Abyste věděli, jak zubní kámen odstranit doma, je důležité porozumět tomu, jak se tvoří.

Zubní plak tvoří bakterie, které se množí v ústech. Zprvu je tento plak lepkavý, ale když se z něj stane zubní kámen, ztvrdne a změní barvu na světle žlutou. Najdete ho mezi zuby, za nimi nebo před nimi. Zubní plak může být i příčinou vzniku zubního kazu, protože bakterie produkují kyselinu, která ničí tkáně postižených zubů. Pak se u vás může vyvinout zánět dásní a paradentóza. Celkově je plak na zubech škodlivý, ale dobrá ústní hygiena pomáhá jeho vzniku předcházet. Zbavit se ho můžete i pomocí přírodních prostředků. Samotný zubní kámen je žlutá nebo mírně nahnědlá usazenina, která vašemu chrupu dodá mimo jiné i nevzhledný odstín. I když nebolí, způsobuje nám řadu problémů.

Špatné návyky

Existují návyky, které mohou způsobovat tvorbu plaku na zubech a jimž se dá předcházet správnou ústní hygienou.

Mezi tyto návyky patří nepravidelné čištění zubů, nepoužívání zubní nitě a opomíjení návštěv lékaře. Nejčastější je však právě nečištění zubů nebo daleko řidší čistění, než jaké naše zuby potřebují. Spousta lidí také drží kartáček špatným způsobem. Ani samotné čištění zubů kartáčkem nemusí dosáhnout do všech mezizubních prostor. Pravidelné používání zubní nitě či mezizubních kartáčků tyto prostory vyčistí od plaku. Odstraňuje také plak z linie dásní, což je další oblast, kam zubní kartáčky nedosáhnou.

Vše by vám měl vysvětlit váš zubař, jehož návštěvy byste si měli pravidelně plánovat.

Přírodní zdroje jako prevence

Mnoho z nás neví, že i příroda má své přirozené zubní kartáčky, jimž jsou zejména ovoce a zelenina. Jsou křupavé a přirozeně odstraňují zubní plak, a navíc chrání před obezitou.

Naopak nadměrné užívání sladkostí a sladkých nápojů způsobují, že se na povrchu zubů tvoří povlak, který bakteriím vyhovuje.

Zubní plak však můžete odstranit i doma a přirozeně.

Jedlá soda

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda také odstraňuje zubní plak, neutralizuje kyseliny a ničí škodlivé bakterie. Navíc udržuje zuby bílé. Pokud si dáte trochu jedlé sody na zubní kartáček a vyčistíte si zuby, rozdíl v barvě zubů je hned viditelný. Smíchejte do hrnku polévkovou lžíci jedlé sody s půlkou jedné čajové lžičky soli. Zalejte vlažnou vodou a promíchejte. Zubní kartáček opláchněte teplou vodou a ponořte jej do roztoku. Pak si zuby 5 minut čistěte. Nepoužívejte však jedlou sodu při čištění zubů pravidelně a rozhodně netlačte na drhnutí. Riskujete tak výrazné poškození své zubní skloviny.

Mletý hřebíček

Lidé používali hřebíček k zubní hygieně dávno předtím, než někdo vynalezl ústní vodu. Řebíček bojuje proti zárodkům, které se hromadí při tvorbě plaku I směs hřebíčku, bazalky a tea tree oleje redukuje mikroby. Pokud tyto ingredience smícháte a nanesete na zuby, pomůžete tak odstranění plaku.

Extra panenský kokosový olej

Tato metoda se nazývá oil pullingu a účinně pomáhá zbavit se zubního plaku. Panenský kokosový olej působí protizánětlivě a bojuje proti bakteriím, odstraňuje zubní plak a zabraňuje zánětu dásní. Extra panenský kokosový olej podžte v ústech asi 15 minut, vyplivněte ho a vyčistěte si zuby. Pokud nemáte k dispozici kokosový olej, můžete použít sezamový.

Aloe Vera

Aloe vera je antibakteriální a ničí zubní plak. Stačí rozříznout list aloe vera a sebrat dužinu, přiložit ji na zuby a dásně asi na 10 minut dvakrát denně. Aloe vera bojuje proti zubnímu plaku.

Pomerančová kůra

Pomerančové slupky bělí zuby a odstraňují zubní plak bez poškození zubní skloviny. Pomerančové slupky mají vysoký obsah vitaminu C, který zastavuje růst bakterií. Nežvýkejte hořké slupky, pouze si jejich vnitřní částí před spaním potřete zuby. Fungují tak všechny citrusové plody.

Bambusové živočišné uhlí

Bambusové živočišné uhlí má velmi blahodární účinky na pročištění střev a je velmi účinné při bělení zubů. Používají jej tak Indonésané již staletí.

Zdroje: www.sarasotadentistry.com, www.webmd.com, www.rexter.cz