Zrají letní jablka! Dopřejte si lahodnou a zdravou sezónní dietu
10. 8. 2016

Zrají letní jablka! Dopřejte si lahodnou a zdravou sezónní dietu

Už přišel jejich čas. Šťavnatá, příjemně nakyslá, křehká zelená jablíčka otevírají jablečnou sezonu. Nejlepší jsou syrová, ale ani povidla nebo dort z nich není k zahození.

Výtečná jablečná kůra

i

Pokud si přece jen netroufáme všechna jablka zkonzumovat zasyrova, je řada možností, jak je zpracovat. Můžeme je sušit, vařit z nich povidla nebo lisovat šťávu.

Letní jablka jsou sladká, šťavnatá a voňavá, ale dlouho nevydrží. Za pár dní začnou moučnatět. Nejdůležitější tedy je, sklízet je postupně probírkou a konzumovat nejraději čerstvá. Kilogram letňáků denně je ta nejzdravější dieta, jakou si můžeme dopřát. I když jablka obsahují cukr, nemusíme se jich bát. Energetická hodnota jednoho většího jablka je 455 kJ, obsahuje 85 % vody, 25,2 g sacharidů, z toho 18,2 g cukrů. Letňáky jsou šťavnaté a díky vyššímu obsahu kyselinek i chuťově výraznější. Jablka obsahují 2,3 g vlákniny na 100 g hmotnosti. Hodně je jí zejména ve slupce, proto jablka neloupeme. Vláknina zlepšuje činnost střev, pomáhá snižovat cholesterol a ovlivňuje odvodnění organismu.

 

 
Proč jsou jablka zdravá?

  • Obsahují více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo, hořčík.
  • Jsou v nich vitaminy C, E, B, provitamin A, kyselina listová a další. Enzymy v nich obsažené působí příznivě na zažívání a upravují střevní mikroflóru.
  • Obsahují rozpustnou vlákninu pektin, který podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla. Proto jsou prevencí vzniku rakoviny.
  • Pigmentové látky flavonoidy zase snižují riziko srdečních chorob.
  • Díky draslíku působí jablka pozitivně nejen na srdce, ale i na funkčnost ledvin a svalů. Jsou zdrojem antioxidantů, které mají rovněž protirakovinný účinek.


Recept na jablečná povidla

Celá jablka vsypeme do velkého hrnce, podlijeme vodou a dáme vařit na mírný oheň. Občas je promícháme, aby se nepřipalovala. Rozvařenou kaši pak propasírujeme přes sítko, naplníme do skleniček a řádně je varem sterilizujeme. Pokud ještě přidáme pudink nebo kukuřičný škrob, přesnídávku to zjemní. Budeme-li trpěliví a jablíčka povaříme delší dobu, získáme hustá povidla, která jsou skvělou náplní do buchet.

Jablečný kompot

Rozčtvrcená jablka jen chvíli povaříme s trochou cukru a dáme vychladit – kompot můžeme v horkém dni konzumovat ihned. Chutná hlavně dětem, vhodný je i pro seniory.

Jablečné dorty

Letňáky se výborně hodí také pro přípravu dortů. Mají vyšší podíl kyselin, takže náplň bude pikantnější. A příprava je opravdu jednoduchá. Jablíčka stačí povařit, zalít ve vodě rozmíchaným pudinkem a nalít na základ z piškotů.

Autor Hana Kováříková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS