Také se obáváte zubaře jako pověstný čert kříže? I když dnes již nejsou zákroky dentistů díky pokrokům v medicíně a také anestetickým prostředkům tak bolestivé, jako tomu bývalo v minulosti, vstupují do hry pro změnu nemalé finance, které si musíme na každou návštěvu tohoto odborníka připravit.

Abychom předešli zbytečným výdajům i stresu, je tedy dobré o chrup správně pečovat – a to nejen pravidelným čištěním, ale také správnou stravou. 

S čím vším vám pomohou borůvky? Podívejte se na youtube na video od Fakta o zdraví:

Zdroj: Youtube

Výzkumy hovoří jasně

Péče o zuby a ústní dutinu obecně je samozřejmě předmětem mnoha odborných výzkumů. Některé z nich se v poslední době věnovaly také vlivu jednotlivých potravin na možný vznik zubního kazu a také na usazování plaku na zubech.

Dobrou zprávou pro nás všechny je, že kromě potravin s výrazně negativním vlivem jako jsou sladkosti a podobně, můžeme najít také takové, které zubům dokonce pomáhají. Jde v první řadě (ale nejen) o borůvky, které většina z nás ve svém jídelníčku jistě uvítá. 

Borůvky nade vše

Borůvky, ale také brusinky a další obdobné bobuloviny, působí obecně prospěšně na náš zdravotní stav. Jde z velké míry o působení v hojné míře zastoupených antioxidantů a také vlákniny, které působí jako prevence proti vzniku a rozvoji některých forem rakoviny a také proti zbytečně rychlému stárnutí organismu.

Stejně tak v nich najdeme takzvané polyfenoly, které pomáhají v boji proti bakteriím usazujícím se v ústech. Pokud se nám podaří snížit množství těchto škodlivých mikroorganismů v ústech na minimum, zabráníme tak do značné míry také vzniku zubních kazů. 

Všeho s mírou

Lékaři zároveň ale upozorňují, že bychom měli zmiňované bobule konzumovat s rozumem a vždy s ohledem na všechny aspekty jejich působení na naše tělo. I když jsou, jak bylo zmíněno, zdravé a prospěšné, pravdou také je, že obsahují poměrně značné množství fruktózy, tedy cukru.

Tato jeho forma sice není tak škodlivá jako je tomu u sacharózy, známé jako cukru řepného, ale i tak je jeho nadbytek zbytečnou zátěží, které bychom se měli vyvarovat. 

Příroda je nejlepší

Mnohé látky, obsažené v uvedeném ovoci, využívají také výrobci zubních past a dalších produktů určených k péči o ústní dutinu. Polyfenoly se k nám tak dostávají i v jiné formě, nicméně jistě se shodneme na tom, že jejich přírodní zdroje budou vždy nejchutnější. 

Nezapomínejme na kontroly

Ani pravidelná konzumace borůvek nebo třeba brusinek rozhodně neznamená, že bychom si mohli dovolit vynechat pravidelnou preventivní kontrolu u dentisty. Přes veškerou, i tu nejlepší, péči se mohou vyskytnout problémy, které je vždy lepší zachytit v jejich počátku a vyhnout se tak nejen zbytečné bolesti, ale také nadměrným finančním výdajům. 

Kdo by neměl konzumovat borůvky

Ačkoli borůvky jsou obecně považovány za zdravé ovoce plné vitamínů a antioxidantů, existují určité skupiny lidí, které by měly být opatrné při jejich konzumaci. Osoby s alergií na salicyláty, což jsou přírodní chemické látky obsažené v borůvkách, by se měly těmto plodům vyhýbat, aby předešly alergickým reakcím, jako jsou vyrážky, otoky nebo dýchací potíže. Dále by lidé užívající léky na ředění krve, jako je warfarin, měli omezit příjem borůvek, protože obsahují vysoké množství vitaminu K, který může ovlivnit účinnost těchto léků. Také osoby s gastrointestinálními problémy, jako je syndrom dráždivého tračníku, mohou zaznamenat zhoršení příznaků po konzumaci většího množství borůvek kvůli jejich vysokému obsahu vlákniny.

Související články

Zdroje: nursing.nyu.edu, www.cpzp.cz, www.awashop.cz