Málokdo z nás ví, že zubní pasta se stala novým hitem v péči o nehty, které jsou právě v chladu velmi namáhány. K jejich zdraví nepřispěla ani pandemie, kdy jsme si ruce myli velice často, a navíc si je neustále museli dezinfikovat. Bezpečnou ochranu našich nehtů ale dokáže zaručit pasta na zuby.

Prostředky pro zdravé nehty

O nehty se většina z nás stará nejen aplikací různých speciálních krémů, ale také olejů anebo zvláštních zpevňujících laků na nehty. Na trhu dnes existuje celá řada vysoce účinných ošetření pro nehty. Jejich cílem je chránit, hydratovat a posilovat nehty a také jim dovolit rychleji růst.

Stejný efekt ale může mít i dennodenně používaná zubní pasta. Sociální média zaplavují informace o tom, jak její nanášení na nehty výrazně zvyšuje jejich kvalitu. Navíc pasta podpoří i rychlejší růst nehtu a jeho zdraví – nehty poté vypadají lesklejší a zdravější.

Kde je pravda?

„Zubní pastu bych na nehty rozhodně nenanášela přímo za účelem lepšího růstu a zdraví nehtů. Žádné výzkumy na toto téma neexistují. Je ale možné a připouštím, že aplikace zejména bělicí zubní pasty může přispět k celkovému lepšímu vzhledu nehtů,“ uvedla pro iReceptář dermatoložka Jana Malá.

Zubní pasta by kromě lesklých nehtů mohla teoreticky pomoci i s bělením nehtů a odstranění povrchových skvrn, což by mohla způsobit jedlá soda, která bývá v pastě obsažená.

Přestože nejsou kvůli absenci výzkumu detekovány žádné škodlivé účinky zubní pasty na nehty, určitě se dermatologové shodují na tom, že speciálně na nehty určené prostředky mají lepší účinek.

Stejně tak většina krémů na ruce pamatuje i na nehty a pomáhá jejich ozdravení.

Pomáhá i jídelníček

Lámavé nehty mohou být způsobeny i nedostatkem vitaminů a minerálů v našem jídelníčku a nedobrou skladbou naší stravy. Pomáhají například vajíčka, jež jsou bohatá na bílkoviny a biotin, který se podílí na tvorbě keratinu, hlavní složky nehtů (a rovněž vlasů). Výborný je i zelený hrášek bohatý na vitaminy a bílkoviny. Dobré jsou také ryby.

Pokud však chcete přece jen vyzkoušet zubní pastu jako vhodný prostředek pro vaše nehty, pak je doporučeno jí nehty potřít a nechat působit 10 až 15 minut. Poté je potřeba nehty opláchnout teplou vodou, a ještě přeleštit malým kartáčkem. Nehty budou jistě lesklejší a rozjasněnější.

Zdroje: www.rehabilitace.info, styl.instory.cz, zdraveja.cz