Možná budete říkat, že v tomto seznamu chybí právě to vaše oblíbené plemeno, které má s vašimi dětmi perfektní vztah a jejich přátelství je nerozlučné. Věřte, že jsme se snažili vybírat co nejpečlivěji a chápeme, že i některá další psí plemena mají u dětí velký úspěch. Vybírali jsme podle dlouholetého a spolehlivě ověřeného klíče.

Zlatý retrívr

Poslušný, láskyplný, oddaný pes, dobrý hlídač, zkrátka ideální rodinný pes. Má skvělý instinkt a je vysoce inteligentní. Už to je hlavní předpoklad pro to stát se výborným psem vhodným k dětem, a to bez ohledu na velikost. Tito psi jsou velmi přátelští a také věrní. Jsou vstřícní i k návštěvám a velmi dobře přizpůsobiví domácnostem s více druhy domácích mazlíčků. Jsou perfektní volbou pro větší rodiny, v nichž je neustále rušno. Děti mají ve zlatých retrívrech skvělé spojence.

Boxer

Citlivý, veselý a energický pes, který je skvělý k dětem kvůli své klidné povaze. Zvládne totiž i divoké děti. Vzhledem k jeho veselým kouskům si ho děti snadno zamilují. Z boxerů se nezřídka stávají ti nejtrpělivější dětští přátelé, kteří nezkazí žádnou srandu. Ani rodiče dětí na ně nedají dopustit.

Buldok

Nepotřebuje žádnou zvláštní péči o srst. Velikostně se hodí jak do malého bytu, tak do rodinného domu. Co se trpělivosti s dětmi týče, je buldok sázkou na jistotu. Nechá si od nich líbit téměř vše. Díky své robustnosti mají buldoci vyšší odolnost vůči dětem, které své mazlíčky v ničem nešetří. Buldoci vycházejí skvěle nejen s dětmi, ale i s dalšími psy a jinými druhy domácích mazlíčků.

Labradorský retrívr

Odkud pramení neutuchající obliba labradorských retrívrů? Jejím důvodem je hravost, trpělivost, spolehlivost a vysoká inteligence. Není tedy divu, že jsou často vybíráni jako ideální plemeno do rodin s dětmi. Jsou to ochranářští psi milující své nejbližší a chovající se přátelsky ke všem lidem. Milují také pohyb, aportování a hraní. Psí zástupci všech barev labradorů jsou velmi poslušní, ale také silní a mají pořádnou výdrž. Uděláte jim obrovskou radost delšími procházkami s možností koupání.

Novofundlandský pes

Sice patří k molossoidním plemenům, ale na jeho velikost si velmi brzy všichni zvyknete. Je to zkrátka něžný obr, kterému se ne nadarmo přezdívá „rozená chůva“. Jeho velkou předností je trpělivost. Jen kvůli své velikosti bývá poněkud brzy unaven, a tak se spíše řadí mezi psí lenochy. Rád si hraje, má milou povahu, děti prostě miluje. A tak i vaše děti s ním zcela jistě budou v bezpečí. Jako rození plavci a záchranáři dokážou i nemožné.

Pudl

Učenlivost, hbitost a inteligence pudlů z nich udělala plemeno vhodné k dětem. Patří k těm psům, kteří zcela minimálně línají. Proto jsou doporučováni i do rodin s dětmi alergiky. Maximálně si rozumí s dětmi a známými lidmi. Před cizími bývají poněkud ostýchaví. Při výběru tohoto plemene však pamatujte, že potřebuje pravidelnou péči o srst.

Bearded kolie

Bezmezně žijí pro svou rodinu, mají dostatek energie a umí se bavit. Vypořádají se hravě se vším, co jim den přinese. Kolie milují děti. Doslova žijí proto, aby dělaly svému pánovi a majiteli radost a potěšily a ochraňovaly celou jeho rodinu. Kolie se dají dobře a poměrně snadno vycvičit. Jen je dobré pohlídat si, aby se nesnažily chovat k vašim dětem jako ke svému stádu. Přece jen jsou to ovčáčtí psi.

Francouzský buldoček

Toto plemeno patří již dlouhou dobu mezi oblíbené domácí mazlíčky. Jeho původ je odvozen od miniaturních buldoků chovaných ve Velké Británii. I ti se těší velké oblibě u rodin zvláště s malými dětmi. Velikostně jsou pro ně přiměřenějšími mazlíčky.

Ohaři a setři

Velmi oblíbenými psy zejména u starších dětí jsou ohaři a setři. Tito psi jsou silně vázáni na své pány, a tak se někdy stává, že pak trpí separační úzkostí. Máte-li děti, budou se k nim hodit spíše feny, který jsou mírnější a neprojevuje se u nich příliš silná dominance, zejména k jiným psům.

Bígl

V podobě bígla získáme chytrého, přátelského a šťastného rodinného psa, i když si občas také dokáže postavit hlavu. Dobře vychází jak s dětmi, tak s ostatními domácími mazlíčky. Jen je třeba se připravit na jeho častější línání.

Americký stafordširský bulteriér

Velmi dobře si rozumí s dětmi, je to spokojený a velmi často také šťastný pes, který má jen výjimečně svou chvilku, kdy může být trochu nevrlý. Nemusí totiž moc jiné psy. Ovšem jako rodinný společník a ochránce funguje naprosto skvěle.