Naučit se žvýkat

V 80. letech založil italský novinář Carlo Petrini mezinárodní organizaci Slow Food, která měla být odpovědí na zvyšující se trend rychlých občerstvení nabízejících především nezdravou a tučnou stravu. Do dnešní doby se organizace rozrostla a na svých oficiálních stránkách vysvětluje, že klade důraz na kvalitní, chutné, ekologické a zdravé jídlo. Požitek z jídla je podpořen pomalým tempem umožňujícím vychutnávat každou chvilku. (Zdroj: www.slowfood.com)

32krát rozžvýkat

Odborníci doporučují, abyste každé jídlo před polknutím rozžvýkali alespoň 32krát. Cílem je, aby ztratilo svou původní konzistenci a smíchalo se se slinami. Jídlo se totiž musí rozmělnit. To buď udělají naše zuby nebo žaludek, jemuž to trvá podstatně déle a jde mu to hůře. S tím souvisí i fakt, že když oběd zhltneme a nedostatečně potraviny rozkoušeme, žaludek bude potřebovat spoustu energie, aby si s tím poradil. Může nás začít bolet břicho nebo si tím způsobíme dokonce žaludeční vředy a další trávicí problémy. Navíc se budeme cítit unaveni.

Nastartování trávení

Dostatečné kousání je také spojeno se signálem pocitu plnosti a s nastartováním trávení. Začnou se více tvořit sliny, produkovat enzymy a začne také lépe pracovat žaludek. Po jídle střeva potlačují hormon zvaný ghrelin, který řídí hlad, a zároveň uvolňuje hormony plnosti. Tyto hormony říkají našemu mozku, že jsme jedli, snižují chuť k jídlu, navozují pocit plnosti a pomáhají nám přestat jíst. Tento proces trvá asi 20 minut, takže zpomalení poskytne našemu mozku čas, který potřebuje k přijetí těchto signálů.

Pomalé stravování může snížit příjem kalorií

V jedné studii lidé s normální hmotností nebo nadváhou jedli různým tempem. Při pomalé konzumaci a důkladném žvýkání snědly obě skupiny menší porce, a přijaly tedy méně kalorií. V další studii měli účastníci kousat pizzu dvakrát pomaleji než normálně. Průměrný příjem kalorií se snížil o téměř 15 %. Všichni účastníci se také cítili plnější po delší dobu a hlásili menší hlad po 60 minutách od skončení jídla. Toto spontánní snížení příjmu kalorií by mělo časem vést ke ztrátě hmotnosti. (Zdroj: www.healthline.com)

Jak zpomalit a zhubnout - tipy a triky

  • Abyste mohli jíst pomalu a důkladně žvýkat, nesmíte mít vlčí hlad. Předejdete tomu pomocí malých svačinek.
  • Spočítejte si, kolikrát kousek jídla průměrně rozžvýkáte a pak počet zdvojnásobte.
  • Udělejte si z konzumace jídla rituál. Zapalte si svíčku, vnímejte chuť a strukturu potravin. Mezi dalšími sousty se nadechněte a vydechněte nebo odložte příbor. Podobné techniky vědomého stravování podporují hubnutí a pomáhají s psychickou pohodou (Zdroj: www.healthline.com)
  • Vypněte rušiče. Večeře u oblíbeného seriálu je jako zabití dvou much jednou ranou. Většinu ale člověk nevnímá, co má na talíři, a že vůbec kouše. Proto nekombinujte konzumaci jídla s jinou aktivitou. Nastavte si časovač na 20 minut a od stolu se zvedněte až po uplynutí dané doby. (Zdroj: www.healthline.com)