdroj: Youtube

Samozřejmě všechny orgány v našem těle jsou nesmírně důležité pro celkové zdraví našeho organismu, ovšem játra jsou jedním z nejdůležitějších. Jsou orgánem, který má na starost látkovou výměnu v těle, a mají stěžejní roli v přeměně makroživin – sacharidů, tuků a bílkovin.

Navíc játra fungují i jako zásobárna energie, ukládají takzvaný glykogen, což je polysacharid sloužící jako zdroj rychlé energie, když se tělu nedostává zásoba glukózy stravou nebo při nadměrné fyzické zátěži. V játrech se také ukládá pro náš organismus velmi důležité železo a v tomto nepárovém orgánu také probíhají děje, jež slouží k metabolismu léků a jiných chemických látek, a navíc játra jsou skutečným detoxikačním orgánem celého našeho organismu.

Co dělat jinak

Játra spolupracují se žlučníkem, koneckonců, jsou to právě ony, v nichž žluč vzniká a odtud putuje do žlučníku, kde se skladuje a pružně reaguje na to, jak tučnou stravu si dopřejeme. Oba orgány bychom si tedy měli hýčkat a zbytečně nezatěžovat.

Asi nikoho nepřekvapí, že základem zdravého fungování organismu i orgánů, tudíž i jater a žlučníku je vyvážený jídelníček, bez příliš tučných a smažených jídel. Zátěž oběma orgánům přináší i konzumace alkoholu, kterého je tedy dobré se vyvarovat. Pokud máte pocit, že vaše játra si zaslouží lepší péči, anebo dokonce trpí a jsou opotřebovaná, dopřejte jim bylinkovou kúru.

Únava jako znamení

Signálem, že vaše játra a žlučník potřebují oddych a znovu se takzvaně nadechnout, je únava. Jakmile tedy pociťujete nepřekonatelnou únavu, spavost a nedostatek energie, zbystřete a povolejte sílu přírody. Nejlepším lazebníkem pro vaše játra je ostropestřec mariánský (Silybum marianum). Vlastně se jedná o nádhernou rostlinu podobnou bodláku, jehož síla je neuvěřitelná. Obsahuje směs tří látek nazývajících se silymarin a ty mají na játra protektivní vliv. Ostropestřec seženete nejen v lékárně, ale i ve specializovaných obchodech.

Poslové jara

Během března a dubna najdete však bylinkové poklady zadarmo i přímo v přírodě, kde si je můžete nasbírat a využít jejich sílu v podobě čajů a odvarů. Skvělými pomocníky jsou sedmikráska chudobka (Bellis perennis), prvosenka jarní (Primula veris) nebo kopřiva dvoudomá (Urtica dioica).

Konkrétně kopřiva je jednou z našich nejsilnějších bylinek. Nejenže má skvělé účinky na játra a žlučník, velmi efektivně se postará i o vaše ledviny. Nezapomeňte však, že kopřivu byste neměli užívat déle než čtrnáct dní, po této době si dejte od kopřivy odpočinek.

Královna mezi slunci

Když kvete, louky se prohýbají pod nánosem nádherné žluté. Řeč je o smetance lékařské (Taraxacum officinale), pampelišce, chcete-li. I ona má na játra a žlučník nebývalé účinky. Její sílu dokonce využívá a vyzdvihuje i tradiční čínská medicína. Dle ní pampeliška vyhání z těla odpadní látky. Z pampelišky též můžete užívat čaj, použít ale můžete i její listy do salátu. Jen dejte pozor, kde ji budete sbírat. Pamatujte, že pokud se pustíte do samosběru bylin, hledejte vždy co nejčistší místa.

Mrkev nakonec

Dopřát očistu játrům a žlučníku můžete i pomocí běžně dostupné zeleniny. Je jí mrkev. Pokud budete užívat alespoň třikrát denně po 50 mililitrech čerstvé mrkvové šťávy, vaše játra a žlučník vám poděkují.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.herbarka.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.celostnimedicina.cz