Co je hřebíček?

Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného pocházejícího z Moluckých ostrovů v Indonésii. Zajímavostí je, že sehrál významnou roli v dějinách zámořských objevů. Portugalský mořeplavec Fernão de Magalhães byl hnán touhou zkrátit si cestu na ostrovy hřebíčku, a tak se rozhodl, že popluje západním směrem kolem Země. Na cestě však zahynul. Naši předci toto koření znali již v období středověku. Do Evropy ho dováželi především arabští obchodníci a v 16. století se stal také cenným obchodním artiklem. První zmínky o hřebíčku však pocházejí z Číny ze 3. století před naším letopočtem. Tam ho používali dvořané, aby jim při konverzaci s císařem nezapáchalo z úst. Později se zařadil do tradiční medicíny.

Výhody pro zdraví

Hřebíček je skvělým zdrojem betakarotenu, díky němuž je po usušení krásně hnědý. Karotenové pigmenty jsou důležitým antioxidantem a provitaminem. Obsahuje také sloučeninu zvanou eugenol, u které bylo prokázáno, že ve zkumavkách zastavuje oxidační poškození způsobené volnými radikály pětkrát účinněji než další silný antioxidant vitamin E. Jedna čajová lžička hřebíčku také obsahuje 55 % denní doporučené dávky manganu. Minerálu nezbytného pro udržení funkce mozku. Některé výzkumy naznačují, že sloučeniny nalezené v hřebíčku, mohou pomoci chránit před rakovinou. Výzkumy se však dělali pouze v laboratorním prostředí na buňkách.

S čím hřebíček pomůže?

Hřebíček má analgetické, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Působí dezinfekčně a podporuje látkovou výměnu.

Proti žaludečním vředům

Předběžné studie uvádějí, že hřebíček dokáže zesílit hlen, který chrání žaludeční výstelku a snížit tak riziko vředů.

S očistou jater opatrně

Eugenol může snížit příznaky jaterní cirhózy a celkově zlepšuje funkci jater. Nicméně, tato sloučenina je ve vysokých množstvích toxická. 5–10 ml hřebíčkového oleje může způsobit vážné poškození orgánu.

Lepší trávení

Hřebíček zlepšuje trávící procesy, pomáhá s gastritidou, nadýmáním a nízkým pH v organismu. Hřebíčkový olej má antibakteriální účinek a působí proti bakteriím jako je Pseudomonas aeruginosa, Salmonella, E. coli, Streptococcus a Staphylococcus.

Pro cukrovkáře

Sloučeniny nalezené v hřebíčku však pomáhají také s udržením hladiny cukru v krvi. Zvyšují totiž sekreci inzulínu.

Hřebíček v péči o pleť

Máte akné? Hřebíček naložený do alkoholu je skvělou volbou, jak pupínky vysušit. Koření působí protizánětlivě, je lokálně anihistamnické, antiseptické, desinfekční, tlumí bolest, hubí viry, bakterie, houby i kvasinky. Můžete ho použít i na svědivé ekzémy nebo štípance od hmyzu. Buďte však opatrní při dávkování. Esenciální olej nebo roztok naloženého hřebíčku v alkoholu je nutné používat vzácně, nebo je naředit.

Jak hřebíček používat?

1. Žvýkání

Naši předci si žvýkáním hřebíčku zajistili zdravé dásně. Spoléhali na něj také při onemocněních jako jsou afty apod. Žvýkání hřebíčku také pomáhá zvyšovat chuť k jídlu a snižovat stres.

2. Pleťová voda

Pleťová voda pomůže s různými kožními problémy jako je ekzém nebo akné. Navíc si ji můžete vyrobit doma. Budete potřebovat šálek vody a půl hrsti hřebíčku. Koření nasypte do vody a přiveďte k varu. Po půlhodině sporák vypněte a tekutinu nechte vychladnout. Roztok vám v ledničce vydrží týden.

3. Hřebíčkový olej

Olej pomůže na bolesti zubů, s kožními problémy nebo proti parazitům. Hřebíček stačí nadrtit na jemno, přemístit ho do skleničky a zalít kvalitním olivovým olejem. Nádobu uzavřete a promíchejte. Po týdnu bude hřebíčkový olej, který je nutné každé ráno a večer promíchat, hotový. Přes jemné sítko olej sceďte a užívejte dle potřeby.

Zdroj: Youtube

Nevysušený hřebíček poznáte podle toho, že když ho nasypete do skleničky s vodou, neplave vodorovně na hladině, ale pomalu klesá, nebo plave s hlavičkou nahoře.

Zdroje:

www.youtube.com, www.verywellhealth.com, www.webmd.com a www.healthline.com