obrázek z archivu ireceptar.cz

Atlas ptáků: linduška luční, lesní a horská

Lindušky, pěvci z čeledi konipasovitých, se s námi nedruží tolik, jako černobílí konipásci. Dávají přednost loukám a lesům. A nyní se chystají k odletu…

Linduška luční (Anthus pratensis)

Neposedný, kolem 14 cm dlouhý ptáček má v oblibě otevřenou krajinu - rašeliniště, vřesoviště, prameniště a vlhké loučky při horní hranici lesa. Hnízdí častěji ve vyšších polohách, ze severních pohraničních hor se však postupně rozšířil téměř na celé naše území. Lindušky na zimu odlétají na jih Evropy, vracejí se velmi časně a ihned se pustí do námluv. Sameček zpívá v letu - když stoupá, je jeho přednes pomalejší, při rychlém klesání přidává na tempu a trylkuje. V posledních letech se stává, že některé lindušky zůstanou v našich krajích po celou zimu.

Potrava: Na zemi hledá hmyz a semena.

Hnízdění: Lindušky vysedí až pět vajec jednou či dvakrát ročně. Hnízdí na zemi, kotlinka vystlaná jemnými stébly bývá skryta pod trsem trávy. Bystrá kukačka ji však stejně snadno objeví, a lindušky se často stávají náhradními rodiči malých kukaček.

linduška luční (Anthus pratensis)linduška luční (Anthus pratensis)Autor: Archiv ireceptar.cz

Linduška lesní (Anthus trivialis)

Od stejně dlouhé lindušky luční ji na pohled odlišíme jen podle štíhlejšího těla a drobností, jako je růžová báze zobáčku, silnější žlutý proužek nad okem a tenké čárky místo skvrn na hrudi. Jak napovídá druhové jméno, tato linduška žije ve světlých lesích a na jejich okrajích (její hnízda však ornitologové objevili i na mosteckých výsypkách). Hnízda je velmi obtížné objevit, lindušky jsou velmi nenápadné a obezřetné. Spatříme je obvykle jen ve chvíli, jen když sameček líbezně zpívá v třepotavém letu. Z vršku stromu vyletí vzhůru a pak se snáší zpět a prozpěvuje.Na podzim se lindušky lesní vydávají až do Afriky, část jich zůstává i na jiuh Evropy.

Potrava: Na zemi loví drobný hmyz.

Hnízdění: Důlek v zemi, ukrytý pod drnem, vystele samička měkkou trávou. Když sedí na vajíčkách, je téměř neviditelná. Kolem pěti mláďat vychová párek jednou či dvakrát ročně.

 

linduška lesní (Anthus trivialis)linduška lesní (Anthus trivialis)Autor: Archiv ireceptar.cz

Linduška horská (Anthus spinoletta)

Zatímco předchozí dva druhy lindušek mají proužky na hlavě do žluta, o něco větší linduška horská má hlavu hnědobílou a samečka v době námluv zdobí načervenalá hruď. Odlišíme ji však především podle prostředí – je skutečně horská, hnízdí u nás jen v Krkonoších, Beskydech, Jeseníkách a na Králickém Sněžníku nad horní hranicí lesa (dále v Alpách, Pyrenejích...). Na zimu odlétá na jih Evropy. Je bystrá a plachá, spatříme ji obvykle jen z dálky, nejsnáze samečka, jak zpívá v letu. Na zimu se stěhuje na ji Evropy, ale někdy jí postačí i přesun do pohostinnějších údolí a zůstává.

Potrava: Drobné bezobratlé hledá na zemi, rychle běhá po horských loukách a sutích. V zimě se u vod živí drobnými plži i semínky.

Hnízdění: Hnízdí na zemi, hnízdo vystlané trávou schová mezi trsy trav či v kosodřevině. Jednou až dvakrát za sezónu odchová kolem 4 mláďat.

linduška horská (Anthus spinoletta)linduška horská (Anthus spinoletta)Autor: Archiv ireceptar.cz

Akční letáky