www.idnes.cz, living.iprima.cz, www.healthline.com

Jsou zubní pasty škodlivé?

Na tubách zubních past vídáme upozornění, že výrobek není určen k vnitřnímu použití. Samozřejmě to neznamená, že by zubní pasty obsahovaly kyanid a jejich pozření by vás ohrozilo na životě. Když sem tam omylem trochu pasty spolknete, nanejvýš vás bude pobolívat břicho. Horší je to s malými dětmi, které

může napadnout spapat celou tubičku. Po takovém incidentu většinou následuje zvracení, průjem a porada s lékařem.

Vidíme tedy, že zubní pasty zase tak neškodné nejsou, i když při běžném čištění zubů žádné škodlivé účinky nepozorujeme. V diskuzích o zdravotní nezávadnosti zubních past se nejčastěji skloňuje toxický fluorid sodný, ačkoli se do výrobků pro čištění zubů přidává jen v nepatrném množství a na trhu se objevují i pasty, které ho vůbec neobsahují. Nicméně jsou to právě sloučeniny fluoru, co v kyselém prostředí ústní dutiny chrání sklovinu před naleptáním a rozvojem zubního kazu.

V zubních pastách dále najdeme pěnidla, pojidla, rozpouštědla, chuťové přísady, konzervační látky, barviva a také abraziva, která zuby mechanicky obrušují a zbavují je skvrn a plaku. Většinou to bývá oxid křemičitý, uhličitan vápenatý nebo hydrogenuhličitan sodný, známý jako jedlá soda. Právě tato poslední jmenovaná sloučenina se využívá k přípravě alternativních domácích prostředků k čištění zubů, protože je zdravotně nezávadná, levná a v kuchyni ji mívá každý.

Může jedlá soda nahradit fluorid?

Někteří zubní lékaři zastávají názor, že bez fluoridu sodného zuby dostatečně neochráníte. Studie z roku 2017 ale prokázala, že výplach úst roztokem jedlé sody zvyšuje pH ústní dutiny, což brání rozvoji bakterií způsobujících zubní kaz. Je to ostatně logické – jedlá soda je přeci silně zásaditá látka. Díky abrazivním účinkům navíc při čištění běžným kartáčkem odstraní ze zubů biofilm a sníží počet bakterií v ústech i mechanicky.

Výroba domácí zubní pasty z jedlé sody

Základní požadavky na funkci zubní pasty tedy jedlá soda splňuje. Vlastní pastu si můžete vyrobit jednoduše tak, že v čisté misce smícháte jedlou sodu s trochou vody. Vzniklou kašičku pak nanesete na kartáček a vyčistíte si zuby jako obvykle.

Problém je ovšem v tom, že taková pasta moc dobře nechutná a nezanechá ani svěží pocit v ústech. Lepší je proto nemíchat sodu s obyčejnou vodou, ale se silnějším odvarem z máty či heřmánku. Použít lze i kokosový olej s kapkou peprmintového esenciálního oleje. Nikdy však do domácí pasty nepřidávejte citronovou šťávu; pasta by se sice krásně napěnila, ale její účinky by byly natolik silné, že by mohla zubní sklovinu poškodit.

Zdroje: