Jsou to psi různých velikostí, barev i plemen, takže výběr je dostatečně široký. Najdete mezi nimi vznešeně vyhlížející chrty i milé malé psíky, kteří umí dát najevo svou nezávislost, ale zároveň se rádi přitulí ke svému pánovi, nebo paničce.

1. Shiba Inu

Toto oblíbené japonské plemeno známé pro svůj liščí vzhled a temperament, který odpovídá spíše kočičímu chování. Jejich výcvik může být poněkud obtížný vzhledem k jejich nezávislé povaze. Loajalita k majiteli jim ale rozhodně nechybí. Nejsou však příliš společenští a o běžné hry, které jiné psy nadchnou, se příliš nezajímají. K cizím lidem bývají lhostejní.

2. Basenji

Basenji je malý pes původem z Afriky, který má v genech divokou povahu a nezávislý přístup. Své majitele však velmi miluje. Tito psi jsou známí také kvůli tomu, že nejsou schopni štěkat.

3. Čau čau

Plemeno čau čau není doporučováno nezkušeným chovatelům. Tito psi bývají až příliš ochranářští a mohou být náchylní k agresi. Jsou však skvělými společníky pro ty, kteří jsou připraveni převzít za ně odpovědnost. Čau čau jsou psi nezávislí a rezervovaní vůči cizím lidem.

4. Japonský chin

Tito vzrůstem malí společníci člověka jsou ostražití, nezávislí a inteligentní. Jsou považování za plemeno, které se svými vlastnostmi nejvíce blíží kočkám. Těší se lidské společnosti, ale nikterak nejsou na lidech závislí. Navíc jsou známi také tím, že velmi rádi odpočívají na vyvýšených místech, stejně tak, jak to mají rády kočky.

5. Greyhound

Greyhoundi jsou jedním z nejstarších psích plemen. Původním účelem chovu greyhoundů byl hon na divokou zvěř. Greyhoundi jsou jemní psi milující svou rodinu, ale k cizím lidem jsou rezervovaní. Jsou to velmi inteligentní a nezávislí psi, kteří doma fungují jako pořádní lenoši.

6. Afghánský chrt

Afghánští chrti patří k nejkrásnějším a nejrychlejším psům. Jejich nohy jsou velmi rychlé a navíc schopné náhlých obratů v rychlosti, jakmile běží. Malá zvěř je pro ně velmi zajímavá neboť si rádi hrají a navíc vykazují silný lovecký instinkt. V mnoha psychických i fyzických ohledech jsou to velice zajímaví psi. O afghánských chrtech se říká, že utečou ihned, jakmile je pustíte z vodítka. Proto je pro jejich volný pohyb nutné hledat vždy dostatečně bezpečné zajištěné místo. Afghánští chrti jsou považováni za rezervované a nezávislé psy, avšak k dětem bývají odpovědní a vnímaví.

7. Finský špic

Toto psí plemeno bylo původně využíváno k lovu všech druhů zvěře. Tito psi jsou velmi aktivní, a tak potřebují hodně zaměstnat. Jen díky pravidelnému několikahodinovému vyžití jsou pak šťastní a jejich rodina je s nimi spokojená. Jako psi jsou schopni být věrní a oddaní svým lidem, ale zároveň zůstávají relativně nezávislí.

8. Pekinéz

Pekingský psík je nebojácný a neagresivní. Pouze nervózní a chorobně bázliví psi mohou vykazovat odchylky. Pekingští psíci jsou známí pro majestátní přehlížení jiných tvorů. Tato jejich vlastnost fascinovala císařovnu Cch´-si. Původně se pekingští psíci chovali ve třech velikostech - lví, sluneční a rukávcoví. Rukávcoví byli nejcennější, jejich růst se omezoval pomocí drog a speciálních diet. Byli tak malí, že je císařské ženy mohly nosit v rukávech. Pokud pekinéz zahlédne něco, co ho opravdu zaujme, dokáže vyvinout velkou rychlost a navíc se dokáže protáhnou i velmi úzkou škvírou.

9. Saluki

Saluki patří mezi skupinu psů nazývaných chrti. A své chrtí povaze jsou opravdu věrní. Jejich chování se v mnohém blíží více chování koček než chování psů. Jsou nezávislí, rezervovaní, ale dají se docela dobře vycvičit. Jsou milujícími společníky svých rodin, a tak rádi tráví čas v jejich blízkosti.

10. Barzoj

Barzojové jsou velcí chrti pocházející z Ruska. Tito atletičtí psi jsou tiché a nezávislé povahy. I když je lze poměrně obtížně vycvičit, mají i své kladné vlastnosti. K lidem, které znají, jsou velmi milí a milující.