Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného, pocházejícího z Indonésie. Je jedním z nejoblíbenějších koření na světě. Kromě sladké chuti, kterou pokrmům dodává, má i významné léčivé schopnosti. Co se stane s vaším tělem, když rozžvýkáte dva hřebíčky denně?
I když je hřebíček známý od 3. století př. n. l., v Evropě se začal běžně používat až v 18. století. Rychle si však získal své příznivce.
Svou nasládlou až hořkou chutí se hodí na vaření i pečení. Skvěle dochutí maso, omáčky, sladkosti, nebo také oblíbené svařené víno. Jedním z dalších odvětví, kde se hřebíček používal a stále používá, je lidové léčitelství. A není divu. Funguje jako dezinfekce, účinně bojuje s viry a bakteriemi a pomáhá i s péčí o dutinu ústní.
Látky obsažené v hřebíčku
Hřebíček je bohatý na vitamín C, vlákninu, mangan, antioxidanty a vitamín K. Obsahuje také sloučeninu zvanou eugenol, která úspěšně bojuje proti volným radikálům. Je pětkrát účinnější než další silný antioxidant - vitamín E. Ostatní sloučeniny nalezené v hřebíčku pomáhají chránit buňky před rakovinovým bujením. Má také silné antibakteriální a antifungální vlastnosti.
Hřebíček je bohatý na vitamín C, vlákninu, mangan, antioxidanty a vitamín K.
Žvýkání hřebíčku
Po umytí zubů si dejte každé ráno nalačno 2 kousky hřebíčku a opatrně je rozkousejte. Pokud vám dělá problém výrazná chuť koření, můžete si ho rozdrtit najemno a chvíli prášek poválet v ústech. Poté ho zapijte vodou.
1. Zvýší imunitu a celkové zdraví
Hřebíček obsahuje vitamín C a některé antioxidanty, o kterých je známo, že zvyšují počet bílých krvinek v těle. To pomůže v boji s jakoukoli infekcí nebo nemocí. Pokud jste diabetik, hřebíček zařaďte do své denní rutiny. Působí totiž jako inzulín a pomáhá s udržením optimální hladiny cukru v krvi. Podle ajurvédy toto koření posiluje srdeční sval.
2. Zlepší trávení a sníží žaludeční vředy
Dobré trávení – půl zdraví. I to dokáže hřebíček regulovat. Zvyšujte totiž sekreci trávicích enzymů, což předchází poruchám, jako je zácpa a zažívací potíže. Olej v něm obsažený také pomáhá proti nadýmání a bojuje s bakteriemi Pseudomonas aeruginosa, Salmonella, E. coli, Streptococcus a Staphylococcus. Hřebíček rovněž dokáže zesílit hlen, který chrání žaludeční výstelku, čímž se sníží riziko vředů.
Dobré trávení – půl zdraví. I to dokáže hřebíček regulovat.
3. Zdravé kosti a dutina ústní
Flavonoidy, mangan a eugenol podporují zdraví kostí a kloubů. Další látky mají anestetické vlastnosti, které pomáhají snížit bolest zubů. Pravidelné užívání hřebíčku také zaručuje zlepšení zdraví dásní a snížení množství plaku a bakterií v ústech. Od roku 1640 byl hřebíčkový olej hojně využíván i při potížích s paradontózou. Navíc rozkousání koření osvěží dech.
Zdroj: newsbust.in, brightside.me, www.healthline.com